Τις νέες συντεταγμένες ενός διαφορετικού, καίτοι υπό διαμόρφωση ακόμη, πολιτικού σκηνικού, στο φόντο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο χρόνος δεν είναι πλέον σύμμαχος για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση των αναγκαίων πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της ανακούφισης των οικογενειών θυμάτων και τραυματιών, της διερεύνησης των αιτιών της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας και της συνολικής ανάταξης του εγχώριου σιδηροδρομικού δικτύου, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον αντιμέτωποι με ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα: καθόσον πλησιάζουμε στην εξάντληση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει μια ευρεία γκάμα εναλλακτικών χειρισμών ως προς τον προσδιορισμό του χρόνου των εκλογών της απλής αναλογικής.
Σε πρώτο πλάνο
Με τις άμεσου χαρακτήρα παρεμβάσεις χάριν της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του ελληνικού σιδηρόδρομου, τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για τον εκσυγχρονισμό των τρένων, αλλά και το πλέγμα των μέτρων ανακούφισης των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών, αλλά και όλων όσοι επέβαιναν στη μοιραία αμαξοστοιχία το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, που ανακοίνωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συντελέστηκε το πρώτο βήμα της στρατηγικής διαχείρισης της εθνικής τραγωδίας από το Μέγαρο Μαξίμου.
Στόχος, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι έως τις αρχές Απριλίου, ήτοι κοντά στο 40ήμερο από την αποφράδα βραδιά της τραγωδίας στα Τέμπη, να υπάρχει εμπεδωμένη η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν ένα σύγχρονο, συμβατό με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και θα εγγυηθούν ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογο δυστύχημα στο μέλλον.
Και αυτή η απαιτητική και εντός ασφυκτικών χρονικών ορίων κυβερνητική αποστολή έχει στην προμετωπίδα της τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ιδιαίτερη σημασία οι διεθνείς επαφές που είχε και θα έχει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός. Κυβερνητική πηγή με άμεση γνώση του κεντρικού κυβερνητικού σχεδιασμού τονίζει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται η απάντηση – δέσμευση της γαλλικής αναδόχου εταιρείας Alstom για το νέο χρονοδιάγραμμα παράδοσης της περιβόητης σύμβασης του 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επικοινωνία που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση των ενεργειών ώστε το παραδοτέο υλικό να έρθει σε χρόνο νωρίτερα από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπως ήταν αρχικώς προκαθορισμένο.
Μέτρα ανακούφισης
Παράλληλα, η τρέχουσα εβδομάδα είναι κομβική και σε ακόμη ένα κρίσιμο πεδίο. Εντός των ημερών θα συγκεκριμενοποιηθεί η δέσμη των μέτρων στην κατεύθυνση της ανακούφισης των οικογενειών θυμάτων, τραυματιών, αλλά και όλων όσοι επέβαιναν στη μοιραία αμαξοστοιχία Intercity.
Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται αποζημιώσεις, «αντίστοιχες του μεγέθους της τραγωδίας», όπως προϊδεάζει την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος και πέραν αυτών που υποχρεούται βάσει της κείμενης νομοθεσίας να καταβάλει η Hellenic Train, αλλά και διευκολύνσεις, όπως κίνητρα για προσλήψεις στο Δημόσιο και μετεγγραφές φοιτητών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα πλησίον του τόπου διαμονής τους.
Όπως το έθετε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, στόχος της κυβέρνησης είναι να καταδειχθεί μέσω του πακέτου δράσεων στήριξης, το πλαίσιο του οποίου ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την προ ολίγων ημερών συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι «θα είμαστε δίπλα για ό,τι απαιτηθεί εφεξής, αλλά και σε κάθε βήμα της ζωής των ανθρώπων που έχασαν οικείους, είχαν τραυματίες ή και βίωσαν τη φρίκη του δυστυχήματος στα Τέμπη, ως ελάχιστη ένδειξη της συγγνώμης που τους οφείλει η πολιτεία».
Σταυροφορία για τον εξευρωπαϊσμό της xώρας
Όπως και σε όλες τις προηγούμενες κρίσεις που διήλθε κατά το μάλλον ή το ήττον η παρούσα κυβέρνηση, το επαναλαμβανόμενο μοτίβο έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Δεν συνιστά επομένως καμία έκπληξη ότι και τώρα, στη δραματικότερη ίσως φάση της παρούσας διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που, όπως επισημαίνει σε στενούς συνεργάτες του τα τελευταία εικοσιτετράωρα, θα βάλει την προσωπική του σφραγίδα όχι μόνο στην επιχείρηση ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και σε κάτι πολύ ευρύτερο: θα ηγηθεί της μάχης για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και ως εκ τούτου της σύγκρουσης με χρόνιες και δομικές υστερήσεις, με κατεστημένες νοοτροπίες και με μικροπολιτικά συμφέροντα.
«Πόλεμος»
Το «σύνθημα» που έδωσε μέσω του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης αποτελεί τη συμπύκνωση όχι μόνο του επερχόμενου προεκλογικού διλήμματος αλλά και του κεντρικού ζητούμενου των επόμενων ετών για τη χώρα.
Υπογραμμίζοντας ότι το «ποτέ ξανά» πρέπει να γίνει «τώρα ή ποτέ» για την αναγέννηση της χώρας, αλλά και τον πόλεμο που κήρυξε με το «σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού» και το «βαθύ κράτος», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τραβά μία διαχωριστική γραμμή σε διαχρονικές στρεβλώσεις και παθογένειες του ελληνικού κράτους, επιχειρώντας να συσπειρώσει γύρω του τη μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, που τάσσεται υπέρ της εκ βαθέων αναμόρφωσης της χώρας, λένε στενοί συνεργάτες του.
Όπως το τοποθετεί εξάλλου ανώτερος κυβερνητικός παράγων, ο πρωθυπουργός συγκαταλέγοντας εαυτόν στη μέχρι σήμερα συλλογική αποτυχία της εγχώριας πολιτικής ελίτ να εκσυγχρονίσει το κράτος και ταυτιζόμενος με τη συλλογική θλίψη και οργή, αποφασίζει να βγει μπροστά, να διαχωρίσει τη θέση του και να επωμιστεί ο ίδιος προσωπικά και το κυβερνών κόμμα κατ’ επέκταση το βάρος της απαιτητικής προσπάθειας να απεγκλωβιστεί η χώρα από τα χρόνια δεσμά του βαθέος κράτους.
Το σκοτεινό πρόσωπο
«Ανέκαθεν δυστυχώς υπήρχαν δύο Ελλάδες: η κακιά, αναχρονιστική Ελλάδα και η καλή, εύρωστη Ελλάδα. Ουδέποτε υποστήριξε ο πρωθυπουργός ότι έχουμε τελειώσει με αυτό το σκοτεινό πρόσωπο της χώρας», σημειώνει ετέρα πηγή πληροφόρησης, προδίδοντας την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να ηγηθεί της «σταυροφορίας» για τον εξευρωπαϊσμό της χώρας. Πρόσωπα που μετέχουν στις κλειστές συσκέψεις των τελευταίων 10 ημερών επιβεβαιώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει στο αμέσως προσεχές διάστημα έως τις εκλογές, αλλά και μετά, να μιλήσει για «τα λίγα και τα μεγάλα».
Ψήφος νομιμοποίησης
Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα υποδείξει τις μεγάλες παθογένειες, που ταλανίζουν εδώ και πολλές δεκαετίες τη χώρα, καλώντας τους πολίτες να του δώσουν τη νομιμοποίηση να τις ξεριζώσει.
Θα υπάρξει εξάλλου ικανός χρόνος, καθώς αυτό για το οποίο είχε γράψει από τα πρώτα 24ωρα μετά την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», ότι δηλαδή οι εκλογές μετατίθενται για τον Μάιο, επαληθεύτηκε κατ’ ουσία στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης Πέμπτης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει σημαντικό νομοθετικό έργο έως και τις 7 Απριλίου, παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας.
Κυβερνητικά στελέχη δείχνουν την 21η και δευτερευόντως την 28η Μαΐου ως τις επικρατέστερες ημερομηνίες για τις εκλογές της απλής αναλογικής, με τις δεύτερες εκλογές να τοποθετούνται πλέον στις 2 ή εναλλακτικά στις 9 Ιουλίου αντιστοίχως.
*Σπύρος Μουρελάτος / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής στις 12 Μαρτίου