Quantcast

Συρεγγέλα: Η κυβέρνησή μας έχει αποφασίσει να συγκρουστεί με τα δόγματα

«Η κυβέρνησή μας έχει αποφασίσει να συγκρουστεί με τα δόγματα. Δεν είναι δυνατόν ένας άνεργος με εξαψήφιο ετήσιο εισόδημα να δικαιούται ωφελήματα που παρέχει ο ΟΑΕΔ. Αυτό δεν είναι επικοινωνιακή πολιτική, είναι κοινωνική αδικία», ανέφερε η Μαρία Συρεγγέλα

«Η κυβέρνησή μας έχει αποφασίσει να συγκρουστεί με τα δόγματα. Δεν είναι δυνατόν ένας άνεργος με εξαψήφιο ετήσιο εισόδημα να δικαιούται ωφελήματα που παρέχει ο ΟΑΕΔ. Αυτό δεν είναι επικοινωνιακή πολιτική, είναι κοινωνική αδικία», ανέφερε η Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχονται οι διατάξεις για την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα ωφελήματα του ΟΑΕΔ. «Αυτό το νομοσχέδιο είναι εδώ για να εξαλείψει αυτήν την αδικία, ενώ κάποιοι από εσάς για άλλη μια φορά στηρίζετε αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούνται καταχραστές. Γιατί κάποιος με εξαψήφιο ετήσιο εισόδημα που ζητά να απολαμβάνει ωφελήματα, όπως είναι ο κοινωνικός τουρισμός, όπως είναι η δωρεάν μετακίνηση από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αποστερώντας με αυτό τον τρόπο πόρους από τους ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη, ναι, είναι καταχραστές», είπε η Μαρία Συρεγγέλα και υπογράμμισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι ο μετασχηματισμός και η μετεξέλιξη του ΟΑΕΔ, σε έναν οργανισμό που βοηθά στην πράξη τους άνεργους ώστε να βρουν σταθερή εργασία και να στηριχτούν οικονομικά και κοινωνικά όσες και όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

Η υφυπουργός Εργασίας στάθηκε ιδιαίτερα ρύθμιση της δημιουργίας χώρων φύλαξης παιδιών από 6 μηνών έως 2,5 ετών σε επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται οι γονείς τους. «Στόχος της δράσης είναι να παρέχει άμεση υποστήριξη στους εργαζόμενους γονείς και ιδίως στις εργαζόμενες μητέρες και να ενισχύσει ενεργά την συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, όταν τελειώνει η άδεια μητρότητας, όταν τελειώνει η άδεια πατρότητας ή οι γονικές άδειες που έχουμε ήδη δώσει με το ν.4808 και για τους μπαμπάδες και για τις μαμάδες», είπε η κ. Συρεγγέλα και πρόσθεσε ότι: -Με το πρόγραμμα αυτό, που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, θα καλυφθεί τόσο η δημιουργία και ο εξοπλισμός των χώρων φροντίδας βρεφών εντός των εγκαταστάσεων μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων όσο και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος έως δύο εξειδικευμένων επαγγελματιών βρεφονηπιοκόμων, με ειδίκευση στη φροντίδα και στην αγωγή της πρώιμης ηλικίας για τη στελέχωσή του. Για την υγεία και την ασφαλή παραμονή των παιδιών σε αυτούς τους χώρους, θεσπίζονται αυστηρά κριτήρια, προκειμένου να ενταχθεί μια επιχείρηση στη δράση, σε σχέση και με την τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια, για τη νόμιμη ίδρυση και λειτουργία της, για την τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών και πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, ενώ τίθενται και αυστηρές προδιαγραφές για τον εξοπλισμό, τη διαμόρφωση και τη λειτουργία των χώρων. Οι χώροι θα ελέγχονται, όσον αφορά στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων από το ΣΕΠΕ, όσον αφορά την υγεία και την ασφαλή παραμονή των παιδιών από τις οικείες υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων, που ελέγχουν και τις άλλες δομές φροντίδας παιδιών.

«Οι γονείς θα βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους, προκειμένου να μην χάσουν την επαφή, ειδικά σε μια πρώιμη ηλικία που υπάρχει μια πλήρης εξάρτηση, συναισθηματική και αναπτυξιακή. Μειώνεται ο χρόνος μετακίνησης από την εργασία τους σε άλλη δομή φροντίδας εκτός εργασίας και αντίστροφα. Στηρίζονται οι θηλάζουσες μητέρες, καθώς θα υπάρχει και χώρος θηλασμού. Δίνεται η δυνατότητα στις μητέρες να επιστρέψουν στη δουλειά, μετά την εγκυμοσύνη και μετά τις άδειες που δικαιούνται, χωρίς να υπάρχει ψυχολογική δυσφορία. Το ίδιο ακριβώς αφορά και για τους μπαμπάδες. Και ενεργοποιείται και η παροχή φροντίδας τις απογευματινές ώρες, όπου, όπως ξαναείπαμε, δεν λειτουργούν εκείνες τις ώρες βρεφονηπιακοί σταθμοί», είπε η υφυπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις δεσμεύονται για τη διατήρηση της παροχής για τουλάχιστον δυο χρόνια μετά τη λήξη της δράσης, δίνοντας έτσι τον χρόνο και το έναυσμα για τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας ακόμα πιο φιλικής προς τους εργαζόμενους και κυρίως τους εργαζόμενους γονείς.

«Η δημιουργία, λοιπόν, χώρων φύλαξης σε επιχειρήσεις αποτελεί ένα συμπληρωματικό μέτρο φροντίδας των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και μαζί με τις «Νταντάδες της Γειτονιάς», τις γονικές άδειες και συγκεκριμένα με τις άδειες μητρότητας και πατρότητας, τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας του ν.4808, το σήμα ισότητας στις επιχειρήσεις, ενισχύει το γενικότερο πλέγμα εναρμόνισης προσωπικής ή οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής στην πράξη», είπε η Μαρία Συρεγγέλα και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εργασίας «ασκεί κοινωνική πολιτική, απομακρύνοντας τετριμμένες πρακτικές δεκαετιών, που δεν αποδίδουν, και ταυτόχρονα δημιουργεί τα θεμέλια για την εξατομικευμένη κατάρτιση, την απασχόληση, την ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και τελικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».