Quantcast

Σε συναγερμό η Αθήνα για τη φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων – Φόβοι για μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Με ιδιαίτερη ανησυχία η Αθήνα παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση εστιάζει, κατά κύριο λόγο, στην πιθανότητα ενός νέου μαζικού κύματος μεταναστευτικών ροών.

Η ελληνική πρωτεύουσα έσπευσε να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στο τραπέζι του ευρωπαϊκού συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, με στόχο τη δόμηση μίας συντονισμένης στρατηγικής, λίγες ώρες μετά την κίνηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος ζήτησε… ευρωπαϊκή ασπίδα απέναντι σε μία ενδεχόμενη εργαλειοποίηση του ζητήματος από την πλευρά της γειτονικής Τουρκίας.

Μία από τις πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον απόηχο των γεγονότων στην ασιατική χώρα ήταν να συγκαλέσει σε συνεδρίαση το κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να αξιολογηθούν τα μέτωπα, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά με την παλινόρθωση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Για την κυβέρνηση, προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις, με το συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών να πραγματοποιείται από το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, συζητήθηκε ο σχεδιασμός σε ευρωπαϊκό, διμερές, αλλά και εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Το στοιχείο που γίνεται ιδιαίτερα σαφές σε αυτήν τη διαχείριση της επόμενης ημέρας από την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είναι ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση στα χερσαία, αλλά και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Μεγάρου Μαξίμου εξετάστηκαν οι δυνατότητες βελτίωσης και επέκτασης των υφισταμένων αποτρεπτικών μέσων, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα στις δυνάμεις Ασφαλείας. “Ως προς το θέμα των πιθανών μεταναστευτικών ροών, ακόμα είναι νωρίς να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αυτό που έχουμε πει ξεκάθαρα ως Ελλάδα είναι ότι εμείς δε δεχόμαστε να είμαστε η πύλη εισόδου για παράτυπες ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα μας δε συνορεύει με το Αφγανιστάν. Υπάρχουν χώρες που βρίσκονται ανατολικά από εμάς, οι οποίες θα μπορούσαν να παράσχουν μία πρώτη προστασία. Και αυτό για εμάς είναι μία βασική θέση”, τόνισε (Σκάι) ο κ. Μηταράκης, που συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μπορεί να είχε ως αντικείμενο συζήτησης τη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας, ωστόσο αυτό που κυριάρχησε, τελικά, στις τοποθετήσεις ήταν το θέμα του Αφγανιστάν.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στην παρέμβαση που πραγματοποίησε, ανέφερε ότι απαιτείται ενιαία στάση των Βρυξελλών και λήψη των κατάλληλων μέτρων στήριξης των χωρών της περιοχής, που θα επηρεαστούν από το μεταναστευτικό κύμα. Ταυτόχρονα, ανέδειξε την ανάγκη να σταλούν τα σωστά μηνύματα, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση, την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμισθεί. “Αυτονόητα θα πρέπει να δώσουμε άσυλο σε αυτούς που εργάστηκαν για τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μηταράκη.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, χαρακτήρισε ως άμεση προτεραιότητα την απομάκρυνση του προσωπικού και των πολιτών της Ε.Ε., αλλά και του τοπικού προσωπικού που συνεργάζεται με την Ένωση και τα κράτη- μέλη στο Αφγανιστάν. “Κάλεσα τα κράτη μέλη να εντείνουν τη δέσμευσή τους για επανεγκατάσταση, να αυξήσουν τις ποσοστώσεις επανεγκατάστασης για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και να προσφέρουν συμπληρωματικές νομικές οδούς. Για εμένα, είναι πολύ σαφές ότι οι Αφγανές γυναίκες και κορίτσια βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση”, επεσήμανε.

 

Πηγή: capital.gr