Το ελληνικό αίτημα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο πρωτοσέλιδο των FT

Μετά από χρόνια σιγής, ξανά στην επικαιρότητα το πάγιο ελληνικό αίτημα

Χρήστος Μυτιλινιός

Μετά από χρόνια σιγής, ξανά στην επικαιρότητα το πάγιο ελληνικό αίτημα. Η επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα ετέθη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

Σήμερα, το πρωτοσέλιδο των Financial Times, στο πρωτοσέλιδό του, παρουσιάζει εκ νέου το ελληνικό αίτημα.

Δείτε το πρωτοσέλιδο:

FT Γλυπτά του Παρθενώνα Πρωτοσέλιδο

Μητσοτάκης για Γλυπτά του Παρθενώνα: Είναι εδώ γιατί τα έκλεψαν

«Είναι εδώ γιατί τα έκλεψαν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, λίγο πριν τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό. «Δεν μου αρέσει να μιλάω για την επιστροφή των μαρμάρων, μου αρέσει να μιλάω για την επανένωση των μαρμάρων», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «δεν συμβιβάζεται με κάποιο δανεισμό» των γλυπτών και γι’ αυτό πρότεινε να δανείσει άλλα ελληνικά κειμήλια στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αντάλλαγμα τα αρχαία γλυπτά που αφαιρέθηκαν από το αέτωμα του Παρθενώνα.

«Εάν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση», είπε.

Λίγο πριν από τις πεντέμισι το απόγευμα πέρασε την πόρτα της Downing Street 10, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Στην ατζέντα εκτός από τα ζητήματα των διμερών σχέσεων και την οικονομία ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο πρωθυπουργός έδειξε τις προθέσεις του ήδη από το πρωί, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΙΤV, λέγοντας: «Θα θέσω το ζήτημα στον Βρετανό πρωθυπουργό και πιστεύω πως η προσέγγιση πως τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο γιατί βρίσκονταν πάντα εκεί είναι αναχρονιστική. Θέλουμε οριστική επιστροφή των Μάρμαρων, αλλά δεν συζητάμε για δανεισμό τους. Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο πολιτιστικούς θησαυρούς, που δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο παρελθόν. Είμαι σίγουρος πως μπορεί να βρεθεί μία λύση».

Η συνάντηση ξεκίνησε σε θερμό κλίμα, με τους δύο πρωθυπουργούς να έχουν τον εξής διάλογο:

Boris Johnson: Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς.

Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο.

Boris Johnson: Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων. Είναι υπέροχο που σε βλέπω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε, σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας ένα πραγματικό φιλέλληνα.

Boris Johnson: Ένα πραγματικό φιλέλληνα. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ Κυριάκο για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια και σε εσένα Boris. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι.

Boris Johnson: Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ.