«Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα» ως προς τη διαχείριση των πυρκαγιών και δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια συγγνώμη χωρίς περιεχόμενο από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιμένει στην επικοινωνία, που από μόνη της, ως αυτοσκοπός, αποτελεί τον σύγχρονο δρόμο του λαϊκισμού, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση του 112 ήταν ισοπεδωτική και ακραία, ενώ αναφορικά με την κλιματική κρίση, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να κάνει αυτοκριτική, γιατί «η κυβέρνηση δεν προχώρησε, για παράδειγμα, το χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γιατί “πάγωσε” τους δασικούς χάρτες. Γιατί κατάργησε το πρόγραμμα των 5.000 εργαζομένων μέσω της κοινωφελούς εργασίας για την προστασία των δασών, όχι δασοπυροσβέστες, για την προστασία. Γιατί επιτρέπει παρεμβάσεις στις περιοχές Natura».
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
«Επιλέξαμε να μη κάνουμε μια στείρα αντιπολίτευση στη βάση διαχρονικών αδυναμιών της Πολιτείας ή επί της αντικειμενικής ευθύνης που προκύπτει, από μία διαχείριση η οποία οδήγησε σε πολύ μεγάλες καταστροφές επί αρκετές ημέρες. Ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα».
«Ιδιαίτερα ως προς την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη φαίνεται -και από αποστροφές του λόγου του κ. Χαρδαλιά και του πρωθυπουργού- ότι υπήρξε μια υποτίμηση και μια λάθος διαχείριση».
«Η επικοινωνία από μόνη της, αποτελεί τον σύγχρονο δρόμο του λαϊκισμού, ο οποίος θέλει να χαϊδεύει αφτιά, να συσκοτίζει τα πραγματικά γεγονότα και υποκαθιστά την αναγκαία πολιτική για να τα αντιμετωπίσουμε».
«Ο πρωθυπουργός, παρ’ όλο ότι εξαρχής μίλησε για συγγνώμη, δεν της έδωσε περιεχόμενο. Ποια ήταν τα λάθη; Ακούσαμε τον πρωθυπουργό στη συνέντευξή του αλλά δεν είπε ένα λάθος, μίλησε γενικά και αόριστα για συγγνώμη. Περισσότερο μοιάζει με μια επικοινωνιακού τύπου συγγνώμη, παρά με μια συνειδητοποίηση των προβλημάτων που υπήρξαν».
«Το έμπρακτο θα μπορούσαν να είναι κάποιες παραιτήσεις, όπως λέτε. Γνωρίζετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Νίκου Τόσκα, που ήταν ο αρμόδιος τότε για τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας. Τον είχα διαδεχτεί για περίπου 25 μέρες, μετά το Μάτι, και αλλάξαμε τις ηγεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και τον ΓΓ της Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς μετά από λίγες μέρες, δεν τα κάνεις αυτά πάνω στην κρίση. Θα δούμε τι θα κάνει ο πρωθυπουργός».
«Ειλικρινά μου έκανε εντύπωση πως, χθες σε ξένο τηλεοπτικό μέσο, ο πρωθυπουργός μίλησε με φοβερή έπαρση και αυτοθαυμασμό για την πολιτική των εκκενώσεων. Δεν μπορεί μονοδιάστατα να εστιάζουμε σε αυτό το ζήτημα και να αδιαφορούμε για τις κατοικίες, για τα δάση, για τις επιχειρήσεις. Χρειάζεται μια ισορροπία».
«Μιλώ για μια ακραία και ισοπεδωτική χρήση του 112, που ορισμένες φορές αποδείχτηκε λάθος. Δηλαδή, το να εκκενώνεις χωριά σε απόσταση 30 χιλιομέτρων και να διώχνεις όλο τον κόσμο κάνει πιο δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής, που πάρα πολλές φορές δεν γνωρίζει τις περιοχές. Άρα, αυτό γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους εντυπώσεων και φάνηκε, εκ του αποτελέσματος, ότι δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις, το υπογραμμίζω αυτό, η σωστή διαχείριση».
«Το ζητούμενο είναι το εξής. Αναφέρθηκε και ο κ. Καραγκούνης στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια γενικόλογη αναφορά. Εάν ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του γιατί εδώ και δύο χρόνια δεν προχώρησε, για παράδειγμα, το χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γιατί “πάγωσε” τους δασικούς χάρτες. Γιατί κατάργησε το πρόγραμμα των 5.000 εργαζομένων μέσω της κοινωφελούς εργασίας για την προστασία των δασών, όχι δασοπυροσβέστες, για την προστασία. Γιατί επιτρέπει παρεμβάσεις στις περιοχές Natura».