Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης: «Μη νόμιμη και απορριπτέα η συμφωνία με την Τουρκία»

μετά τη συνάντηση με τον Κώστα τασούλα

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, τονίζοντας πως η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης είναι μη νόμιμη και απορριπτέα.

O πρόεδρος της βουλής της Λιβύης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, εξέφρασε την ιδιαίτερης σημασίας είναι θέση ότι η παραπάνω «συμφωνία-συνθήκη» άπτεται της κυριαρχίας του λιβυκού κράτους, καθώς και των δικαιωμάτων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

«Δεν είναι νόμιμη. Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την απορρίπτουμε. Επίσης, και δημόσια, οι Ένοπλες λιβυκές Δυνάμεις την απορρίπτουν. Και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά και τις αποκαλύψεις που έκαναν νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ελληνικές διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία εκβίασε την Λιβύη για να συναινέσει στην υπογραφή της παράνομης συμφωνίας με την αποστολή όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει μάλιστα στη διάθεσή της στοιχεία για την αποστολή των όπλων στο λιμάνι της Λιβύης και γνωρίζει τόσο τον χρόνο της παράδοσης όσο και το πλοίο με το οποίο έγιναν.

Υπ’ αυτή την έννοια οι αναφορές του κ. Ίσα για την αρνητική στάση των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς συνάδουν με την καταγγελία της Αθήνας ότι ουσιαστικά η Τουρκία μέσω της αποστολής όπλων επιχειρεί να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης.