Στη Βουλή, και πιο συγκεκριμένα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών αυτής, συζητήθηκε η επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμου για το «Κέντρο Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα» του ΝΑΤΟ (IAMD COE) στα Χανιά της Κρήτης, ενώπιον του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Αντικείμενο της συνεδριάσεως ήταν η επεξεργασία και η εξέταση των Σχεδίων Νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τη μορφή «Μνημονίων», που αφορούν, το μεν ένα, το Operational, το «Μνημόνιο Κατανοήσεως», που αφορά στην ίδρυση του Κέντρου Αριστείας και το δεύτερο, το «Λειτουργικό Μνημόνιο», που προσδιορίζει τους όρους λειτουργίας του. Σε αυτό το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ θα συμμετέχουν, εκτός της Ελλάδος, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Τουρκία.
Πέραν του προφανούς, δηλαδή της αναγκαιότητος η Ελλάδα ως χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ να έχει στο έδαφός της ένα από τα 24 (!) – αν δεν έχουμε χάσει το μέτρημα – «Κέντρα Αριστείας» της Συμμαχίας, που ως τώρα δεν είχε κανένα, και του τι θα σημαίνει ιδιαιτέρως για την Κρήτη η εκεί ύπαρξή του σε συνδυασμό με όλες τις άλλες στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις που έχει – εμείς μείναμε ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ – από την τοποθέτηση του κ.Υπουργού αναφορικώς με την ΑΓΝΟΙΑ στοιχειωδών θεμάτων και γνώσεων από πλευράς βουλευτών – ΟΧΙ ΟΛΩΝ ΦΥΣΙΚΑ – μελών της σημαντικής προαναφερθείσας Επιτροπής της Βουλής! Βουλευτές, οι οποίοι ομιλούν πλατιάζοντας για άσχετα θέματα και λαϊκίζουν ακατάσχετα, φτάνοντας μέχρι του σημείου να θέτουν στις ομιλίες του «θέμα» για το «γιατί» να πληρώνει η Ελλάδα – ως «φιλοξενούν έθνος» – το…φως, νερό και τηλέφωνο στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός στην τοποθέτησή του! Αν είναι δυνατόν! Φαίνεται ότι κάποιοι «βλέπουν το δέντρο και δεν βλέπουν το δάσος»!
Σταχυολογούμε μερικά μόνο – σχετικά – που ελέχθησαν από τον υπουργό δημοσίως στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής. «…κατανοώ ότι μια συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολλούς συναδέλφους να αναπτύξουν…εφ’ όλης της ύλης τα πάντα, να ζητήσουν απαντήσεις για το μέλλον και το παρόν των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων, να θέσουν θέματα των ραγδαίων και ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων, να μιλήσουμε για το μέλλον του ΝΑΤΟ και το μετασχηματισμό του, τις Ευρωπαϊκές σχέσεις, τη Στρατηγική Αυτονομία…και προφανώς είναι μεγάλο ζητούμενο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση…Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο συνεδριάζει η Επιτροπή και προσερχόμεθα σήμερα».
«…Από τις τοποθετήσεις των συναδέλφων – εισηγητών αποκομίζω την εντύπωση ότι δεν έχει καν γίνει αντιληπτό τι είναι ακριβώς το Κέντρο Αριστείας. Είναι όπως άκουσα Στρατιωτική Μονάδα, Στρατηγείο, Σχολείο; Τι είναι το Κέντρο Αριστείας και γιατί θα έπρεπε η Ελλάδα να επιδιώκει την δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας στην Ελληνική Επικράτεια;…»
«…Επανέρχομαι στο «Κέντρο Αριστείας». Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως δεν είναι Στρατιωτική Μονάδα, ούτε καινούργιο Στρατηγείο. Έχω την εντύπωση από διάφορα που άκουσα ότι ιδρύεται καινούργιο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο στην Κρήτη, εκτός από τη Νάπολη. Μα δεν πρόκειται περί αυτού. Είναι ένα κέντρο μελέτης και ανάπτυξης τακτικών αντιμετώπισης, στο πλαίσιο της Αντιπυραυλικής Προστασίας με υποστηρικτικό ρόλο. Αποτελεί οντότητα του ΝΑΤΟ διότι γίνεται στο πλαίσιο ανάπτυξης αυτών των υποδομών της Συμμαχίας, με χαρακτήρα Διεθνούς Στρατηγικού Οργανισμού. Έτσι χαρακτηρίζεται, αλλά δεν έχει να κάνει καθόλου με το στρατιωτικό κομμάτι…».
«…Αυτή είναι η λογική για τη δημιουργία και την υποστήριξη αυτού του Κέντρου από την χώρα, που προφανώς θα αναλάβει κάποια έξοδα στην αρχή. Θα είναι περισσότερα για τη δημιουργία του Κέντρου και κατόπιν, τα έξοδα θα αφορούν στη λειτουργία του. Επομένως, δεν καταλαβαίνω την ερώτηση γιατί αναλαμβάνουμε αυτά τα έξοδα -να πληρώνουμε δηλαδή το φως, το νερό, το τηλέφωνο- αυτού του «Κέντρου Αριστείας», όταν αυτό λειτουργήσει. Έτσι γίνεται. Η χώρα που το αναλαμβάνει, πληρώνει και τα έξοδα υποστήριξής του. Δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί θέμα προς συζήτηση και πολιτική αντιπαράθεση…».
Πηγή: parapolitika.gr