Quantcast

Σχοινάς: Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άμεση κατάσχεση παράνομων κερδών

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομικού πλαισίου της ΕΕ»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να εντείνει τη δράση κατά του οργανωμένου εγκλήματος, καθιστώντας εφικτή την άμεση κατάσχεση παράνομων κερδών, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει μεταξύ άλλων ρώσους και λευκορώσους ολιγάρχες οι οποίοι σχετίζονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας, δηλώνει ο Αντιπρόεδρός της, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό. Περιγράφει δε το οργανωμένο έγκλημα ως «μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια της ΕΕ».

 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομικού πλαισίου της ΕΕ για την κατάσχεση και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να ενισχυθούν οι εξουσίες των εθνικών αρχών για τον εντοπισμό, τη δέσμευση, την κατάσχεση και τη διαχείριση εγκληματικών εσόδων», αναφέρει ο κ. Σχοινάς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι τα έσοδα από το έγκλημα στην ΕΕ φθάνουν τα 139 δισεκατομμύρια, από τα οποία κατάσχεται μόλις το 1%.

Οι νέοι κανόνες που θα εισηγηθεί η Επιτροπή «θα διευρύνουν την έκταση των αξιόποινων πράξεων που καταγράφονται, θα εισαγάγουν αποτελεσματικότερους κανόνες έτσι ώστε τα κεφάλαια να μπορούν να κατασχεθούν χωρίς προηγούμενη καταδίκη και θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική διαχείριση των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων», ενώ τα γραφεία ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων (Asset Recovery Offices) που υπάρχουν ήδη στα 27 κράτη – μέλη θα αποκτήσουν περισσότερες εξουσίες «για τον εντοπισμό και την αναγνώριση παράνομων περιουσιακών στοιχείων» εξηγεί ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Τα γραφεία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν στενότερα με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς και ιδρύματα, αλλά και με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, για τον εντοπισμό των παράνομων κερδών. «Επειδή το οργανωμένο έγκλημα λειτουργεί διασυνοριακά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βελτιωθούν οι δυνατότητες για διασυνοριακή ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων», τονίζει ο κ. Σχοινάς και σημειώνει ότι τα νέα νομοθετικά σχέδια της Επιτροπής θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος ολιγαρχών και πολιτικών: «Βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι το πάγωμα και η κατάσχεση π.χ. στις κυρώσεις εναντίον Ρώσων και Λευκορώσων», συνεχίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Αν και εδώ δεν πρόκειται για ποινικές κυρώσεις, κυρώσεις της ΕΕ και ειδικά οι στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με τον πόλεμο, βασίζονται επίσης σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, με την αναγνώριση και τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων να είναι εδώ αποφασιστικής σημασίας», εξηγεί.

Το οργανωμένο έγκλημα είναι «μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια της ΕΕ», αναγνωρίζει ο κ. Σχοινάς και αναδεικνύει ως μία από τις προτεραιότητες της θέσης του να κάνει το παν προκειμένου «η παράβαση να μην αξίζει τον κόπο». Πριν από έναν χρόνο η Επιτροπή παρουσίασε την Στρατηγική της ΕΕ για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος 2021-2025, ενώ, όπως λέει, κοινοί κανονισμοί για τον εντοπισμό και την κατάσχεση εγκληματικών κερδών υπάρχουν εδώ και χρόνια. Ωστόσο, οι περισσότερες υπηρεσίες επιβολής του νόμου στα κράτη – μέλη δεν ξεκινούν συστηματικά οικονομικές έρευνες για όλα τα εγκλήματα, αλλά ακόμη και αν ερευνήσουν, συχνά οι αρχές δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. «Εάν δεν γίνεται σωστή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, όπως π.χ σπιτιών, τα κράτη – μέλη μπορεί να τα παγώσουν με ζημία, με το κόστος της συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων να είναι υψηλότερο από την τελική αξία του ακινήτου», καταλήγει ο κ. Σχοινάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ