Quantcast

Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για οπαδική βία: Έρχονται μέτρα αντιμετώπισης

Βούληση του πρωθυπουργού είναι παράλληλα να ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και φορείς στο χώρο του αθλητισμού να καταθέσουν άμεσα τις δικές τους προτάσεις

Καμία ανοχή σε οργανωμένες συμμορίες οι οποίες λειτουργούν κάτω από τη σημαία διαφόρων ομάδων, είναι η ειλημμένη απόφαση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλεί σήμερα σύσκεψη για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, με τη συμμετοχή του υπουργού προστασίας του πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του υπουργού δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

 

Πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του φαινομένου της οπαδικής βίας προανήγγειλε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Πλέον η ώρα έχει ωριμάσει για πολύ πιο γενναία μέτρα.

Από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει ειλημμένη αυτή η βούληση και απόφαση. Πάντα προβληματιζόμαστε όταν κάποια φαινόμενα είναι σε έξαρση υπάρχει υποχρέωση της πολιτείας αυτό να απαντήσει αλλά θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι όσοι έχουν θέση και ευθύνη για την καταπολέμηση της βίας», είπε ο κ. Οικονόμου.

«Αυτό ήταν και είναι το καθήκον του κράτους δικαίου και αυτό γίνεται πραγματικότητα τώρα. Άμεση απόδοση δικαιοσύνης και πρωτοβουλίες για να μπει τέλος σε αυτή την παράλογη βία και τον χουλιγκανισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Θεοδωρικάκος.

Βούληση του πρωθυπουργού είναι παράλληλα να ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και φορείς στο χώρο του αθλητισμού να καταθέσουν άμεσα τις δικές τους προτάσεις.

Ήδη, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, μετά τις έρευνες σε συνδέσμους οπαδών στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή ακολούθησαν έρευνες σε συνδέσμους οπαδών αθλητικών σωματείων στην Αθήνα, στο Περιστέρι, στους Αγίους Αναργύρους και στο Ίλιον και όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, το «οπλοστάσιο» από το οποίο αντλεί τις οδηγίες του ο αντεισαγγελέας περιλαμβάνει τον αναθεωρημένο Ποινικό Κώδικα και τους δύο νόμους για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας που έχουν ψηφιστεί την τελευταία διετία.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης έχει καλέσει τους εισαγγελείς όλης της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση και να εξαντλούν κάθε δικονομική δυνατότητα για την πρόληψη και τη δραστική αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή με αθλητικό υπόβαθρο.

Συγκεκριμένα, με τον νόμο 4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας.

Για παράδειγμα, αυστηροποιήθηκε η τιμώρηση της επικίνδυνης σωματικής βλάβης με προβλεπόμενη ποινή τη φυλάκιση έως τρία έτη. Μετά την τροποποίηση του Ιούλιου του 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 τιμωρείτο διαζευκτικά με ποινή φυλάκισης έως τρία έτη ή επιβολή μόνον χρηματικής ποινής.

Οι άλλοι δύο νόμοι είναι ο ν. 4639/2019, το Νοέμβριο του 2019, με τον οποίο:

Δόθηκε η δυνατότητα στην Αστυνομία να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Αστυνομίας

Επεκτάθηκαν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ. «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

Ο δεύτερος νόμος είναι ο ν. 4809/2021, τον Ιούνιο του 2021, με τις ρυθμίσεις του οποίου:

Επανήλθε το «ιδιώνυμο», δηλαδή η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας. Όταν, πριν από 15 χρόνια, εφαρμόστηκε το «ιδιώνυμο» στον αθλητισμό, τα κρούσματα βίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μειώθηκαν κατά 80%, ενώ είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων

Ρυθμίστηκαν οι οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών. Οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.

 

Πηγή: powergame.gr