Quantcast

Σχέδιο για alternative τουρισμό

Οι πρώτες κινήσεις και το μεγάλο στοίχημα της αρμόδιας υφυπουργού , Σοφίας Ζαχαράκη, για την προσέλκυση ξένων επισκεπτών

Μετά την πιο σκληρή δοκιµασία στην ιστορία του, ο ελληνικός τουρισµός θωρακίζεται και γυρίζει σελίδα στρέφοντας το βλέµµα του στη µετα-πανδηµική εποχή και τις νέες ανάγκες και τάσεις της αγοράς. Πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για ακόµα ένα ανταγωνιστικότερο και ποιοτικότερο ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι οι ειδικές µορφές τουρισµού, µέσω των οποίων αξιοποιούνται και αναδεικνύονται τα αναρίθµητα και µοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήµατα της χώρας µας. Η συστηµατική έµφαση και προώθηση νέων, ειδικών µορφών τουρισµού αποτελεί, ως φαίνεται, πολιτική αιχµής για το υπουργείο Τουρισµού και στοίχηµα της αρµόδιας υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη, το οποίο πλέον επενδύει έµπρακτα σε αυτές.

Παραπάνω από 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισµού, του τουρισµού ευεξίας και υγείας, του καταδυτικού, του γαστρονοµικού τουρισµού αλλά και του αγροτουρισµού, ενώ ένα µεγάλο ποσό, άνω των 100 εκατ., θα διατεθεί στον θαλάσσιο τουρισµό και στη βελτίωση της προσβασιµότητας των ΑΜΕΑ στις ελληνικές παραλίες. Ηδη και σε συνεργασία µε συναρµόδιους υφυπουργούς και υπουργούς η κ. Ζαχαράκη προχώρησε στη σύσταση του πρώτου Συµβουλίου Καταδυτικού Τουρισµού, ενώ εκπονείται µελέτη από τον ερευνητικό οργανισµό διαΝΕΟσις για τον οικοτουρισµό στις προστατευόµενες περιοχές. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Ποδηλατιστών κατά τη διάσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στη Βαρκελώνη µε θέµα τον ποδηλατικό τουρισµό αποφάσισε τη σύσταση στην Ελλάδα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για το «EuroVelo».

Θα λειτουργεί βάσει µνηµονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάµεσα σε τέσσερις φορείς, το υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών, το υπουργείο Τουρισµού, την Κεντρική Ενωση ∆ήµων Ελλάδος και τον οργανισµό «Πόλεις για Ποδήλατο». Στόχος, η επέκταση των διεθνών ποδηλατοδρόµων «EuroVelo» στην πατρίδα µας, που θα αποτελεί καταλύτη στην προσπάθεια εµπλουτισµού του τουριστικού µας προϊόντος. Σηµαντική εξέλιξη ήταν επίσης η υπογραφή µνηµονίου συνεργασίας µε τα υπουργεία Πολιτισµού και Αµυνας για τον ιστορικό και στρατιωτικό τουρισµό, καθώς και η ενίσχυση του αθλητικού τουρισµού µέσω πολλών αθλητικών διοργανώσεων στην Ελλάδα, µε τη συµµετοχή χιλιάδων Ελλήνων και ξένων. Πρόσφατα, µάλιστα, είδαµε την υφυπουργό να τρέχει τα 5 χλµ. στο «Spetses Mini Marathon».

ΙΔΡΥΣΗ ΦΟΡΕΩΝ

Εξελίξεις είχαµε, επίσης, στον αεροπορικό τουρισµό, καθώς στα σκαριά είναι η ∆ιυπουργική Οµάδα Εργασίας Αεροπορικού Τουρισµού, ενώ σύντοµα θα νοµοθετηθεί η ίδρυση ανώνυµης εταιρείας για τις ιαµατικές πηγές για την καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών ιαµατικών πόρων και πηγών της χώρας. Παράλληλα, η στροφή στις ειδικές µορφές τουρισµού και ο εκσυγχρονισµός του τουριστικού µοντέλου της Ελλάδας, τον οποίο επιδιώκει το υπουργείο και η αρµόδια υφυπουργός, φαίνεται πως έχει σηµείο αναφοράς και εκκίνησης την τουριστική εκπαίδευση. Περίπου 46 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας για την επιµόρφωση 20.000 ανθρώπων του τουρισµού, πρωτοβουλία που πήρε η κ. Ζαχαράκη λίγες ηµέρες µετά την εγκατάστασή της στο νέο υπουργείο.

Αυτό, όµως, που ξεχωρίζει είναι η προσπάθεια για την προώθηση του ελληνικού οινοτουρισµού. Με πρωτοβουλία της αρµόδιας υφυπουργού, ξεκίνησε σειρά συνεδρίων για τον οινοτουρισµό στις περιφέρειες. Παράλληλα, αξιοποιούνται τα συµπεράσµατα της οµάδας εργασίας που συστήθηκε µε εκπροσώπους της αγοράς και έµπειρα διοικητικά στελέχη. Με πολύτιµο αρωγό και συνεργάτη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα συσταθεί ειδικό Εθνικό Συµβούλιο Οινοτουρισµού, ενώ ήδη αναβαθµίζεται το Σήµα Επισκέψιµου Οινοποιείου. Επειτα από έρευνα µε τα συνεργαζόµενα οινοποιεία, δηµιουργήθηκε και εντός διµήνου θα λειτουργεί ειδική ψηφιακή πύλη για τα επισκέψιµα οινοποιεία, ενώ εντείνονται οι διεθνείς συνεργασίες για την ενίσχυση της διεθνούς προβολής και εξωστρέφειας του ελληνικού οίνου. Πρόσφατα, µάλιστα, η χώρα µας συµµετείχε µε εκπροσώπηση της υφυπουργού στο Συνέδριο Οινοτουρισµού στην Πορτογαλία, µε συµµετοχή των υφυπουργών από Γαλλία, Ισπανία, Γεωργία και τη διοργανώτρια χώρα.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Επιστέγασµα της συνολικής προσπάθειας ενίσχυσης του οινοτουρισµού είναι η διοργάνωση της δεύτερης, µετά την πρώτη επιτυχηµένη εκδήλωση στη Σαντορίνη τον περασµένο Ιούλιο, ∆ιεθνούς Εκδήλωσης για τον Οινοτουρισµό στην Ελλάδα. Αυτήν τη φορά, στη ∆υτική Μακεδονία. Η εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στα µέσα Νοεµβρίου, σε συνδιοργάνωση µε την Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας, µε σηµαντική υποστήριξη από τον Ελληνικό Οργανισµό Τουρισµού και τη συµµετοχή δηµοσιογράφων και ειδικών του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φιλοδοξεί να αναδείξει τα τοπικά οινικά προϊόντα, αλλά και τις ευρύτερες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας. Μαθαίνουµε, µάλιστα, ότι θα συµµετέχουν και άλλοι υπουργοί και υφυπουργοί, σε µια προσπάθεια να ενισχυθεί η περιοχή, ειδικά ενόψει απολιγνιτοποίησης.

Προτεραιότητα αποτελεί η ανάδειξη τουριστικών προορισµών και ειδικών µορφών τουριστικής αναψυχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σηµαντική συνεισφορά σε αυτό θα έχει και η ειδική καµπάνια για τον ορεινό τουρισµό, που έχει ήδη προαναγγείλει ο νέος υπουργός Τουρισµού, Βασίλης Κικίλιας. Πληροφορίες λένε πως το υπουργείο εξετάζει τη δηµιουργία ειδικών πακέτων για νέους που επιθυµούν να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν την πατρίδα µας. Πρωτοβουλίες έχουν ήδη ανακοινωθεί για τον τουρισµό πόλεων, τον θρησκευτικό και τον συνεδριακό τουρισµό, ενώ ιδιαίτερη έµφαση θα δοθεί στη βιωσιµότητα του τουριστικού προϊόντος.

Πηγή: parapolitka.gr