Διέψευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επιμένοντας ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει σκοπό να επικαλεστεί τον πόλεμο στην Ουκρανία για μια πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τη φράση πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να επικαλεστεί τον πόλεμο ως «σπουδαίο εθνικό λόγο» για τον οποίο κάνει λόγο το Σύνταγμα για την πρόωρη προσφυγή σε κάλπες ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «έχουμε σταθερή κυβέρνηση».
Σταθερή η κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση είναι σταθερή. Απολαμβάνει μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πιστεύω και μιας ευρύτερης αποδοχής της κοινωνίας, ασυνήθιστης θα έλεγα, δημοσκοπικά τουλάχιστον, για μια κυβέρνηση που κυβερνά 30 μήνες. Δεν νομίζω ότι στην ιστορία της μεταπολίτευσης είχαμε κυβέρνηση η οποία να προηγείται τόσο του δεύτερου κόμματος, έχοντας περάσει και από τόσες δοκιμασίες. Κατά συνέπεια δεν βλέπω κανέναν λόγο απολύτως, κ. Σρόιτερ, να αλλάξω το σκεπτικό μου» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha.
Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως δίλημα το ζήτημα της στάσης των κομμάτων στο νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε πως υπάρχει επί της ουσίας συναίνεση στον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία.
«Πράγματι όμως το δίλημμα των εκλογών, όταν γίνουν στο τέλος της τετραετίας, θα είναι σταθερότητα ή περιπέτειες. Και πιστεύω ότι και η κρίση αυτή με τον τρόπο της, ήταν αποκαλυπτική για το πώς τοποθετούνται όλοι απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών. Παρότι διαμορφώθηκε ένα σχετικό πλαίσιο κάποιας συνεννόησης στη Βουλή, εγώ κράτησα την φράση του κ. Τσίπρα, ότι «εμείς είμαστε και με την Ανατολή και με τη Δύση και με το Βορρά και με το Νότο». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
Οι αιχμές προς τον κ. Καμμένο
«Και δεν πρέπει να ξεχνάνε οι πολίτες ότι αν αυτή η κρίση είχε τύχει πριν από τέσσερα χρόνια, θα ήταν υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος, ο οποίος σήμερα κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας. Κατά συνέπεια, το ποιος θα διαχειρίζεται κρίσιμες εθνικές υποθέσεις σε έναν κόσμο εξαιρετικά ασταθή, ναι, θα αποτελέσει και αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών, όταν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».