Παρασκευής: Πού οφείλεται ο μεγάλος αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό

Τι είπε για τα νέα μέτρα

Την ανάγκη να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 80 ετών, τόνισε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

 

 

Πού οφείλεται ο υψηλός αριθμός θανάτων

Εξηγώντας τους λόγους, στους οποίους οφείλεται ο υψηλός αριθμός θανάτων που καταγράφονται στην χώρα μας, ο κ. Παρασκευής ανέφερε, ότι «έχουμε ένα ποσοστό της τάξης του 20% στις ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί και από εκεί προέρχεται παραπάνω του 80% των θανάτων και ο δεύτερος λόγος είναι ότι πρέπει να επιταχυνθεί η εκτέλεση της τρίτης δόσης. Αυτό πρέπει να τονιστεί στις ευπαθείς ομάδες, γιατί μετά την παρέλευση του εξαμήνου, η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο έναντι της σοβαρής νόσου και απέναντι στους υπερήλικες αρχίζει να ατονεί. Ειδικά τα άτομα άνω των 80 που είναι από τα πρώτα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και λόγω της ιδιαιτερότητας του ανοσιακού συστήματος που δεν είναι τόσο ισχυρό, θα πρέπει να σπεύσουν για την τρίτη δόση».

«Έχουμε το παράδειγμα του Ισραήλ που η ενισχυτική δόση έγινε πολύ νωρίτερα και με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να ελέγξουν αποτελεσματικά το 4ο κύμα», πρόσθεσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Παρασκευής.

Συμπλήρωσε δε, πως η έξαρση που παρατηρείται οφείλεται στον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους καθώς ανεβαίνει πολύ η μολυσματικότητα του ιού.

«Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο έναντι της μόλυνσης δεν είναι απόλυτη αλλά γενικά στις χώρες με υψηλή εμβολιαστική αύξηση των θανάτων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, άρα η προστασία του εμβολίου έναντι της σοβαρής νόσησης ή θανάτου, παραμένει πολύ σημαντική», είπε.

«Υπάρχει αυξητική τάση του ιικού φορτίου -Αναμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων»

Επεσήμανε ακόμα, ότι ο δείκτης θετικότητας στην χώρα μας δεν είναι συγκρίσιμος με άλλες χώρες λόγω του ότι ο αριθμός των τεστ είναι πολύ μεγάλος. Ωστόσο άλλοι δείκτες είναι χρήσιμοι, όπως ο αριθμός των νοσηλειών σε απλές κλίνες ή ΜΕΘ και ο αριθμός των θανάτων.

«Υπάρχει αυξητική τάση του ιικού φορτίου στην κοινότητα και αναμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Για να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ζούμε με μέτρα για διάστημα μεγαλύτερο του 1,5 έτους και αυτό τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά, σε αντίθεση με το εμβόλιο. Η ιδιαιτερότητα λοιπόν της περίστασης είναι ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση και τα μέτρα δεν τηρούνται επιμελώς. Οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το αν χειροτερέψουν τα πράγματα πάρα πολύ. Αυτό αφορά περισσότερο στους κρίσιμους δείκτες του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων και όχι τόσο των κρουσμάτων. Ωστόσο επειδή στην χώρα μας είναι μεγάλο το ποσοστό των ανεμβολίαστων, αυτά τα δύο συσχετίζονται», είπε ο κ. Παρασκευής, σύμφωνα με την ertnews. Κάτι που σημαίνει ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα βλέπουμε και αύξηση στους δείκτες που αφορούν το σύστημα υγείας, καθώς οι ανεμβολίαστοι έχουν περισσότερες πιθανότητες βαριάς νόσησης ή και απώλειας της ζωής. Αυτό δεν συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο όπως την περασμένη χρονιά, ωστόσο υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο.