Quantcast

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πρόληψη περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων

Για τον «θετικό», αποτελεσματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, μίλησε η αρμόδια υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου

Άρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, Πρόγραμμα «Κυψέλη» για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, «Προσωπικός Βοηθός για τα ‘Ατομα με Αναπηρία» και άλλες διατάξεις».

Για τον «θετικό», αποτελεσματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, μίλησε η αρμόδια υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, για επιχείρηση της κυβέρνησης να αλλάξει την (αρνητική) πολιτική ατζέντα, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι εκλαμβάνει την κριτική αυτή ως παραδοχή του θετικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου αυτού. Εάν η κριτική συνίσταται στο ότι το νομοσχέδιο προβλέπει αρκετές εξουσιοδοτικές και κοινές υπουργικές αποφάσεις, ότι τα προβλεπόμενα μέτρα αναφέρονται στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και ότι νομοθετούμε «για να αλλάξουμε την ατζέντα και να την πάμε σε κάτι το θετικό, [..] τότε είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την κριτική που ακούσαμε».

Με αφορμή τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, όπως η τοποθέτηση υπεύθυνου παιδικής προστασίας σε κάθε δομή που φροντίζει, προστατεύει και φιλοξενεί ανήλικους, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κάνει 317 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άλλες 140 προσλήψεις (εγκεκριμένες από το υπουργείο Εσωτερικών) για την πρόνοια, συν 500 άτομα έκτακτο προσωπικό για όλες τις δομές μας: Μιλάμε για σχεδόν 1.000 θέσεις, οι μισές μόνιμες και οι άλλες μισές έκτακτες, ενώ μέσα σε 5 χρόνια δεν είχε γίνει μία πρόσληψη σε αυτό το υπουργείο, είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεανώ Φωτίου, μίλησε για «νομοσχέδιο πανικού» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που έρχεται βιαστικά με «διαδικασίες τρόικας», για πολύ σοβαρά θέματα αναπήρων και ανηλίκων, «ελπίζοντας να αλλάξει την ατζέντα της γενικευμένης λαϊκής κατακραυγής για τις αποτυχίες της».

Όπως σημείωσε, τα 2/3 των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου θα εφαρμοστούν, στην καλύτερη περίπτωση, το 2022 και «ως συνήθως, κρίσιμα θέματα θεσμοθετούνται με ασάφειες και γενικολογίες. Όλα δε παραπέμπονται σε ΚΥΑ που θα ορίζουν, όχι μόνο την εφαρμογή, αλλά και την ουσία που παραλείπουν τα άρθρα». Για τις προσλήψεις, η κ. Φωτίου είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει 300 θέσεις και ότι η νυν κυβέρνηση έκανε δύο χρόνια να τις προκηρύξει.

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, είπε ότι το ζητούμενο σε ένα νομοθέτημα είναι η υλοποίηση, η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα. Δεν αρκεί να φτιάχνουμε θεσμούς που είναι ημιτελείς ή και ανεπαρκείς. Για αυτό και χρειάζεται να διασφαλιστεί ένα μεγάλο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κοινωνική πρόνοια, ώστε να υπάρξει σημαντική κοινωνική προστιθέμενη αξία. Η κοινωνική πολιτική δεν γίνεται στα σαλόνια και στη θεωρία, στα πανεπιστήμια και στις μεγάλες αίθουσες και δεν μπορεί να είναι δημιούργημα επικοινωνίας και εντυπώσεων, είπε ο κ. Πουλάς.

Ο αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, αναφέρθηκε στη σημερινή «υπερήφανη κινητοποίηση» των εργαζομένων στην efood, ζητώντας από την επιτροπή να εξετάσει τη σχετική (με τα δικαιώματα των διανομέων) πρόταση νόμου του κόμματος του, που επανακατατέθηκε χθες. Αναφερόμενος στη σημερινή τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους διανομείς, είπε ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, ψήφισαν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που έχουν τίτλο «Δίκαιες συνθήκες εργασίας», οι οποίες -όπως είπε- «αποτελούν τη βάση αυτών των αντεργατικών ρυθμίσεων».

Η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, είπε ότι το νομοσχέδιο δείχνει να κινείται στη σωστή κατεύθυνση, «πλην όμως, εμείς εξακολουθούμε να παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς μας έχετε συνηθίσει στις αλληγορίες, στις παγίδες των διατάξεων που φέρνετε προς ψήφιση». Η πρώτη ανάγνωση του παρόντος, πρόσθεσε, δεν δείχνει πρόθεση για μακροπρόθεσμη ποιοτική και ουσιαστική αναβάθμιση υπηρεσιών, με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα πολίτη. Αντιθέτως, οι διατάξεις και οι πομπώδεις τίτλοι που χρησιμοποιούνται, προωθούν λύσεις πρόσκαιρες, προσωρινές, που στοχεύουν στον εντυπωσιασμό και την εξυπηρέτηση των επικοινωνιακών σας σκοπιμοτήτων, πρόσθεσε η κ. Αθανασίου.

Τέλος, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, είπε ότι «είναι καταρχήν θετικό, ότι έχουμε, επιτέλους, ένα νομοσχέδιο με διατάξεις, που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων. Και αυτό από μία κυβέρνηση, «που ως τώρα έχει υπάρξει διαβόητη, κυρίως, για το τι ξεγελιέται από την υποκριτική τέχνη των κακοποιητών. Είναι, λοιπόν κατανοητό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, έστω και με καθυστέρηση, να ισοφαρίσει το πολύ κακό ιστορικό που έχει στα θέματα κακοποίησης ανηλίκων, λόγω παραβλέψεων και ατυχών προσπαθειών συγκάλυψης. Και το προσπαθεί με ρυθμίσεις, οι οποίες αν και θίγουν, επιτέλους, ένα σημαντικότατο ζήτημα, είναι άνευρες και δεν προσθέτουν κάτι το ουσιώδες» τόνισε η κ. Απατζίδη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ