Ως προτεραιότητα έχει θέσει η Αθήνα την ενίσχυση της Άμυνας, παρά τις δύσκολη συγκυρία εν μέσω κορωνοϊού και των συνέπειών της
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε χθες ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα εξαγγείλει ένα τρίπτυχο που θα αφορά και στην άμυνα της χώρας και θα έχει να κάνει με τα εξοπλιστικά προγράμματα, την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό στις Ενοπλες Δυνάμεις μας. «Μιλάμε και με άλλες χώρες πλην της Γαλλίας. Δεν είναι μόνο το θέμα των εξοπλιστικό».
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida σε ότι αφορά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, θα αφορά και στους τρεις Κλάδους: Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό. Οι συζητήσεις γίνονται στο ανώτατο επίπεδο και κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η συμφωνία με τη Γαλλία. Στόχος είναι η τελική συμφωνία να προβλέπει προμήθεια υλικού που θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε η ενίσχυση να είναι άμεση. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι η αγορά φρεγατών Belhara και οι συζητήσεις έχουν στραφεί προς τα αεροσκάφη Rafale. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και με άλλες χώρες για την αγορά αμυντικού υλικού και αναβάθμιση υφιστάμενων όπλων.
Σε ότι αφορά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με προσωπικό, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ θα ανακοινώσει την πρόσληψη ΕΠΟΠ 5ετούς θητείας, αυξάνοντας άμεσα τον αριθμό των ανδρών που υπηρετούν.
Και σε ότι αφορά στην αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, η στόχευση είναι τριπλή: η ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με την ένταξη σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο και η τόνωση της απασχόλησης.
Να σημειωθεί ότι την ερχομενη Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική όπου θα γίνει η Διάσκεψη των χωρών του Νότου