Τουρκία: Το θέμα της προκλητικότητας θα θέσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο της Πράγας (Βίντεο)

Στις 6 Οκτωβρίου θα βρεθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την προκλητική του ρητορική

Ψυχραιμία & αποφασιστικότητα

Το νέο ανθελληνικό παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν που μέσα στην τουρκική εθνοσυνέλευση απείλησε με ολοκληρωτική καταστροφή, έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής την Αθήνα που δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγες ημέρες πριν βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τούρκο πρόεδρο στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται.

«Επιμένει σε ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα. Θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

Με την πολεμική ρητορική να κλιμακώνεται καθημερινά και με τα ελληνικά νησιά να έχουν μπει στο στόχαστρο της Άγκυρας, η ελληνική διπλωματία συνεχίζει να ενημερώνει φίλους και συμμάχους για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά.

«Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και την αυτοπεποίθηση που μας δίνουν οι ξεκάθαρες θέσεις μας οι οποίες στηρίζονται στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου καθώς και στην αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Νίκος Δένδιας.

Απροσπέλαστα τα σύνορα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις αλλά και τα σώματα ασφαλείας στα σύνορα της χώρας, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ και η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς με ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο την εντάσσει στο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Με αυτήν την εξέλιξη το στρατιωτικό επιτελείο της κυπριακής εθνικής φρουράς θα προχωρήσει στον σχεδιασμό της αμυντικής θωράκισης του νησιού.