Quantcast

Σύνοδος ΝATO: Ικανοποιημένη η Αθήνα για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στη συμμαχία – Αναδίπλωση της Τουρκίας μετά τις συνεχείς προκλήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες για την ένταξη των δύο χωρών, τις οποίες όπως είναι γνωστό είχε προκαλέσει η Άγκυρα

Η δεύτερη και τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκινά σε λίγο στη Μαδρίτη, με την ελληνική πλευρά να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη τόσο για το «πράσινο φως» που δόθηκε στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που η κυβέρνηση στήριζε από την πρώτη στιγμή, όσο και για τα σαφή μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός στους ομολόγους του της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε σχέση με τη στάση και τη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν.

 

 

Σε σχέση δε με την τριμερή συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας, κυβερνητικές πηγές επεσήμαιναν ότι ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού βραχίονα εντός του ΝΑΤΟ, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και τις σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, η οποία δρομολογεί τη διαδικασία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO, συνιστά ουσιαστικά μια αναδίπλωση της Τουρκίας, η οποία είχε εντείνει την ρητορική της τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να αποσπά κάτι ιδιαίτερα θεμιτό από πλευράς της και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Αναφέρουν δε ότι η συμφωνία κάνει καταρχήν ρητή αναφορά στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ, η οποία τόσο στο προοίμιο, όσο και στο πρώτο άρθρο αναφέρεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, κάτι που οφείλει να πράξει η Τουρκία.

Στην τοποθέτησή του κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη – κάτι που η Τουρκία δεν πράττει – και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας. Επεσήμανε δε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξέλιξη γύρω από την ένταξη της Φινλανδίας και τη Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες, τις οποίες όπως είναι γνωστό είχε προκαλέσει η Άγκυρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τοποθέτησή του κατά τη Σύνοδο, ο Ταγίπ Ερντογάν ουδέν ανέφερε τελικά σε σχέση με την Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο είχε την περασμένη εβδομάδα και τηλεφωνική συνομιλία. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, επισημάνθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας και ως τομείς προτεραιότητας τέθηκαν το εμπόριο, η ναυτιλία, η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι καινοτόμες τεχνολογίες, η άμυνα και ο τουρισμός. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ετοιμότητα τόσο του ελληνικού στόλου όσο και των ελληνικών λιμένων να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές.

Συνάντηση είχε στο περιθώριο της Συνόδου και με τη Σουηδή ομόλογο του, Μαγκνταλένα Άντερσον, στην οποία εξέφρασε την πλήρη στήριξη του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης, με τον Καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό και οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών, οι οποίες φέτος συμπληρώνουν 80 χρόνια επίσημων διπλωματικών σχέσεων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δυναμική Ελληνική ομογένεια του Καναδά, η οποία αποτελεί ζωντανό και αδιάληπτο δεσμό μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στη διαρκώς διευρυνόμενη οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Τετ α τετ είχε ο πρωθυπουργός και με τον νεοεκλεγέντα Αυστραλό ομόλογό του Anthony Albanese. Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση μετά την ανάληψη καθηκόντων του κ. Albanese, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν το παραδοσιακά εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αυστραλίας και να πραγματοποιήσουν σύντομη ανασκόπηση όλου του φάσματός τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Αναλυτικά, το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

10:45: Τελετή Υπογραφής Επιστολής Δέσμευσης για το Ταμείο Καινοτομίας ΝΑΤΟ

11:00: Σύνοδος ηγετών

13:00: Γεύμα ηγετών

13:15: Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προς τον Τύπo.

 

Πηγή: parapolitika.gr