Χρήστος Μυτιλινιός
Με το βλέμμα στη ΔΕΘ και με διάθεση… επανεκκίνησης, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στο νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, 2 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας. Δεδομένων των συνθηκών και με τα «δύσκολα» να είναι πίσω, όσον αφορά τα νέα μέτρα για την πανδημία αλλά και το πρόγραμμα αποκατάστασης των πυροπλήκτων, η επόμενη ημέρα βρίσκει την κυβέρνηση σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει σκοπό όχι τόσο τις σαρωτικές αλλαγές, αλλά τις ουσιαστικές, σε επίπεδο διαχείρισης των σημαντικών ζητημάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτήν την εβδομάδα είναι βαρύ.
Αύριο Τρίτη πρωί θα προεδρεύσει στο Υπουργικό Συμβούλιο (κάτι που ενισχύει το σενάριο ο ανασχηματισμός να λάβει χώρα σήμερα ώστε να προεδρεύσει επί του νέου κυβερνητικού σχήματος), ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum 2021 και την Πέμπτη στη Γαλλία για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.
Οι πιθανότερες λοιπόν ημερομηνίες για να ανακοινωθεί ο νέος ανασχηματισμός, είναι η Δευτέρα 30 Αυγούστου και η Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου.
Οι «αμετακίνητοι»
Με βάση την μέχρι σήμερα πορεία, ο Πρωθυπουργός φαίνεται να προσανατολίζεται σε ουσιαστικές και όχι σε σαρωτικές αλλαγές στον ανασχηματισμό, δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχει σοβαρή πρόοδος σε συγκεκριμένα υπουργεία, τα οποία θα ήταν έκπληξη να υποστούν αλλαγές.
Το δίδυμο της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, φαίνεται να παραμένει ως έχει, μετά τις αέναες διπλωματικές κινήσεις και τη μόνιμη επαγρύπνηση του υπουργείου. Σε παρόμοια επίπεδα φαίνεται να κινείται και η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.
Σταθερά ακλόνητο φαίνεται να είναι και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ειδικά μετά τη μετακίνηση εκεί του Θεόδωρου Λιβάνιου, κοντά στον Κυριάκο Πιερρακάκη.
Τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και Εργασίας, Κώστας Σκρέκας και Κωστής Χατζηδάκης αντίστοιχα, φαίνεται επίσης να παραμένουν σταθερά, ενώ το ίδιο σενάριο φαίνεται να επικρατεί και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την ομάδα Άδωνι Γεωργιάδη – Νίκου Παπαθανάση να φαίνεται επίσης σταθερή, όπως επίσης και η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Μάκης Βορίδης.
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Timeline, αναμένεται να ανακοινωθεί μαζί με τον ανασχηματισμό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης, το οποίο φαίνεται να παραμένει υπό την ηγεσία του Κώστα Σκρέκας, ενώ ταυτόχρονα στο συγκεκριμένο υπουργείο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αξιοποιηθεί κυβερνητικός βουλευτής από την Εύβοια, ώστε να συμμετάσχει από καίριο πόστο στην αποκατάσταση της περιοχής μετά τις πυρκαγιές.
Οι αλλαγές
Θα υπάρξουν φυσικά όμως και άλλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σε επίπεδο προσώπων. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αξιοποίηση Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, κάτι που είδαμε και με την περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου, πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Οικονομικών και νυν υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.
Επίσης, πρόκειται σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, να αξιοποιηθούν και αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές σε θέσεις υφυπουργών, κάτι που συνεπάγεται ένα μικρό «πάγωμα» στην κεντροαριστερή διεύρυνση, όχι παράλογο αν αναλογιστούμε ότι η κυβέρνηση συμπλήρωσε τα δύο της χρόνια και οδεύει προς την ολοκλήρωση της τετραετίας με το νέο κυβερνητικό της σχήμα.
Οι δύσκολες εξισώσεις
Δύσκολες εξισώσεις τώρα αποτελούν τα Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα υπουργεία τόσο την περίοδο του κορωνοϊού όσο και την περίοδο των πυρκαγιών, ήταν στην πρώτη γραμμή, και πιστώνονται τόσο τις επιτυχίες όσο και τις ενδεχόμενες αποτυχίες από άποψη πολιτικής διαχείρισης. Δεδομένου του συναινετικού κλίματος που επιδιώκει ο Πρωθυπουργός, φαίνεται πως θεωρείται πιθανή η απομάκρυνση του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από την ηγεσία του ΠΡΟ.ΠΟ., ενώ η περίπτωση Νίκου Χαρδαλιά φαίνεται πως δεν θα απασχολήσει το Μέγαρο Μαξίμου για πιθανή αντικατάσταση, εκτός αν ζητηθεί από τον ίδιο τον υφυπουργό, δεδομένων και των συνθηκών της υγείας του. Πάντως μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να αλλάζει η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας. Την ίδια όμως στιγμή, οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να βάζουν φρένο στα σενάρια, καθώς ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανήκει στους δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης, ωστόσο η τελευταία δημοσκόπηση, έδειξε την κούραση της κοινωνίας από την πανδημία, κάτι που φαίνεται να σηματοδοτεί τόσο την απομάκρυνση του κου Χρυσοχοΐδη, όσο και την ενδεχόμενη μετακίνηση του Υπουργού Υγείας, κου Βασίλη Κικίλια, που επίσης αποτελεί έναν εκ των δημοφιλών υπουργών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Επανεκκίνηση μέσω… Ανάκαμψης
Το σίγουρο είναι πως το μήνυμα του Πρωθυπουργού από αυτόν τον ανασχηματισμό, πρόκειται να είναι η Επανεκκίνηση. Το αφήγημα της κυβερνητικής επάρκειας στην αντιμετώπιση των μέχρι τώρα κρίσεων, θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα ημέρα, στην οποία η κυβέρνηση καλείται να ρίξει το βάρος της στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας, αναμένοντας φυσικά και τα 31 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και προχωρώντας στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ορίζοντα τη Διακήρυξη των Αθηνών με τους MED 9 και με βάση τον νέο κλιματικό νόμο, καθώς επίσης και τις μεταρρυθμίσεις στην ασφάλιση και το «νέο ΕΣΥ».
Η «επανεκκίνηση» ξεκινά από τη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου, με την ομιλία του Πρωθυπουργού και στις 12 Σεπτεμβρίου με την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου.