Quantcast

Σχοινάς: Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αγία Σοφία είναι η λάθος αρχή

«ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ»

Τι είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς για το ζήτημα. 

 

«Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει, επιτέλους, ποια θα είναι η ευρύτερη γεωπολιτική της στόχευση», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

Ερωτηθείς για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «ως Έλληνας, αισθάνομαι πικραμένος και θυμωμένος. Είναι μία δύσκολη ημέρα και είμαι σίγουρος ότι δεν τη νιώθω μόνο εγώ έτσι. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αγία Σοφία είναι η λάθος αρχή».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσει ποια θα είναι η ευρύτερη γεωπολιτική της στόχευση και με ποιον ακριβώς θα θέλει να πορευτεί στο μέλλον. Αν θέλει να πορευτεί με την Ευρώπη, αν θέλει να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο της σύμφυσης με τις δικές μας αρχές και τις δικές μας αξίες».

 

Παρουσίασε τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την Ασφάλεια

Ο κ. Σχοινάς παρουσίασε σήμερα τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας για την περίοδο 2020-2025, όπου υπογράμμισε τη μείζονα σημασία της ασφάλειας σε κάθε τομέα, τόσο σε επίπεδο διαδικτύου όσο και στην πραγματική ζωή.

 

«Με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας, ενώνουμε όλες τις κουκκίδες για να χτίσουμε ένα στέρεο οικοδόμημα ασφάλειας με ενιαία οροφή» υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

Επιπροσθέτως, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι «η ασφάλεια είναι ένα οριζόντιο ζήτημα που καλύπτει σχεδόν κάθε τομέα της ζωής και επηρεάζει πολλαπλούς τομείς πολιτικής. Από την προστασία των κρίσιμων υποδομών μας έως την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και την καταπολέμηση υβριδικών απειλών, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για την ασφάλειά μας. Αυτή η στρατηγική θα χρησιμεύσει ως ομπρέλα για τις πολιτικές ασφαλείας μας, η οποία πρέπει πάντα να στηρίζεται πλήρως στις κοινές μας αξίες».

 

«Οι απειλές για την ασφάλεια δε γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα και τα φυσικά και ψηφιακά συστήματα είναι αλληλοεξαρτώμενα» ανέφερε ο κ. Σχοινάς και προσέθεσε ότι «πρόκειται για μια στρατηγική που επιδιώκει να ξεπεράσει τον κατακερματισμό μεταξύ των διαχωριστικών γραμμών της πολιτικής, αλλά ξεπερνά επίσης έναν δεύτερο κατακερματισμό. Ήρθε η ώρα να ξεπεραστεί η ψευδής διχοτομία μεταξύ σύνδεσης και μη σύνδεσης (οnline και offline), μεταξύ ψηφιακού και φυσικού και μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων ασφάλειας και απειλών».

 

Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική εστιάζει σε τομείς προτεραιότητας όπου η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τα κράτη μέλη στην ενίσχυση της ασφάλειας για όλους εκείνους που ζουν στην Ευρώπη. Από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, την πρόληψη και τον εντοπισμό υβριδικών απειλών και την αύξηση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποδομών μας, έως την προώθηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, η στρατηγική καθορίζει τα εργαλεία και τα μέτρα που θα αναπτυχθούν τα επόμενα 5 χρόνια για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στο φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον μας.