Quantcast

Στυλιανίδης: Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα

Ταυτόχρονα όμως ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα ανθρώπινης αμέλειας

«Είμαστε σε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο αλλά οι μαχητές μας στο πεδίο, αποδεικνύουν τις ικανότητες τους», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης που νωρίτερα σήμερα, ενημέρωσε τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών Περιφερειών και Προστασίας του Περιβάλλοντος, για την αντιπυρική προστασία. «Έχουμε περίπου 50 με 60 πυρκαγιές τη μέρα, εκτός από τις αστικές πυρκαγιές. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταφέρει, με την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και δυνατότητα και με μια ηγεσία που είναι μια γροθιά, να αντιμετωπίζουν αυτές τις πυρκαγιές», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ταυτόχρονα όμως ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα ανθρώπινης αμέλειας που προκαλεί πυρκαγιές. «Τα στατιστικά στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, δείχνουν ότι πλέον του 95,6%, του συνόλου των πυρκαγιών, οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. Προσωπικά, πιστεύω ότι πρέπει να δούμε όλοι μαζί την αύξηση των προστίμων. Την αύξηση της τιμωρίας. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα», είπε ο υπουργός. Αλλά και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς επισήμανε ότι έχουν όλοι ευθύνη -και το υπουργείο για το συντονισμό, και οι εμπλεκόμενοι στη δασοπυρόσβεση και η αυτοδιοίκηση- αλλά και ο πολίτης οφείλει να καθαρίζει και είναι προσεκτικός.

«Είμαστε δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα», είπε ο υπουργός που τόνισε ότι οι πυροσβέστες βρίσκονται «όλη μέρα στο πεδίο, διακινδυνεύουν τη ζωή τους, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, το φυσικό περιβάλλον και περιουσίες».

«Φωτιές, πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Ειδικά στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, που με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, είναι το hot spot της Μεσογείου», είπε ο κ. Στυλιανίδης. Προσέθεσε ότι στα θέματα φυσικών καταστροφών, «δεν υπάρχουν βεβαιότητες» και επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε σε δύσκολη περίοδο» και αυτή η πραγματικότητα, επιβάλλει σε όλους πλήρη ανάληψη των ευθυνών.

«Ζούμε σε μια χώρα που για λόγους υστέρησης λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε μείνει πίσω η πρόληψη, η προετοιμασία και ετοιμότητα. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ζούμε σε μια χώρα που πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, δεν μπορούν να γίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη», είπε ο κ. Στυλιανίδης και υπογράμμισε: «Μπήκαμε στα δάση να καθαρίσουμε μετά από 30-40 χρόνια και βρεθήκαμε μπροστά σε εικόνες και γεγονότα που δεν τα πιστεύαμε. Φέτος, ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθεί η σχέση της δασικής υπηρεσίας με τους πυροσβέστες. Οι δασικές υπηρεσίες πέρασαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και με βάση αυτή τη νέα συνεργασία, έχουμε ήδη αποτελέσματα επί του πεδίου. Βοήθησαν πολύ οι δασικές υπηρεσίες, σε πολλές από τις πυρκαγιές και περιορίστηκε το πρόβλημα».

«Έχουμε φτάσει στην Ελλάδα να διατεθούν, ενδεχομένως, και πάνω από 100 εκατομμύρια, για πρόληψη στα δάση (καθαρισμούς δασών, διάνοιξη δασικών δρόμων, αντιπυρικές ζώνες). Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο έργο», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που προσέθεσε ότι ακόμη και σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται στα δάση για να καθαριστούν το δυνατόν περισσότερα.

Την ίδια στιγμή, είπε, υπάρχει αναβάθμιση τεχνολογικών προγραμμάτων και επιχειρησιακή αναβάθμιση, και επί του πεδίου και από το κέντρο διαχείρισης κρίσεων. Στη μάχη μπαίνουν εξάλλου οι «δασοκομάντος», που προετοιμάστηκαν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα αλλά καθώς οι περισσότεροι ήταν εποχικοί πυροσβέστες, με την πείρα που είχαν και την πρόσθετη εκπαίδευση που έλαβαν, έχουν γίνει «εξαιρετικό εργαλείο» στη δασοπυρόσβεση.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις αυξημένες περιπολίες, με τη συνδρομή και άλλων σωμάτων (στρατός, δασικές υπηρεσίες, εθελοντές) και στάθηκε ιδιαίτερα στην πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό, σημειώνοντας ότι η φωτιά περιορίστηκε και οι πυροσβέστες «απέδειξαν, και εκεί, ότι είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη», ενώ έγινε και σωστή αξιοποίηση του στρατού, για την επιτήρηση, ώστε να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις να δοθεί περιθώριο στους πυροσβέστες να αξιοποιηθούν σε άλλα μέτωπα. Επίσης αξιοποιήθηκαν εθελοντικές ομάδες στην περιοχή.

Επίσης έχουν γίνει ασκήσεις ετοιμότητας, για προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού. «Θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση. Δεν γίνεται εκκένωση. Κάνω έκκληση στα ΜΜΕ να είμαστε πολύ προσεκτικοί, στο πώς διατυπώνουμε την πληροφορία, για να διαχειριστούμε τους πληθυσμούς που βρίσκονται κοντά στις πυρκαγιές», είπε ο κ. Στυλιανίδης και επισήμανε: «αν κάποιος παρακολουθεί τα ΜΜΕ και δει ότι υπάρχει δήθεν μήνυμα 112, αν και δεν έχει σταλεί τέτοιο μήνυμα, και επιχειρήσει να φύγει, δίχως την καθοδήγηση της Αστυνομίας, μπορεί να έχουμε σοβαρά προβλήματα. Έκκληση σε όλους να μεταδίδεται σωστά το τι εκδίδει, ως ανακοίνωση το Πυροσβεστικό Σώμα που ξέρει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, τι γίνεται την ώρα της μάχης».

Ο υπουργός είπε ότι δόθηκαν εργαλεία στους δήμους, για να καθαριστούν οι περιοχές της αρμοδιότητας τους και να επιβάλλουν τη σχετική συμμόρφωση σε ιδιώτες-ιδιοκτήτες. Επίσης έγινε αυστηρότερο το πλαίσιο για την είσοδο στα δάση, σε μέρες αυξημένης επικινδυνότητας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισήχθη το «αντιπύρ», μέθοδος πυρόσβεσης που θα είναι δυνατό να αξιοποιηθεί από τους πυροσβέστες, αφού εκπαιδευτούν. Επίσης τις επόμενες ημέρες παραλαμβάνεται σύγχρονο επιβραδυντικό υγρό, που έχουν αξιοποιήσει και άλλα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή συνδρομή, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα «προεγκατάστασης» πυροσβεστών του ευρωπαϊκού μηχανισμού πυροπροστασίας. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται πλήρως από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην αξία της συναίνεσης, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

«Πάγια άποψη μου, που φαίνεται ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι πυξίδα στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, είναι ότι και τα θέματα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, πρέπει να αποκτήσουν ένα χαρακτήρα εθνικής συναίνεσης», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και προσέθεσε:

«Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα, έχουν σίγουρα πολιτικές διαστάσεις και δεν αναιρώ την κριτική, αλλά πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι η βάση και το πολιτικό πλαίσιο στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών».

Στο κλίμα αυτό, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι εξ αρχής, το υπουργείο κινήθηκε στη λογική του εθνικού διαλόγου, κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων, σε σχέση με τον προγραμματισμό και τις προσπάθειες για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς είπε ότι στόχος είναι η ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος, ως του βασικού επιχειρησιακού πυλώνα, της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και προς το σκοπό αυτό:

– Αναθεωρείται η δομή δυνάμεων και η κατανομή των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, με βάση ΠΔ. Ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα με ανθρώπινο δυναμικό

– Βελτιώνονται υποδομές και στεγαστικές ανάγκες των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος

– Ανανεώνεται ο μηχανοκίνητος εξοπλισμός του Πυροσβεστικού Σώματος, με την προμήθεια 1800 οχημάτων

– Προωθούνται προγράμματα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε σχέση με την αντιπυρική προστασία, ο κ. Τουρνάς είπε ότι:

– Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο ενώ από τις αρχές του χρόνου προχώρησαν οι συναντήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, για τον καλύτερο συντονισμό. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στην πρόληψη, ιδίως στους καθαρισμούς. Οι καθαρισμοί χρηματοδοτήθηκαν με 50 εκατομμύρια ευρώ, από την Ευρώπη, το Ταμείο Ανάκαμψης και 22 εκατομμύρια ευρώ, από το υπουργείο Οικονομικών. Για πρώτη φορά φέτος, το υπουργείο Εσωτερικών αποδέσμευσε, από τα τέλη Μαρτίου, κονδύλια ύψους 18,4 εκατομμύρια ευρώ προς τους δήμους, για καθαρισμούς αστικών περιοχών ευθύνης τους. Επιπλέον, με μέριμνα του υπουργείου Περιβάλλοντος, εγκρίθηκε και διατέθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ, σε 48 δήμους με αυξημένο κίνδυνο, λόγω μίξης του δάσους με τον αστικό ιστό.

– Αυξήθηκε η επιτήρηση των δασών, από εδάφους και αέρος. Ενισχύθηκαν τα εποχούμενα περίπολα σε όλα δασικά οικοσυστήματα και ιδιαίτερα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς, με αμιγή περίπολα των Ενόπλων Δυνάμεων.

– Αξιοποιήθηκαν σε δασικές περιπολίες, οι δυνάμεις «Θησέας» του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποτελούνται από 100 μηχανές βουνού.

– Αυξήθηκαν τα υδροφόρα περιπολικά, σε περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Εκτελούνται περιπολίες αέρος σε περιοχές που ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς υπερβαίνει το 3.

– Επιλύθηκε το πρόβλημα του χρέους προς τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ, για τη διάθεση εναέριων μέσων και έτσι αυξήθηκε ο αεροπορικός στόλος αεροπυρόσβεσης, με επιπλέον μισθωμένα αεροσκάφη. Ειδικότερα, φέτος διατίθενται 44 μισθωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα, δηλαδή 13 περισσότερα από πέρυσι. Συνολικά, μαζί με τον εθνικό εναέριο στόλο, διατίθενται 84 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

– Για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, με προσωπικό, προσελήφθησαν φέτος 500 δασοκομάντο, που επιχειρούν από τις αρχές Ιουνίου. Προσελήφθησαν 2.500 εποχικοί πυροσβέστες, εκπαιδεύτηκαν 2.500 εθελοντές πυροσβέστες που προστέθηκαν στους 2.000 εθελοντές πυροσβέστες που προϋπήρχαν.

– Πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια σε εθελοντές, εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, από εκπαιδευτές πυροσβέστες.

– Για πρώτη φορά φέτος φιλοξενούνται πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες, και ήδη ομάδα Ρουμάνων πυροσβεστών συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης στο Πόρτο Γερμενό.