Σε ad hoc λύση για το ενεργειακό οδηγείται η κυβέρνηση

Η δέσμευση του πρωθυπουργού

Του Βασίλη Βρανά*

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Κυριακή που μας πέρασε, από το βήμα του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

 

Η δέσμευση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι για πολλούς συμπολίτες μας δυσβάσταχτες –παρά τις όποιες προσπάθειες ελάφρυνσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Δεσμεύτηκε μάλιστα (και αυτό είναι το σημαντικό) πως αν δεν υπάρξει, τελικά, μια ευρωπαϊκή λύση, η Ελλάδα θα εκπονήσει μόνη της ένα πρόσθετο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο έχει στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά με πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Ποσό ρεκόρ, αν αναλογιστούμε τον αριθμό των κατοίκων της χώρας και το μέγεθος της εγχώριας οικονομίας. Μερικά από τα μέτρα στήριξης, μάλιστα, ήταν αρκετά γενναία, όπως η επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα των αγροτών.

Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επικαλούμενη στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) υπογραμμίζει ότι η χώρα μας έχει ευρωπαϊκή πρωτιά στην τιμή του ρεύματος.

Το χρεώνει, μάλιστα, αυτό στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Συγκεκριμένα, στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε την «αναστολή του νεοφιλελεύθερου
κατασκευάσματος που ονομάζεται Χρηματιστήριο Ενέργειας».

Βέβαια μάλλον μέσα στην όλη επαναστατική διάθεση του Συνεδρίου ξέχασε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αυτή που το νομοθέτησε.

Όπως και να έχει το πρόβλημα με τους λογαριασμούς ρεύματος είναι υπαρκτό και ζητά άμεση λύση. Είναι προς τη θετική κατεύθυνση όμως ότι ο πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση μια ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια. Η στρατηγική αυτή φιλοδοξεί να συμπεριλάβει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση αδιάθετων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου.

Αισιοδοξούμε λοιπόν πως η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης θα εισακουστεί από τα άλλα κράτη-μέλη, τα οποία ταλανίζονται από ανάλογες ανατιμήσεις. Η ΕΕ έχει αποδείξει πως ενωμένη μπορεί να πετύχει πολλά. Αυτό φάνηκε έντονα στην περίπτωση της διαχείρισης της πανδημίας και στην περίπτωση της απόπειρας εισβολής στον Έβρο το 2020. Τώρα, δύο νέες κρίσεις έρχονται να δοκιμάσουν την Ένωση, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ίσως τελικά οι απανωτές κρίσεις να βοηθούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να ωριμάσει. Αυτή ήταν και η πεποίθηση, εξάλλου, του πρωτεργάτη της Ένωσης, του Ζαν Μονέ, ο οποίος στα απομνημονεύματά του είχε γράψει: «Θεωρούσα πάντα ότι η Ευρώπη θα οικοδομηθεί μέσα από τις κρίσεις. Ότι η Ευρώπη θα είναι το σύνολο των λύσεων που θα επιφέρουμε σε αυτές τις κρίσεις.»

* Ο Βασίλης Βρανάς είναι σύμβουλος Πολιτικής Επικοινωνίας