Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη ενόψει της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος Αναστασιάδης λίγο πριν την πενταμερή στη Γενεύη

Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

Με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών τους, ενόψει της άτυπης πενταμερούς που θα λάβει χώρα στα τέλη του μήνα, στη Γενεύη, η συνομιλία των δύο ηγετών που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης.

 

 

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «το πλαίσιο είναι σαφές και η λύση μπορει να βρεθεί μόνο ως διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και τον τερματισμό του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων».

 

 

«Προσπάθεια μας δεν είναι να σφετεριστούμε του οποιουδήποτε τα δικαιώματα. Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δυο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και των δυο κοινοτήτων», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην πενταμερή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα.

 

 

«Στόχος μας είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να οδηγήσει σε ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος», πρόσθεσε.

 

 

Ο κ.Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντική «μετά από 3,5 χρόνια την προσπάθεια να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ την διάσκεψη για να διερευνήσει προκειμένου να υπάρξει διάλογος για λύση του προβλήματος».

 

 

Συμφώνησε, επίσης, με τη διαπίστωση ότι «τα πλαίσια που θα διαπραγματευτούμε καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και καθορίστηκαν την τελευταία φορά στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος του 2019 στο Βερολίνο με την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Ακιντζί».