Quantcast

Τι σημαίνει η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και ποιες οι αντιδράσεις Ελλάδας και Αιγύπτου

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ: «ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΑΣ»

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το προσύμφωνο της Τουρκίας με την Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να αντιδρά έντονα στο deal των δύο χωρών κάνοντας λόγο ότι βρίσκεται «στα όρια της φαιδρότητας».

Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ενέργεια-πρόκληση έρχεται λίγο καιρό μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ λόγω των παραβιάσεων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, πραγματοποιώντας γεωτρήσεις ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν στη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ,τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Αγκυρα εναντίον μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης που έχει τη βάση της στην ανατολική Λιβύη.

Η Λιβύη, η οποία έχει ανάγκη τα τουρκικά όπλα (σπαράζεται από τον εμφύλιο, ο Σαράτζ ελέγχει τη δυτική Λιβύη και ο Χάφταρ την ανατολική και ο Σαράτζ χρειάζεται τα όπλα για να αντιμετωπίσει της επιθέσεις από την ανατολική Λιβύη), υπέγραψε χθες τη συμφωνία με την Τουρκία, προφανώς κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αφού οι δύο χώρες, Τουρκία και Λιβύη δεν έχουν θαλάσσια σύνορα. Κατά την Αγκυρα βέβαια έχουν, καθώς τα νησιά από το Καστελλόριζο έως την Κρήτη δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και έτσι η Τουρκία, έκανε την οριοθέτηση των συνόρων (σαν να μην υπάρχουν) με την Λιβύη.

Ουσιαστικά η Τουρκία προσπαθεί, βάζοντας στο κάδρο και μια τρίτη χώρα, τη Λιβύη, να νομιμοποιήσει τις επεκτατικές της επιδιώξεις. Να σημειωθεί ότι πριν υπογραφεί το σχετικό Μνημόνιο, είχε κατατεθεί στον ΟΗΕ, στις 13 Νοεμβρίου 2019, μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της Φεριντούν Σινιρλίογλου, η επιστολή με τις συντεταγμένες της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η οποία φτάνει νότια της Ιεράπετρας και δυτικά της Ρόδου.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του, όπως προαναφέρθηκε χαρακτήρισε «στα όρια της φαιδρότητας» την συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης. «Νομίζω τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής, απόπειρα να υπάρξει συζήτηση -υποθέτουμε, δεν το ξέρουμε, παρότι ο Λίβυος Υπουργός Εξωτερικών όταν τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν τουρκικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση- να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», είπε.

«Θα πρέπει να σας πω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης. Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί», κατέληξε.

Μάλιστα, στιγμές αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις. Μάλιστα διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως υπήρξε δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

Χωρίς νομική βάση χαρακτήρισε από την πλευρά του το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών τα δύο μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη. «Αυτές οι δύο συμφωνίες δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου», σχολίασε μεταξύ άλλων το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.