Τα 4 κέρδη της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη – Κομβικές επαφές και προειδοποιήσεις προς την Τουρκία

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ρητά τις θέσεις της κυβέρνησης για το Κυπριακό, τις κινήσεις της Τουρκίας και το Μεταναστευτικό

Aναβάθμιση της Ελλάδας στον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ , αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, σύσφιγξη των δεσμών με την Ομογένεια και ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων: Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά κέρδη για τη χώρα μας από τις συναντήσεις και τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Η διήμερη παραμονή του Ελληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική μεγαλούπολη ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ ισχυρότερη από ό,τι ήταν την περασμένη δεκαετία», τόνισε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση, παρουσία μελών της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία διοργάνωσε το The Hellenic Initiative.

Περιέγραψε τη μετάβαση από την εποχή των μνημονίων στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που καταρτίστηκε «από Ελληνες για Ελληνες», εγκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία από την Ε.Ε. και «λαμβάνουμε ήδη τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια για να το υλοποιήσουμε». Μιλώντας σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης ενώπιον μελών της ομογένειας, ανέτρεξε στο πρόσφατο παρελθόν: «Την περασμένη δεκαετία, πάντα ζητούσαμε από τους Ευρωπαίους στήριξη για πακέτα διάσωσης. Ημασταν πάντα υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε με τις κατευθυντήριες γραμμές τους για τις μεταρρυθμίσεις. Για πρώτη φορά έχουμε το δικό μας σχέδιο για το μέλλον της χώρας».

5383285

Όσο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ήταν σαφής: «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα». Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και στις συζητήσεις που είχε με κορυφαίους επενδυτές και επιχειρηματίες, όπως ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, ο οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, ο επενδυτής Χένρι Κράβις και ο επικεφαλής της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, όπως και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. Μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες».

5383262

 

Οι θέσεις της κυβέρνησης

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ρητά τις θέσεις της κυβέρνησης για το Κυπριακό, τις κινήσεις της Τουρκίας και το Μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και των αρχών καλής γειτονίας. Παρουσίασε την τουρκική παραβατικότητα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, κατά παράβαση του Χάρτη των ΗΕ και της UNCLOS.

Υπογράμμισε, δε, ότι το μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού ορίζεται ξεκάθαρα από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

5383259

Έντονη, παράλληλα, ήταν η διπλωματική δραστηριότητα που ανέπτυξε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που έθεσε στους ομολόγους του το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων. Κατά την τριμερή συνάντηση μεταξύ των ΥΠ.ΕΞ. Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, επαναλήφθηκε η εξαίρετη σχέση μεταξύ των τριών χωρών και υπογραμμίστηκε η ανάγκη δημιουργίας μόνιμης γραμματείας, η οποία θα επιφορτιστεί με την εφαρμογή των αποφάσεων των συνόδων κορυφής.

5383263

Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι η προσεχής τριμερής συνάντηση κορυφής, η οποία θα λάβει χώρα στην Ελλάδα τον προσεχή Οκτώβριο, θα είναι η ένατη συνάντηση από το 2014, κάτι που υποδηλώνει τις τακτικές και στενές επαφές σε όλα τα επίπεδα. Στις 14 Οκτωβρίου, ο κ. Δένδιας θα επιστρέψει στις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να υπογράψει την ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ενώ θα συμμετάσχει, ακόμα, στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, ο οποίος θα λάβει χώρα για πρώτη φορά με φυσική παρουσία μετά τον Οκτώβριο του 2019, που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

 

Πηγή: Parapolitika.gr