Quantcast

Σύνοδος Κορυφής: Οι συζητήσεις Μητσοτάκη, Σολτς, Ντράγκι τα ξημερώματα και το παρασκήνιο της Συμφωνίας

Πάντως, καπνός μπορεί να βγήκε από την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα, ωστόσο η σύγκρουση έφτασε στα άκρα εξαιτίας της άκαμπτης στάσης του Γερμανού καγκελάριου

Ικανοποιημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση για τη συμφωνία που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

 

 

 

Έπειτα από μια σύσκεψη με εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε έναν «οδικό χάρτη», όμως παρέπεμψαν τη λύση του ενεργειακού στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας και στην Κομισιόν.

Πάντως, καπνός μπορεί να βγήκε από την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα, ωστόσο η σύγκρουση έφτασε στα άκρα εξαιτίας της άκαμπτης στάσης του Γερμανού καγκελάριου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην Ελλάδα ευχαριστημένος αποχώρησε, τονίζοντας πως οι τιμές στη ενέργεια «έπεσαν» καθώς οι αγορές αντιλήφθηκαν πως η Ευρώπη αποφάσισε να καταλήξει στην επιβολή πλαφόν.

Ο ρόλος της Ελλάδας στη συμφωνία

Μάλιστα, ο ρόλος που διαδραμάτισε η Ελλάδα για την τελική συμφωνία στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης ήταν εξαιρετικά σημαντικός, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος που έκαναν οι ηγέτες στη μία τα ξημερώματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαφές τόσο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς όσο και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ώστε να ξεπεραστούν οι ενστάσεις για το κείμενο των συμπερασμάτων.

Ενδεικτικές, του κλίματος που επικράτησε στις Βρυξέλλες, ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου είπε: «Ήμουν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν. Γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, αλλά η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών».

Τα εμπόδια Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος ήταν αυτός που έθετε τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επιβολή ανώτατης τιμής στην αγορά του φυσικού αερίου, ενώ ο κ. Ντράγκι διαμήνυσε κατά τη διάρκεια της Συνόδου ότι δεν θα συμφωνήσει στα τελικά συμπεράσματα αν δεν υπάρξει πρόβλεψη για την ύπαρξη ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, ανάλογου με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Άλλωστε, στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία.

«Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανακτά τον έλεγχο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στις επαφές που είχε με τους δύο ομολόγους του, ο Κυριάκος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθεί η κατάλληλη διατύπωση στα Συμπεράσματα, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία των 27 κρατών-μελών, προκειμένου η ΕΕ να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να παρέμβει για τη συγκράτηση των τιμών ενέργειας.

«Επήλθε συμφωνία για την ενέργεια. Οι διαφορές γεφυρώθηκαν. Υπήρξε κατανόηση ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια παρέμβαση όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – παρέμβαση που κάποιοι δεν συζητούσαν καν πριν από λίγο καιρό», σημείωναν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές, λίγη ώρα αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία με σκοπό ιδίως τη μείωση των τιμών και να προστατεύσει τους πολίτες της και τις επιχειρήσεις.

Η συμφωνία για τον «περιορισμό των τιμών»

Tα ξημερώματα, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων προκειμένου να «συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας».

Μετά από αρκετές ώρες συζητήσεων, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για την κοινή αγορά φυσικού αερίου. Παράλληλα έθεσαν κανόνες για την κοινή χρήση φυσικού αερίου και αποφάσισαν να μελετήσουν δύο τύπους ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για την ενέργεια. Επικράτησε η ενότητα και η αλληλεγγύη. Συμφωνήθηκε να εργαστούμε για μέτρα περιορισμού των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής μέσω Twitter, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει τώρα «έναν πολύ καλό και σταθερό οδικό χάρτη» προς την επόμενη μεγάλη παρέμβασή της σε ενεργειακή κρίση. «Οι ηγέτες έδωσαν τη στρατηγική καθοδήγηση που θέλαμε», είπε.

«Υπήρχε ισχυρή βούληση» για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας ότι από τη μια, «διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές προτεραιότητες», όμως από την άλλη έγιναν σημαντικά βήματα.

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ γιατί χρειάστηκαν τόσες ώρες για να υπάρξει συμφωνία και εάν θα μπορούσαν να κατηγορηθούν κράτη μέλη πως δίνουν έμφαση στα δικά τους συμφέροντα την ώρα που η ΕΕ αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση, η φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι έγιναν «πολύ έντονες, αλλά εποικοδομητικές συζητήσεις και υπήρχε ισχυρή βούληση —το νιώσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο— να φτάσουμε σε κοινό συμπέρασμα».

Σε τι συμφώνησαν;

Όσον αφορά το τι συμφώνησαν οι 27, υπογράμμισε ότι «η κοινή αγορά είναι μεγάλο βήμα μπροστά, είναι οι κανόνες κοινής χρήσης του φυσικού αερίου, οι συμφωνίες αλληλεγγύης και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση σοβαρής διακοπής. Είναι το ζήτημα των υπερβολικών τιμών και πώς θα τις περιορίσουμε. Υπάρχουν δύο διαφορετικά μοντέλα στο τραπέζι πάνω στα οποία θα εργαστούμε. Το ένα στο επίπεδο του TTF, το άλλο αφορά στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Ταυτόχρονα, είναι «κορυφαίο» το «μεγάλο ζήτημα της επένδυσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ευρωπαϊκή βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη, να τις προετοιμάσουμε για το μέλλον, να τις βοηθήσουμε να ξεπεράσουν το δύσκολο διάστημα των υψηλών τιμών ενέργειας, να μπορέσουν να προχωρήσουν και να εκσυγχρονιστούν», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.