Οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός και θα τις επαναφέρει στους ομολόγους του στην Ε.Ε. αφορούν στην θέσπιση πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, στην ανάγκη συγκρότησης ενός ειδικού ταμείου απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια και στην κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία σε καλύτερες τιμές, όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της πανδημίας. Η ανάγκη ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας είναι ένα ακόμα θέμα που έχουν θίξει από πέρυσι οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν, μια ιδέα που υποστηρίζει ένθερμα η ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, αυτό δηλαδή των ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα της ενέργειας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από κάθε κυβέρνηση.
Η πρότασή του για πλαφόν τέθηκε και προ ημερών στην τετραμερή συνάντηση του Νότου που έγινε στη Ρώμη, με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος συμμετείχε λόγω καραντίνας από την Αθήνα μέσω τηλεδιάσκεψης και συγκεντρώνει πλέον ισχυρές πιθανότητες να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
«Δεν έχω, ασφαλώς, αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών διαδικασιών και αναγνωρίζω τα πολύ μεγάλα, τα τεράστια τεχνικά εμπόδια που συναντά αυτή η προσπάθεια. Θυμίζω ότι αρκεί μία χώρα να διαφωνήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να μην υλοποιηθεί οποιαδήποτε τολμηρή πρόταση μπορεί να έχουν εισηγηθεί οι υπόλοιπες 26», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, θυμίζοντας ότι η ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «έγινε δεκτή, αλλά χρειάστηκαν τέσσερις μήνες εντατικών ζυμώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Επεσήμανε δε ότι «είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ευρωπαϊκή συνεργασία με την άρση των όποιων εθνικών επιφυλάξεων, βήμα- βήμα. Και το πρώτο βήμα το οποίο μπορεί να γίνει είναι η κοινή αγορά και η κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία πολιτική την οποία η χώρα μας υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή».
Πηγή: Parapolitika.gr