Συνεχίστηκε και σήμερα, Σάββατο 16 Απριλίου, ο προσυνεδριακός διάλογος στην πορεία προς το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στο Metropolitan Expo.
Μετά το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης και τις προσυνεδριακές συζητήσεις σε Αιγάλεω και Χαλάνδρι, το δεύτερο προσυνέδριο πραγματοποιείται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Λίντο στο Ηράκλειο, παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παρόντες στο προσυνέδριο είναι οι ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και από το υπουργείο Τουρισμού, ενώ ήδη στο Ηράκλειο βρίσκονται υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.
Η ομιλία Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «Χρόνια πολλά» στον διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μπρατάκο για τα γενέθλιά του.
«Μετά τις επόμενες εκλογές θα έχουμε ακόμα περισσότερους γαλάζιους βουλευτές στην Κρήτη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «στις εκλογές του 2023 θα πετύχουμε τον στόχο μας και η Κρήτη θα είναι γαλάζια από το Λασίθι ως τα Χανιά». Ο ίδιος κάλεσε τα μέλη της ΝΔ «να αντλήσουμε δύναμη από τις επιτυχίες μας και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Στόχος μας η ισχυρή η Ελλάδα για όλες τις Ελληνίδες και όλους του Έλληνες», ενώ χαιρέτησε και «παλιούς συμμαχητές της ΝΔ». «Χαίρομαι που βλέπω παλιούς συμμαχητές φίλους του πατέρα μου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», ανέφερε συγκινημένος.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες. «Κάποιοι άλλοι κάνουν συνέδριο όχι ανοικτό στους πολίτες, αλλά μεταξύ τους για να στηρίξουν τον πιο παλιό αρχηγό τους που καθέται στην καρέκλα του εδώ και 10 χρόνια. Με τα ίδια πρόσωπα να κάθονται στην πρώτη σειρά του συνεδρίου με μόνο τους όπλο την χολή προς τον αντίπαλο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία κάνει την αυτοκριτική της για τα λάθη της τονίζοντας ότι «κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό της πρώτης κυβερνητικής τριετίας συνεπείς στο πρόγραμμά μας και έτοιμοι να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες. Είμαστε ένα ζωντανό κόμμα που συμβαδίζει με την πραγματική ζωή». Ο ίδιος μίλησε για απρόοπτα και αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα και για την δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας, «την οποία επιβαρύνει η διεθνής ενεργειακή έκρηξη και ο πληθωρισμός. Αυτά έρχονται να προστεθούν και στα προβλήματα που μας προκάλεσε η πανδημία».
«Δεν υπάρχει προηγούμενο μία κυβέρνηση να πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο περίπλοκα στοιχήματα μέσα σε ένα τόσο μικρό χρόνο. Όμως φάνηκε σε αυτές τις κρίσεις και η δύναμή μας να κάνουμε τις δυσκολίες ευκαιρίες. Αντέξαμε και προχωρήσαμε και θα προχωρήσουμε και τώρα με υπευθυνότητα, ενότητα και δράση», συμπλήρωσε. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι «από το φθινόπωρο η κυβέρνηση τονώνει το διαθέσιμο εισόδημα με μειώσεις φόρων, καλύπτει μέρος των αυξήσεων στα καύσημα, ενδυναμώνει τους αγρότες, μειώνοντας το ΦΠΑ σε ζωοτροφές. Με ρωτούν φτάνουν αυτά; Όχι. Όταν η τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου τότε και την μισή αύξηση να καλύψει το κράτος πάλι πανάκριβη θα είναι η ενέργεια. Και επηρεάζονται με τις ανατιμήσεις και τα προϊόντα. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλεευτεί αυτή την κρίση για να αισχροκερδίζει», τόνισε και πρόσθεσε: «Έχουμε διαθέσει 4 δις ευρώ σε αυτή την κρίση. Αυτή την την εβδομάδα θα έχουμε μεγαλύτες μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος».
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες για την στήριξη των πολιτών. «Δεσμεύομαι πως αν δεν υπάρξει μία ευρωπαική λύση η χώρα μας θα εκπονήσει ένα μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης των πολιτών για τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι έχει το κράτος δίπλα του». Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το μεγάλο στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμαψης και τον «πατριωτισμό της ευθύνης».
«Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένα αυταρχικό καθεστώς επιχειρεί να επιβληθεί με την βία σε ένα κράτος με νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση» και θύμισε τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου. «Απαντούν τα λόγια του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου όταν ο Γερμανός πρέσβης το 1915 ζήτησε από την Ελλάδα να υπαναχωρήσει από την τότε συμμαχία μας με την Σερβία. «Το ένθος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία», είπε. Είμαστε με την Ουκρανία. Είμαστε με την δημοκρατία, είμαστε με την ειρήνη», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.