Quantcast

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο: Η ενέργεια, οι επενδύσεις και η ασφάλεια σε πρώτο πλάνο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Στις 3:30 το απόγευμα (ώρα Ουάσινγκτον) σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει για δεύτερη φορά το κατώφλι του Λευκού Οίκου στη θητεία του, για να συναντήσει αυτή τη φορά τον Τζο Μπάιντεν.

Οι προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου από το ταξίδι στις ΗΠΑ είναι υψηλές, με την αναβάθμιση και διεύρυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή να είναι στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενεργειακό έχει υψηλή θέση στο «μενού» των συζητήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

 

Τρία σημεία

Από πλευράς Ουάσινγκτον, το ενδιαφέρον στον τομέα αυτό ως προς την Ελλάδα επικεντρώνεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, σε τρία σημεία: Πρώτον, στα έργα μεταφοράς ενέργειας μέσω υποθαλάσσιων ηλεκτρικών καλωδίων, ιδίως το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (EuroAsia Interconnector) και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY Interconnector), με υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ξεκινάει από το Wadi-El-Natroon στην Αίγυπτο και θα καταλήγει στην Αττική. Για τα δύο αυτά έργα μάλιστα, που έχουν τεράστιο κόστος, εξετάζεται και η προοπτική αμερικανικής συγχρηματοδότησης.

Κατά δεύτερον, στην αύξηση της ποσότητας φυσικού αερίου που μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας μέσα από τον διαδρατικό αγωγό TAP. Τρίτον, στην εξαγωγή LNG διά θαλάσσης από τις ΗΠΑ προς την Ε.Ε. και φυσικά προς την Ελλάδα, με τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων.

 

Η σημασία του IGB

Η Αθήνα, από την πλευρά της, αναδεικνύει και τη σημασία και του IGB, του διασυνδετικού αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, καθώς και του East Med, του αγωγού που μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία. Κοινή συνισταμένη και των δύο πλευρών είναι πως ο νέος τερματικός σταθμός για LNG στην Αλεξανδρούπολη (FRSU), σε συνδυασμό με τις πρόνοιες που υπάρχουν στην συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) αναβαθμίζει τη σημασία της Αλεξανδρούπολης στρατιωτικά, ενεργειακά και εμπορικά.

Με πέντε υπουργούς

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ μαζί με πέντε υπουργούς, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον υφυπουργό εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου. Η παρουσία της κας Κεραμέως επιβεβαιώνει την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων και στην επέκταση της ήδη εδραιωμένης συνεργασίας τους με αμερικανικά πανεπιστήμια κάτω από το συντονισμό του International Institute of Education.

Το πρόγραμμα

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

  • Στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.
  • Στις 17:00 ώρα Ελλάδας θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.
  • Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.
  • Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κρίσιμη συγκυρία

Η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, γίνεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, καθώς εταίροι και σύμμαχοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο και συνεπή εταίρο, παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας – μια Ελλάδα ισχυρή, αποφασιστική, σταθερή στις θέσεις της.

Ο ρόλος αυτός της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισφραγίζεται και με την ψήφιση την περασμένη Πέμπτη της τροποποίησης της MDCA, που αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας – ρόλος που θα αναδείξει ο πρωθυπουργός σε όλες τις επαφές – επίσημες και ανεπίσημες- που θα έχει στην Ουάσινγκτον.

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν αναμένεται να βρεθούν διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1 στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, στο οποίο η διακυβέρνηση Μπάιντεν επενδύει πολύ γεωπολιτικά. Θα βρεθούν επίσης η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ζήτημα κρίσιμο για τη Δύση στο οποίο η κυβέρνηση πήρε σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή παρέχοντας ανθρωπιστική και αμυντική στήριξη όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες και αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε εταίρους που απειλούνται και εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο στην ευρωπαϊκή και συμμαχική αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. «Φυσικά και το θέμα αυτό (σ.σ. των υπερπτήσεων) θα τεθεί στην Ουάσιγκτον, στο ανώτατο επίπεδο, στην παρουσία μου εκεί την επόμενη Δευτέρα και την επόμενη Τρίτη», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της MDCA. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι παράγοντες έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Επενδύσεις

Στις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει και για τις μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως π.χ. της Pfizer, της Microsoft, της Cisco, της Amazon και της JP Morgan. Η βαρύνουσας σημασίας ομιλίας ωστόσο είναι την Τρίτη στο Κογκρέσο, μια ιδιαίτερα υψηλή τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα που επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και δείχνει να επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

Το πρόγραμμα της Τρίτης, 17 Μαΐου, έχει ως εξής:

  • Στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
  • Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  • Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.
  • Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

 

Πηγή: Parapolitika.gr