Politico: Με ποιο τρόπο το Qatargate κλόνισε την εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ενόψει των ευρωεκλογών

Οι ευρωβουλευτές παλεύουν τόσο με το αίσθημα της προσωπικής προδοσίας όσο και με τον φόβο ότι οι δεσμοί με σκάνδαλα διαφθοράς θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις ελπιδοφόρες εκλόγικές προοπτικές

Σε κρίση βρίσκονται οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εξαιτίας των αλυσιδωτών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο Qatar Gate. Από τα κύρια στοιχεία που επικρατεί στις τάξεις της δεύτερης ισχυρότερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η δυσπιστία αλλά και η διχόνοια.

Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των μελών υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πόσο θα πρέπει να υπερασπιστούν τους εμπλεκόμενους συναδέλφους τους. Παράλληλα υπάρχουν και εκείνοι που κάνουν παράπονα σχετικά με τον χειρισμό της Εύας Καϊλή από την ηγεσία της ευρωομάδας.

Όπως τονίζει σε μακροσκελές δημοσίευμά του το Politico δημοσίως η εικόνα που παρουσιάζει το S & D είναι αυτή της συσπείρωσης και της αλληλεγγύης, ενώ θέλοντας να διατηρήσει τις ισορροπίες εντός των τειχών η επικεφαλής της ευρωομάδας Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, ξεκίνησε μια εσωτερική έρευνα. Όμως το Qatar Gate κλόνισε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων απέναντι στην ευρωομάδα τους. Και όλα αυτά έναν χρόνο πριν τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το Politico οι ευρωβουλευτές παλεύουν τόσο με το αίσθημα της προσωπικής προδοσίας όσο και με τον φόβο ότι οι δεσμοί με σκάνδαλα διαφθοράς θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις ελπιδοφόρες εκλόγικές προοπτικές. Και αυτό διότι λίγο πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία περνούσε μια πολύ καλή περίοδο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ανάδειξη του Όλαφ Σολτς στην Καγκελαρία, αλλά και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Σάνα Μαρίν.

«Δεν είχαμε πλήρη επίγνωση του τι συνέβαινε», τόνισε σε δήλωσή της η Γκαρσία Πέρες, η οποία υποσχέθηκε ότι η εσωτερική έρευνα θα αναδείξει τι πήγε λάθος. «Πρέπει να αφήσουμε τους υπεύθυνους [για την έρευνα] να δουλέψουν», υποστήριξε, όπως μεταδίδει το Politico.

Λίγο μετά τη σύλληψη της Εύας Καϊλή και του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι στις τάξεις της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών επικρατούσε σοκ, θυμός και προδοσία. Λίγες μόνο μέρες μετά τις συλλήψεις όταν το S&D συγκεντρώθηκε για μία συνεδρίαση που θα πραγματοποιούνταν στο Στρασβούργο, η Πέρες ξέσπασε σε κλάματα, σύμφωνα με τρία πρόσωπα που ήταν παρόντα τη στιγμή του ξεσπάσματος της Ισπανίδας πολιτικού.

«Εμπιστευτήκατε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους», είπε στο Politico μια Γερμανίδα ευρωβουλευτής αναφερόμενη στους συλληφθέντες συναδέλφους της. Πάντως η ηγετική ομάδα του S&D δείχνοντας γρήγορα αντανακλαστικά έθεσε σε διαθεσιμότητα την Εύα Καϊλή ενώ ανάλογη μεταχείριση επεφύλασσε και σε άλλους δύο ευρωβουλευτές που αργότερα θα είχαν εμπλοκή με την έρευνα του σκανδάλου.

Πολλοί ευρωβουλευτές πλέον αναρωτιούνται πως ήταν δυνατό μία ομάδα ανθρώπων να μπορεί να ασκεί τέτοια επιρροή σε όλη την ομάδα των Σοσιαλιστών, πως η Εύα Καϊλή βρέθηκε στην αντιπροεδρία καθώς και πως η φερόμενη διεφθαρμένη αυτή συμπεριφορά έμεινε προφανώς απαρατήρητη για χρόνια.

Εκτός από τους Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο που έχουν αποκλειστεί από τους S&D και η Μαρία Αρένα βρέθηκε υπό αυστηρό έλεγχο. Επίσης σύμφωνα με νομικό έγγραφο που είδε το Politico έχει συνδεθεί με την έρευνα για το Qatar Gate και η Αλεσάντρα Μορέτι.

Την ίδια στιγμή η παρουσία της Λάουρα Μπαγιαρίν, στενής συνεργάτιδας της Γκαρσία Πέρες, μαζί με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι και την Εύα Καϊλή σε ιστιοφόρο στη Μεσόγειο έπληξε ακόμα περισσότερο την εικόνα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Στο μεταξύ η Γκαρσία Πέρες βρίσκεται υπό πίεση λόγω του σκανδάλου Qatar Gate, ενώ η Εύα Καϊλή δεν είχε πάρει ποτέ το χρίσμα για να θέσει υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως της υποστήριξη της Γκαρσία αλλά και των Ισπανών Σοσιαλιστών.

Από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θέλοντας να περάσουν στην αντεπίθεση έδωσαν στη δημοσιότητα ένα σχέδιο ηθικής 15 σημείων, ξεπερνώντας το μυστικό σχέδιο 14 σημείων της κεντροδεξιού προέδρου του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Το εν λόγω σχέσδιο απαιτεί από τους ευρωβουλευτές της ευρωομάδας και τους βοηθούς τους να αποκαλύπτουν τις συνεδριάσεις τους στο Διαδίκτυο και πιέζει για την προστασία των πληροφοριοδοτών στο Κοινοβούλιο. Όπου είναι νομικά εφικτό, η ομάδα δεσμεύεται να κρατήσει τα δικά της μέλη σε αυτά τα πρότυπα -για παράδειγμα, απαγορεύοντας στους ευρωβουλευτές τα πληρωμένα ταξίδια στο εξωτερικό- ακόμη και αν το υπόλοιπο Σώμα δεν προχωρήσει τόσο μακριά.

Τα αποτελέσματα αυτά κερδήθηκαν με κόπο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ομάδας. Με μέλη από 26 χώρες της ΕΕ, η ομάδα έπρεπε να ξεπεράσει τις πολιτισμικές και γεωγραφικές διαιρέσεις σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της διαφθοράς, αποκαλύπτοντας τις διαχωριστικές γραμμές Βορρά-Νότου.

«Το να κάνουμε εσωτερική έρευνα δεν υποστηρίχθηκε στην αρχή από όλους, αλλά το συζητήσαμε», δήλωσε ένας ευρωβουλευτής, περιγράφοντας τις καθημερινές συνεδριάσεις που εκτείνονταν μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Η ιδέα της πρόσληψης εξωτερικών παραγόντων για τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας ήταν επίσης αμφιλεγόμενη, πρόσθεσε. Ωστόσο, στο τέλος η ομάδα ανακοίνωσε στα μέσα Ιανουαρίου ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Κόρμπετ και η Σιλβίνα Μπακιγκαλούπο, καθηγήτρια Νομικής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Διαφάνειας Ισπανίας, θα ηγηθούν μιας έρευνας που υποστηρίζεται από την ομάδα και η οποία έχει πλέον ξεκινήσει.

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι απέτρεψαν την αμφισβήτηση της ηγεσίας της Γκαρσία Πέρες και μέχρι στιγμής οι επιθέσεις από τον κύριο αντίπαλο των Σοσιαλιστών, το ΕΛΚ, είναι περιορισμένες. Αλλά οι ευρωβουλευτές του S&D λένε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένας αέρας ανησυχίας, με ορισμένους να ανησυχούν ότι η κάθαρση δεν έχει προχωρήσει αρκετά βαθιά.

Πάντως κάποιοι Σοσιαλιστές διερωτώνται σιωπηλά αν η αντίδραση ήταν πολύ βιαστική. Για παράδειγμα, το πολιτικό μέλλον της Αρένα είναι αμφίβολο, παρόλο που δεν αντιμετώπισε καμία ποινική δίωξη.

Και η υπόθεση της Καϊλή έχει επίσης τροφοδοτήσει διαμάχες. Οι Ιταλοί ευρωβουλευτές του S&D προκάλεσαν γκρίνιες από τους συναδέλφους τους όταν διακίνησαν μια επιστολή σχετικά με τη μεταχείριση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και της κόρης της, η οποία συγκέντρωσε μόνο 10 υπογραφές.

«Δεν πιστεύω ότι ήταν απαραίτητο», δήλωσε η Γκαρσία Πέρες για την επιστολή. «[Αν] ανησυχώ για την κατάσταση στις φυλακές, πρέπει να είναι για όλους, όχι για έναν συγκεκριμένο ευρωβουλευτή», συμπλήρωσε.

Η επιστολή δεν έκανε, επίσης, τίποτα για να θερμάνει τις σχέσεις μεταξύ της ισπανικής και της ιταλικής αντιπροσωπείας του S&D, οι οποίες ήταν παγωμένες από πριν από το σκάνδαλο. Ο εκπρόσωπος του S&D σε δήλωσή του απέρριψε το ότι υπάρχουν εντάσεις κατά γεωγραφικές γραμμές: «Δεν υπάρχει χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, ούτε Ανατολής και Δύσης, και δεν υπάρχει καμία ένταση μεταξύ της ιταλικής και της ισπανικής αντιπροσωπείας».

Αλλά η καχυποψία δεν έχει αποχωρήσει από την ομάδα των Σοσιαλιστών και φαίνεται πως θα παραμείνει για πολύ καιρό στο παιχνίδι, ενώ πλησιάζουν οι ευρωεκλογές το 2024.