Βαρτζόπουλος: Επέκταση αλιευτικής ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο

ΤΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΘΕΣΕ Ο ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ

Τι δήλωσε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

 

 

Την ανάγκη επέκτασης της ελληνικής αλιευτικής ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης έθεσε στον εκπρόσωπο της Προεδρίας του Συμβουλίου, Γερμανό πρέσβη, ο βουλευτής Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Κατά τη συζήτηση ενημέρωσης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στην καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των αλιευτικών αποθεμάτων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου από την παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων αλιέων. «Τα σκάφη τους αλωνίζουν ανεξέλεγκτα στο Αιγαίο, παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή αλιευτική νομοθεσία, χωρίς να παρέχουν κανένα στοιχείο για τις δραστηριότητές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ψαρεύουν μόλις 6 μίλια από τις ακτές μας, δίπλα στα ελληνικά, χρησιμοποιώντας δίχτυα διπλάσιου μήκους και φωτισμό διπλασίας εντάσεως του επιτρεπομένου. Δεν σέβονται τους χρονικούς περιορισμούς, ελλιμενίζονται όπου θέλουν», είπε.

 

 

«Επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για σύναψη ή ακύρωση αλιευτικών συμφωνιών με τρίτα κράτη, είναι υποχρέωση της προεδρίας να ζητήσει από το Συμβούλιο να απαιτήσει συμμόρφωση της Τουρκίας με την κοινοτική αλιευτική νομοθεσία», συμπλήρωσε ο κ. Βαρτζόπουλος.

 

 

Ο κ. Βαρτζόπουλος υπογράμμισε πως «η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα, από τις 21 που βρέχονται από τη Μεσόγειο, που δεν έχει υπογράψει καμία σχετική σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ως εκ τούτου επιτακτική ανάγκη άμεσα να της ζητηθεί:

 

 

  • η υπογραφή τουλάχιστον της συμφωνίας του ΟΗΕ επί των αλιευτικών αποθεμάτων, στην οποία ( Part VI) προβλέπεται η δυνατότης αμοιβαίων φυσικών ελέγχων από επιθεωρητές όλων των συμβαλλομένων ή
  • η σύναψη μιας πανομοιότυπης διμερούς συμφωνίας.

 

 

Αν δεν το δεχθεί, το μόνο που απομένει είναι να ακυρώσει η Ενωση την αλιευτική συμφωνία της με την Τουρκία του 1990. Η συμφωνία αυτή -που έγινε με τουρκική απαίτηση- προβλέπει την άρση για την Ανατολική Μεσόγειο της Απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης 170/83. Με την απόφαση αυτή ζητείτο -ακριβώς για την προστασία των αλιευμάτων και την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες θαλάσσιες εκτάσεις- από όλα τα κράτη μέλη ανακήρυξη αλιευτικής ζώνης 12 μιλίων.

 

 

Εάν δεν θελήσει λοιπόν η Τουρκία, να συμμορφωθεί, η μόνη λύση, κατέληξε ο βουλευτής, είναι να μας δώσει το Συμβούλιο τη δυνατότητα επέκτασης της αλιευτικής μας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Αλλιώς η ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι κυριολεκτικά κενή περιεχομένου».