Το θέμα της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία επανέρχεται σήμερα στο επίκεντρο, καθώς σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα παρουσιάσουν τις θέσεις και τα ζητούμενά τους τράπεζες, επιχειρήσεις και κοινωνικοί φορείς.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει τον τελευταίο χρόνο στο «μικροσκόπιο» τη ροή ρευστότητας από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, επιδιώκοντας ισορροπημένη και ευρείας κλίμακας διασπορά κεφαλαίων σε κλάδους και μεγέθη επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες προσκομίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις, συμμετέχουν ενεργά στα κρατικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων με ρευστότητα και υλοποιούν τη στρατηγική τους για τα δάνεια που χορηγούν, η οποία υπαγορεύεται από χρηματοοικονομικά κριτήρια και όχι από πολιτικές παρεμβάσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες δανείζουν τις επιχειρήσεις που έχουν πιστοληπτική ικανότητα και βιώσιμα πλάνα ανάπτυξης, καθώς δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Από την πλευρά του, ο επιχειρηματικός κόσμος και δη οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της οικονομίας, επαναλαμβάνουν τα αιτήματά τους για περισσότερα δάνεια και με φθηνότερο κόστος. Τα αιτήματά τους αυτά τα στηρίζουν στο γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν οι ίδιες διαθέσιμη πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα, την οποία διασφαλίζουν με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
Οι «ισορροπίες» θέσεων δεν αναμένεται να αλλάξουν στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, όπου τις τράπεζες θα εκπροσωπήσει ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος. Σύμφωνα με πληροφορίες, επαναλαμβάνοντας ότι είναι μύθος πως οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, ο κ. Ράπανος θα παρουσιάσει και συγκριτικά στοιχεία για τη ροή των δανειοδοτήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Στην περίοδο της πανδημικής κρίσης οι ελληνικές τράπεζες στήριξαν τις επιχειρήσεις με ρευστότητα 20,5 δισ. ευρώ, ενώ τα νέα δάνεια που δόθηκαν στο φετινό πρώτο εξάμηνο ξεπερνούν τα 11 δις. ευρώ, προδιαγράφοντας ότι και το 2021 η ρευστότητα από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 20 δις. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ποσό των 20,5 δις. ευρώ που κατευθύνθηκε στις επιχειρήσεις το 2020 αποτελεί την υψηλότερη ετήσια χρηματοδοτική ροή της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας. Από τα 20,5 δισ. ευρώ, τα 14 δισ. ευρώ προήλθαν από τα δανειακά προγράμματα των τραπεζών. Επίσης, αξιοποιώντας τα προγράμματα της πολιτείας, οι τράπεζες χρηματοδότησαν πάνω από 30 χιλιάδες, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διοχετεύοντας προς αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, επιτυγχάνοντας επίδοση – ρεκόρ ως προς την απορροφητικότητα κεφαλαίων, που έφθασε το 95%.