Στην Αίγυπτο ο Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα των επαφών και οι βλέψεις για δημιουργία νέων συμμάχων

Το «διπλό» μήνυμα στην Τουρκία και τα βήματα της αποκλιμάκωσης

Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ανατολική Μεσόγειο. Ήδη ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Κάιρο και θα επισκεφθεί και την Αλεξάνδρεια, ξεκινώντας ένα κύκλο επαφών με ισχυρούς ηγέτες της περιοχής.

 

 

Με την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, ότι τα βήματα και οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης θα συνεχίζονται, ενώ παράλληλα, η χώρα μας θα διεκδικεί τον ρόλο της στο γεωστρατηγικό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η μετάβαση του πρωθυπουργού σήμερα στο Κάιρο και η συνάντησή του με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (θα δει και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’) δείχνουν ακριβώς αυτή την επιμονή της ελληνικής διπλωματίας στα σχήματα περιφερειακών συνεργασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ήδη επισκεφθεί συνολικά τέσσερις φορές το Κάιρο και τον ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος σε δηλώσεις του προ ημερών σε τηλεοπτικό σταθμό τόνισε ότι «είναι αναγκαίο η Άγκυρα να απέχει από οτιδήποτε αποσταθεροποιεί την ασφάλεια της Αιγύπτου», χαρακτηρίζοντας αυτό ως «ιερό ζήτημα».

Βήματα αποκλιμάκωσης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κάνει σημαντικά βήματα που θα οδηγήσουν όπως εκτιμά η κυβέρνηση στην αποκλιμάκωση στην περιοχή, αλλά και στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας.

Η συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως τονίζουν άνθρωποι με γνώση των συνομιλιών, δεν οδήγησε στην επίλυση των δεδομένων –και σημαντικών– διαφορών της Ελλάδας με την Τουρκία. Ηταν ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα όμως, όπως υπογραμμίζουν, για την αποκλιμάκωση της έντασης και την προσέγγιση των δύο χωρών, που δεν ήρθε ξαφνικά. Είχε προηγηθεί η επανέναρξη των άτυπων διερευνητικών συνομιλιών τον Ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια είχε ακολουθήσει ο Επιβεβαίωσαν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης στα μεγάλα ζητήματα όπου διαφωνούν οι δύο χώρες επόμενος γύρος στην Αθήνα, ο τέταρτος κύκλος συναντήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης τον Μάιο, κατά τον οποίο συζητήθηκαν δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Είχε προηγηθεί επίσης η έντονη διπλωματική δραστηριότητα της κυβέρνησης, που είχε οδηγήσει σε ενίσχυση των σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο –προς έντονη ενόχληση της Αγκυρας– αλλά και στη σαφή καταδίκη της συμπεριφοράς της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει πάρει τα «μηνύματα» από τις κινήσεις αυτές.