Quantcast

Τουρισμός: Οι έξι στόχοι της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟυ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Οι έξι στόχοι της κυβέρνησης για τον τουρισμό το πρώτο εξάμηνο

Προβλέπεται νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με στόχο την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Εξι στόχους προς επίτευξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 έθεσε στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν χθες Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα, το πρόγραμμα της κυβερνητικής πολιτικής του πρώτου μισού του έτους προβλέπει:

Δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου με άμεση εφαρμογή σημαντικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση, ενίσχυση και προβολή των ειδικών μορφών τουρισμού.

Νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση φορέα διαχείρισης προορισμού «Σαντορίνη».

Ενίσχυση θαλάσσιου τουρισμού με έμφαση στην απλοποίηση της χωροθέτησης και αδειοδότησης των τουριστικών λιμένων.

Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου με σκοπό τη συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, με πρωτοποριακές μεταρρυθμιστικές δράσεις.

Εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης (2021-2030) για την αναβάθμιση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.Δημιουργία νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με στόχο την τουριστική ανάπτυξη αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Οπως συζητήθηκε στο Μαξίμου, η εκτίμηση για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού κατά το 2020 είναι συγκρατημένα αισιόδοξη. Θετική είναι ήδη πάντως, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου η εικόνα από Ρωσία, Ισραήλ, Γαλλία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ.

Στη συνάντηση, όπου έγινε και ο απολογισμός για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2019, συμμετείχαν ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου και ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Κωνσταντίνος Λούλης.

Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019:

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία και ξεκίνησε (για πρώτη φορά) καμπάνια προώθησης της Ελλάδας για την pre-booking περίοδο.

Αντιμετωπίστηκαν επιδράσεις της χρεοκοπίας Thomas Cook, όπου διασφαλίστηκαν η φορολογική ελάφρυνση ελληνικών εταιρειών και η προστασία θέσεων εργασίας.

Προχώρησε η αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις ιαματικές πηγές: (χρονικός περιορισμός αναγνώρισης) και αναγνωρίστηκαν ως τέτοιες 7 ακόμα πηγές.

Εγινε η κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου προσέγγισης με την Κίνα για θέματα τουρισμού.

Υλοποιήθηκαν νέες αεροπορικές συνδέσεις ώστε να ενισχυθεί η Ελλάδα ως προορισμός (Σαγκάη, Μπαχρέιν).

Εγινε ο σχεδιασμός μαζικού ηλεκτρονικού εισιτηρίου για αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους.

Προχώρησε η συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ για τις μαρίνες Ιτέας, Αρετσού, Πύλου, Ναυπλίου.