Quantcast

Συμμαχία Μητσοτάκη με Ντράγκι και Μακρόν για την χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας – Το κενό της Μέρκελ και η νέα συνάντηση

Οι 3 ηγέτες συμφωνούν για ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενισχύουν τη θέση του Νότου

Μια ειδική σχέση με πολλές σημαντικές πολιτικές πτυχές έχει αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Mάριο Ντράγκι. Αιχμή του δόρατος της άτυπης και υπό διαμόρφωση αυτής συμμαχίας είναι επί του παρόντος το μέλλον της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς θα διαμορφωθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω», φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί ο Ιταλός ηγέτης στον Έλληνα πρωθυπουργό, εννοώντας την εποχή του αυστηρού ορίου 3% επί του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό έλλειμμα και 60% στο δημόσιο χρέος. «Μόνο ο Ντράγκι μπορεί πραγματικά να στηρίξει αυτή τη θέση», τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, αναλύοντας το ειδικό βάρος που έχει στο ζήτημα των δημοσιονομικών κανόνων η γνώμη του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Για τη χώρα μας, καθώς βγήκε από μια δεκαετή σχεδόν κρίση της περιόδου των μνημονίων και σταδιακά βγαίνει από τη διετή κρίση της πανδημίας, είναι υψηλής σημασίας να μην επανέλθουν το 2023 σφιχτοί περιορισμοί, που θα επηρεάσουν το ύψος και την κατανομή των δημόσιων δαπανών, αλλά και την πολιτική μείωσης των φόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Οι κ. Μητσοτάκης και Ντράγκι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πρόσφατα επί του ζητήματος αυτού και συμφώνησαν επί της αρχής ότι εφόσον πρέπει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να κάνουν μεγαλύτερες δαπάνες τόσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και για την ενίσχυση των αμυντικών τους δυνατοτήτων και κατά συνέπεια της ενίσχυσης της γεωπολιτικής διάστασης της Ε.Ε., τότε πρέπει να βρεθεί «χώρος» για τις αναγκαίες επενδύσεις προς τις κατευθύνσεις αυτές. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, «χωρίς να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι σε μια νομισματική ένωση χρειάζεται κάποια μορφή δημοσιονομικής ευθυγράμμισης», όπως αναγνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Έξυπνοι κανόνες

Μακρόν, Ντράγκι και Μητσοτάκης φαίνεται να συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα, αλλά όχι τόσο αυστηρούς όσο στο πρόσφατο παρελθόν και περισσότερο «έξυπνους» κανόνες.

Φέρεται επίσης να διαβλέπουν ότι ο ευρωπαϊκός Νότος έχει δύναμη και μπορεί να έχει μια κοινή γραμμή πλεύσης μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. σε ζητήματα όπως η δημοσιονομική πειθαρχία, το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ακόμα και σε ζητήματα της ευρύτερης «γειτονιάς», όπως είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, μπορεί οι απόψεις τους και τα εθνικά συμφέροντα να μη συμπίπτουν κατ’ ανάγκη, συμφωνούν ωστόσο στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη.

Οι συμμαχίες αυτές της Ελλάδας έχουν μάλιστα ξεχωριστή σημασία την τρέχουσα περίοδο, κατά την οποία η Άνγκελα Μέρκελ αποσύρεται από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή έπειτα από 16 χρόνια και το κενό ουσιαστικής ηγεσίας μένει να καλυφθεί, με τους κ. Μακρόν και Ντράγκι να «βολιδοσκοπούν» τον άτυπο αυτό ρόλο.

 

Συνάντηση την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

Οι τρεις ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί, φυσικά, τα υπόλοιπα ζητήματα θα μπουν αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα και το θέμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια θα έχει κεντρικό ρόλο.

Όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, «στη Σύνοδο Κορυφής οι πρωθυπουργοί θα σκύψουν όλοι μαζί σε αυτή την προβληματική. Βραχυπρόθεσμα θα πάρουν μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων, μεσομακροπρόθεσμα κοινές πρωτοβουλίες ευρωπαϊκές, όπως αγορά φυσικού αερίου, αύξηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου και -γιατί όχι;- διαπραγμάτευση συνολική με τους προμηθευτές μας».

Ο Κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, στη συνάντηση που είχε προχθές με τον κ. Σχοινά, σημείωσε ότι θαπρέπει να εξεταστούν προτάσεις «όπως η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να ξανακάνουμε δηλαδή στο φυσικό αέριο αυτό το οποίο κάναμε εξαιρετικά επιτυχημένα στα εμβόλια» και σίγουρα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην πρωτοβουλία αυτή, κάτι που θα δείξει αν η συμμαχία αυτή έχει τη δυνατότητα να διευρυνθεί και σε άλλα πεδία.

 

Πηγή: Parapolitika.gr