Quantcast

Το σχέδιο-ασπίδα από το Μαξίμου για το τέταρτο κύμα – 3.500 αστυνομικοί για ελέγχους

Τα μέτρα της κυβέρνησης και οι χειρισμοί του πρωθυπουργού με στόχο την υγειονομική θωράκιση της χώρας και την προστασία της οικονομίας από ένα νέο εφιαλτικό lockdown

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο ο ελληνικός λαός» . Η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη γίνεται πράξη με την υιοθέτηση μέτρων και τον έλεγχο εφαρμογής τους, ώστε να αποφευχθεί το 4ο κύμα της πανδημίας, καθώς ο μεταλλαγμένος ιός εξαπλώνεται αστραπιαία μεταξύ των νέων και όσων επιμένουν να αμφισβητούν το αυτονόητο της υγειονομικής θωράκισης.

Ήδη από τα μέσα της εβδομάδας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, παράλληλα με τις κυρώσεις που προβλέπουν κλείσιμο από την πρώτη κιόλας παράβαση όσων επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης παραβιάζουν τις νέες διατάξεις, έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο εκτεταμένης εποπτείας και άμεσης παρέμβασης με τη συμμετοχή των Σωμάτων Ασφαλείας, των υγειονομικών υπηρεσιών και των φορολογικών Αρχών. Σύμφωνα με αυτό, 3.500 αστυνομικοί βρίσκονται ήδη επί ποδός στο Λεκανοπέδιο Αττικής εξετάζοντας τη λειτουργία των καταστημάτων, κυρίως στα παραλιακά μέτωπα, παράλληλα δε πραγματοποιούνται περιπολίες σε πλατείες και παραλίες, για να αποτραπεί η διεξαγωγή κορωνο-πάρτι σε τέτοιους υπαίθριους χώρους ελεύθερης πρόσβασης.

Σε περιοχές όπου τα κέντρα αναψυχής βρίσκονται σε πεζόδρομους, όπως στο Περιστέρι, το Αιγάλεω, τον Κορυδαλλό, τη Νέα Σμύρνη, το Χαλάνδρι, την Κηφισιά, την Πλάκα, του Ψυρρή, το Μοναστηράκι κ.τ.λ., τα μεικτά κλιμάκια παρεμβαίνουν:

για να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από αυτά και
για να καταστείλουν τη φοροδιαφυγή.

Επίσης, υπάρχει ξανά παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. σε πλατείες, αυτή τη φορά όμως από τις απογευματινές ώρες, αφού στόχος δεν είναι η διάλυση, αλλά η αποτροπή των συνωστισμών. Όσο για τα νησιά και τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, η εντολή προς τις αστυνομικές δυνάμεις είναι σαφής και αφορά στην ενεργοποίηση –στο επίπεδο του συναγερμού– όλων των αστυνομικών. Βασική εκτίμηση είναι πως τα πράγματα μπορεί να «συμμαζευτούν» αν από την αρχή σταλεί το μήνυμα της αυστηρής αντιμετώπισης των παραβατών.

«Είμαστε μέσα στο πρόβλημα. Το όριο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 3.000 κρούσματα ημερησίως», τονίζουν παράγοντες της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ, χαρακτηρίζοντας -σε μια τέτοια περίπτωση- αναγκαίο τον περιορισμό της κυκλοφορίας, ώστε «να μην μπούμε στον Σεπτέμβριο με καθολική καραντίνα». Ακόμη μία λύση είναι το ευέλικτο πρόγραμμα εμβολιασμών, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιήσουν την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση του εμβολίου στον τόπο διακοπών τους, καταχωρίζοντας στην πλατφόρμα emvolio. gov.gr τον ταχυδρομικό κώδικα του προορισμού τους. Επίσης, κρίνεται επιβεβλημένη η καθολική επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε σταθμίσει τα διαφορετικά τότε επιδημιολογικά δεδομένα και είχε καλέσει τους πολίτες να κινούνται χωρίς μάσκα μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνον όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Παρά ταύτα, το 32% των νέων κρουσμάτων προέρχεται από τη μη χρήση μάσκας και όχι μόνο από νέους.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι νέοι 18-29 ετών, οι οποίοι προηγούνται αυτές τις ημέρες στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για να εμβολιαστούν, ανταποκρινόμενοι στο σχετικό κάλεσμα του Κυρ. Μητσοτάκη. Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ στους νέους 18-24 ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός προσέλευσης που είχε καταγραφεί ήταν 15.608 στις 28 Ιουνίου, στις 5 Ιουλίου προσήλθαν 23.875 και στις 6 Ιουλίου 22.116.

Ριζικές αλλαγές στο προσωπικό των κλάδων εστίασης και αναψυχής

Αλλαγές θα υπάρξουν επίσης όσον αφορά το προσωπικό των κλάδων εστίασης και αναψυχής και τους εργαζόμενους σε ξενοδοχειακά θέρετρα. Πέραν της επίσπευσης των εμβολιασμών (σ.σ.: Πιθανή η υποχρεωτικότητα), κρίνεται αναγκαία η συνεχής υποβολή τους σε τεστ και η απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, δηλώνει σχετικά στα «Π»: «Τα προβλήματα του προσωπικού είναι εξίσου μεγάλα. Το 50% δεν έχει εμβολιαστεί, αλλά και σήμερα αν ξεκινούσαν, διαθέσιμο προσωπικό θα έχουμε μετά από δύο μήνες. Συνεπώς, ο εργαζόμενος μέχρι να κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να αποδεικνύει ότι είναι υγιής πληρώνοντας το τεστ. Δηλαδή, θα παίρνει 50 ευρώ μεροκάματο και ανά δύο μέρες θα δίνει 20 για να πιστοποιεί την κατάσταση της υγείας του. Ελπίζω αυτή τη φορά να εισακουστούμε, αφού από τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε ζητήσει να προηγηθούν οι εργαζόμενοί μας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα».

 

Πηγή: Parapolitika.gr