Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και συνεπακόλουθα σε όλη την αγορά λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που είχε με επιχειρηματίες, αγρότες και καταναλωτές κατά την περιοδεία του στο Ηράκλειο.
«Δεν αντέχει ο κόσμος με τη ΔΕΗ» είπε ιδιοκτήτης καταστήματος γαλακτοκομικών στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντάς του λογαριασμό της ΔΕΗ, που όπως είπε «για έναν μήνα πλήρωσα 1.204 ευρώ».
«Πέρα από τη βόλτα που κάνετε σε πανελλαδικό επίπεδο για να ακούσετε τα προβλήματα του κόσμου, φέρνετε και την ελπίδα. Αυτήν την ελπίδα θα βάλουμε όλοι πλάτη για να την γυρίσουμε στην Ελλάδα» είπε στον κ. Τσίπρα επιχειρηματίας στην αγορά του Ηρακλείου, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να τονίζει πως «την ελπίδα θα τη φέρουμε εάν πιστέψουμε όλοι μαζί πως υπάρχει και άλλος δρόμος από αυτόν της αφαίμαξης της κοινωνίας».
Ο εν λόγω καταστηματάρχης, όπως και οι περισσότεροι κατά την περιοδεία του κ. Τσίπρα, υπογράμμισαν την αδυναμία να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα αυξημένα έξοδα, επισημαίνοντας παράλληλα πως «το 80% των επιχειρήσεων αυτών είναι και εκτός τραπεζικού συστήματος» και καταλήγοντας πως «η χώρα δεν αλλάζει έτσι, εμείς δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο».
«Οι συνθήκες σήμερα και για τις επιχειρήσεις αλλά και για όλη την κοινωνία είναι δραματικές. Το κόστος λειτουργίας υπερβαίνει τη δυνατότητα να έχετε κάποια έσοδα για να μπορέσετε να στηρίξετε τις οικογένειές σας» τόνισε ο κ. Τσίπρας σε συζήτηση που είχε με άλλο καταστηματάρχη.
Ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά την περιοδεία του στην αγορά του Ηρακλείου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου και τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες και με φόντο την ακρίβεια, καλούνται να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, ζητώντας άμεσα τη λήψη μέτρων προκειμένου να καταστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώσιμες.
Μετά την περιοδεία του στην πόλη του Ηρακλείου, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στον Προφήτη Ηλία όπως είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους του χωριού, ενώ σε μια ανοιχτή και μαζική συζήτηση στην κεντρική πλατεία του Προφήτη Ηλία ο κ. Τσίπρας απηύθυνε χαιρετισμό σε συγκεντρωμένους πολίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και όπως είπαν πλήττονται από το κύμα ακρίβειας. Το «παρών» έδωσαν και αγροτοσυνδικαλιστές που περιέγραψαν την δραματική -όπως είπαν- κατάσταση που βιώνουν, με την ακρίβεια να τους οδηγεί μακριά από τις καλλιέργειες τους.
«Περπάτησα στην αγορά του Ηρακλείου, μίλησα με μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Οι περισσότεροι μου έδειχναν το λογαριασμό τους. Πώς είναι δυνατόν να κοστίζει 400 ευρώ και να έχει ρήτρα αναπροσαρμογής 1.400 ευρώ; Αυτή η ρήτρα αναπροσαρμογής και θέλω να το πω με πλήρη επίγνωση του τι λέω, είναι ρήτρα Μητσοτάκη. Είναι η ρήτρα της αισχροκέρδειας, την ευθύνη της οποίας έχει η κυβέρνηση που ανέχεται αυτή την αισχροκέρδεια» τόνισε ο κ. Τσίπρας ο Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε δε, πως «δεν υπήρξε νομίζω χειρότερη στιγμή για τον αγροτικό κόσμο, τον κόσμο της παραγωγής», υπογραμμίζοντας πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης διότι όπως τόνισε οι επιπτώσεις του πολέμου θα έρθουν αργότερα, δεν τις έχουμε δει ακόμα.
«Αυτή η ιστορία δεν μπορεί να συνεχιστεί, να αφήνουμε δηλαδή τα καρτέλ να βγάζουν κέρδη και την πλειοψηφία τής κοινωνίας να στενάζει. Να αφήνουμε, λέγοντας δήθεν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, να βγάζουν κάποιοι δισεκατομμύρια και να μην παίρνουμε μέτρα στήριξης όπως τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, τη συνολική επιστροφή του πετρελαίου για τους αγρότες και τη μείωση του ΦΠΑ για τα βασικά προϊόντα διατροφής» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής για τα αγροτικά τιμολόγια, οι αγρότες, οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι «δεν θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη για την εκπόνηση ενός «έκτακτου σχεδίου κοινωνικής ενίσχυσης για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής». Πρόσθεσε ωστόσο πως «γνωρίζουμε ότι δεν θα το υλοποιήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», καθώς όπως είπε «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέβηκε από τα συμφέροντα και παραμένει για τα συμφέροντα, όχι για το λαό».
«Θέλω να πω σε όσους λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο ελληνικός λαός, ας μην παραπλανώνται από τη μιντιακή στήριξη και από τις δημοσκοπήσεις της χαράς, διότι αυτό που θα έρθει στην κάλπη, όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης, θα είναι τα μηνύματα της συμφοράς για αυτούς που μας έχουν οδηγήσει εδώ» ανέφερε κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του ο κ. Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε «αναγκαία και απαραίτητη μια κυβέρνηση προοδευτική με κοινωνικό πρόσημο».
Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε αφήνοντας αιχμές προς «όσους αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές δυνάμεις» πως «εάν δεν ζητάς εκλογές, τότε θέλεις να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να συνεχίσει την κοινωνική λεηλασία».
«Από εδώ, από την Κρήτη από τη μήτρα της δημοκρατικής παράταξης που άνοιξε τον δρόμο σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, θα συνειδητοποιήσουν ότι όταν στο λιόγερμα βλέπουν τον ίσκιο τους αυτό δεν είναι το μπόι τους, κι ότι η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί ενότητα και μέτωπο απέναντι στη χειρότερη δεξιά κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αν δεν ζητάς εκλογές θέλεις να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη»
Νωρίτερα, κατά την δήλωση που έκανε σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της περιοδείας του στην αγορά του Ηρακλείου ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές προς όσες δυνάμεις «αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές», σημειώνοντας πως «αν δεν ζητάς εκλογές, θέλεις να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη», τονίζοντας πως «η κοινωνία πληρώνει τα σπασμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Αναλυτικά η δήλωση:
«Οι τρομακτικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας έχουν φέρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε απόγνωση. Σε συνδυασμό με τις εξίσου μεγάλες, πολύ μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα βασικής κατανάλωσης, στα καύσιμα αλλά και στα ενοίκια, αυτή η απόγνωση σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπεται σε απελπισία. Η κοινωνία πληρώνει τα σπασμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις επιλογές της για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης, την βίαιη απολιγνιτοποίηση αλλά και την ανοχή στα καρτέλ της αισχροκέρδειας που έχουνε βγάλει πάνω από ενάμισι δισεκατομμύριο κέρδος τους τελευταίους 8 μήνες. Είναι προφανές ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα τώρα είναι ένα σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης της κοινωνίας και όχι των καρτέλ. Αυτό το σχέδιο όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται ποτέ να το λάβει, διότι έχει δεσμεύσεις με τα συμφέροντα. Όσο παραμένει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας, αδιαφορώντας για την κοινωνική λεηλασία, τόσο θα συσσωρεύονται δεινά για τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες».