Τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ (απογραφή 2021) για τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας, έφεραν αλλαγές στον εκλογικό χάρτη.
Κατόπιν τούτου, το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε την έγκριση του για διεξαγωγή εκλογών με βάση την τελευταία απογραφή του 2021. Ακόμη, ενέκρινε την ανακατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.
Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 7/2023 γνωμοδότησή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είχε κατατεθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών, και παράλληλα έκανε ορισμένες δευτερεύουσες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις (π.χ. να αναγραφεί στο Προεδρικό Διάταγμα ο ακριβής χρόνος διενέργειας της απογραφής, κ.τ.λ.).
Ποιες περιφέρειες χάνουν έδρες
Από μία έδρα χάνουν οι περιφέρειες: Α’ Πειραιώς, Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών και Φθιώτιδας. Έτσι, πλέον οι μονοεδρικές αυξάνονται κατά δύο αφού στις υπάρχουσες θα προστεθούν η Θεσπρωτία και η Καστοριά.
Τώρα, στα κομματικά επιτελεία υπολογίζουν με τα κουμπιουτεράκια τον ακριβή αριθμό των εδρών που μπορούν να διεκδικήσουν, τις τριεδρικές και τα υπόλοιπα στις περιφέρειες για τις καραμπόλες του εκλογικού νόμου.
Είναι ενδεικτικό ότι η Κορινθία για μόλις 45 κατοίκους κατάφερε να διατηρήσει την 4η έδρα, όπως και η Ημαθία για 246 κατοίκους ενώ η μονοεδρική της Ευρυτανίας στην επόμενη απογραφή κινδυνεύει να μην υπάρχει αφού τυπικά βγάζει 0,7 της έδρας, καθώς και η μονοεδρική των Γρεβενών υπερβαίνει τη μία έδρα για 459 κατοίκους.