Ο ψηφιακός μετασχηματισμός οι «έξυπνες» πόλεις, η ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών των δήμων με στόχο την ποιοτικότερη καθημερινότητα των πολιτών, «επικοινωνήθηκε» κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο που επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί το Ρέθυμνο.
Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, είναι όπως ανέφερε «η Ελλάδα να αλλάξει πάρα πολύ γρήγορα και με όλα όσα συντελούνται από το υπουργείο, θα συνεχίσει να αλλάζει». Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο βουλευτής του νομού Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, οι δήμαρχοι του νόμου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του οικονομικού, επιχειρηματικού και ξενοδοχειακού κόσμου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανέπτυξε το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό για τον οποίο χθες αναρτήθηκε η πρόσκληση και αφορά 315 δήμους της χώρας οι οποίοι μέσω του ΕΣΠΑ θα μπορέσουν να αναπτύξουν ψηφιακές δράσεις για πολίτες, επαγγελματίες, τουρίστες και υπηρεσίες.
Ανοίγει η πλατφόρμα για το Power Pass
Με την ευκαιρία ο υπουργός τόνισε πως το power pass θα λειτουργήσει από απόψε το βράδυ μιας και «αυτές οι πλατφόρμες απαιτούν πολύ μεγάλη τεχνική προετοιμασία και προτιμούμε να είναι απολύτως λειτουργικές παρά να είναι πρόωρα τα βήματα και να υπάρχουν διάφορες αρρυθμίες, για τη διόρθωση των οποίων θα χρειαστεί χρόνος. Μέχρι το βράδυ θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα».
Οι δήμαρχοι του νομού ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων μέσω του οποίου, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, «χρηματοδοτούμε όλους τους δήμους της χώρας για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό με συνολικά 320 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρώμη δεν φτιάχτηκε σε μία μέρα, αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι η βελόνα κινείται και μάλιστα με πολύ μεγάλη ταχύτητα και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή, ο κόσμος αγκαλιάζει και βλέπει μία μεγάλη αλλαγή να συντελείται από το κράτος».
Όπως είπε 1.400 υπηρεσίες προσφέρονται μέσω ψηφιακών πλατφόρμων οι οποίες είναι «μεγάλης πολυπλοκότητας όπως αυτή του power pass που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην ήταν εφικτό να δημιουργηθεί και να γίνει πραγματικότητα. Εμείς καταφέραμε και την δημιουργήσαμε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η Ελλάδα αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα και θα συνεχίσει να αλλάζει».
Τόνισε μάλιστα ότι στο ενδιαφέρον κυβέρνησης και υπουργείου βρίσκονται τα άτομα της τρίτης ηλικίας και η ψηφιακή τους εξυπηρέτηση: «Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας μεγαλύτερων ηλικιών αγκαλιάζουν πάρα πολύ αυτές τις αλλαγές, ακριβώς επειδή οι ίδιοι έχουν συνηθίσει, το κράτος πάρα πολλά χρόνια τώρα, να μην τους υπηρετεί με τον τρόπο που θα ήθελαν. Κανείς δεν θέλει να περιμένει σε μία ουρά και να στέκεται. Σίγουρα κάποιοι συνάνθρωποι μας μεγάλης ηλικίας είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με όλη αυτή την τεχνολογία. Βλέπουμε όμως στο taxis όταν έγιναν για παράδειγμα, ψηφιακές οι φορολογικές δηλώσεις, ότι έβαλαν για την ηλικία αυτή πλάτη οι λογιστές. Υπάρχουν όμως στις ελληνικές οικογένειες και οι νεότεροι που βοηθούν τα πιο ηλικιωμένα μέλη και από κει και πέρα εμείς ως υπουργείο σχεδιάζουμε μία σειρά προγραμμάτων όπως ο ψηφιακός συμπαραστάτης, που σύντομα θα είναι έτοιμος μέσω των ΚΕΠ όπου θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή». Επισήμανε δε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό «το κράτος να μπορέσει να ξεκινήσει να λειτουργεί με επίκεντρο τον πολίτη και όχι τον εαυτό του, όπως αυτό συμβαίνει εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες».
Για τους δήμους της Κρήτης
Σχετικά με το πως έχουν ανταποκριθεί οι δήμοι στην Κρήτη ο υπουργός είπε: «Υπάρχουν δήμοι που έχουνε βγει πάρα πολύ μπροστά και άλλοι δήμοι που είναι συγκριτικά πιο πίσω σε σχέση με αυτά τα προγράμματα της ψηφιακής μεταρρύθμισης. Επικοινωνήσαμε με τους φορείς και τους δημάρχους το πρόγραμμα και όλα όσα αφορούν τη δική τους στρατηγική και το πρόγραμμά τους διότι, ως υπουργείο αυτό το οποίο εμείς ζητούμε, είναι να δώσουμε αυτά τα 320 εκατομμύρια στους δημάρχους για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τη δική τους στρατηγική. Δεν πρέπει να έρθει η κυβέρνηση, δεν πρέπει να έρθει το υπουργείο και να πούμε στους δήμους ποιο θα είναι το πρόγραμμά τους και η στρατηγική τους. Εμείς θα σταθούμε επικουρικά, θα τους βοηθήσουμε. Αυτό κάνουμε και αυτός είναι ο λόγος που, μέσω αυτού του εργαλείου -μαζί με τα άλλα εργαλεία που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση όπως για παράδειγμα του “Αντώνης Τρίτσης” ή άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα- βλέπουμε να τρέχει ο κάθε δήμος και να χτίζει μία στρατηγική για το πώς θα εξυπηρετήσει τους πολίτες του καλύτερα. Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι πάρα πολύ σύντομα ακόμη και εκείνοι που είναι πιο πίσω θα προχωρήσουν μπροστά.
Η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων είναι ο στόχος μας διότι αυτή είναι η δουλειά του κράτους: να υπηρετεί καλύτερα και απλούστερα τους πολίτες και για αυτό υπάρχουν και τα εργαλεία που είτε αφορούν το περιβάλλον είτε αφορούν τους πολίτες ή αφορούν τις υπηρεσίες, το δήμο ή οποιαδήποτε άλλη πτυχή της καθημερινότητας. Όλα αυτά καταλήγουν σε αυτόν. Εξυπηρετούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις καλύτερα. Αυτό το οποίο υπάρχει είναι ένα πολύ συγκεκριμένο κονδύλι με βάση τον πληθυσμό του κάθε Δήμου. Εμείς ορίσαμε πολύ συγκεκριμένα εργαλεία έτσι ώστε κάθε Δήμος να γνωρίζει ποιος είναι ο προϋπολογισμός του, έχουμε ορίσει ένα μενού επιλογών και έχουμε δώσει τα κλειδιά στους δήμους και στο δήμαρχο για να κάνει τις επιλογές του και τη στρατηγική του».
Αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, είναι το πιο σωστό: «Θα είμαστε μαζί με το δήμαρχο, δεν θα είμαστε απέναντι, αλλά πρέπει οι δήμαρχοι, μιας και αυτούς εκλεγεί ο κόσμος και είναι στην πρώτη γραμμή, εκείνοι να κάνουν τη στρατηγική για τον κάθε δήμο. Αυτό είναι το δημοκρατικά σωστό, αυτό είναι το τεχνοκρατικά αρτιότερο».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Λιβάνιο, «υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών. Έως τις 31 Οκτωβρίου μπορούν να καταθέσουν οι δήμοι τις προτάσεις τους και το σημαντικό είναι ότι κάθε δήμος και οι πέντε δήμοι του νομού Ρεθύμνου, έχουν συγκεκριμένο ποσό ο καθένας ώστε να το διαχειριστούν. Το γνωρίζουν εκ των προτέρων οι δήμαρχοι, δεν υπάρχει ανταγωνιστική διαδικασία και ο κάθε δήμος μπορεί να επιλέξει από μία δεξαμενή 40 δράσεων ψηφιακών, ανάλογα με τις ανάγκες του, ανάλογα με το επίπεδο ωριμότητας που βρίσκεται ο κάθε δήμος, προκειμένου να προσφέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την ψηφιακή αναβάθμιση μεταρρύθμιση και ενίσχυση πολιτών και υπηρεσιών».
Κάθε δήμος μπορεί στο εξής να έχει τα δικά του εργαλεία
Κάθε δήμος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μπορεί κάποιοι δήμοι να είναι μικρότεροι πληθυσμιακά σε σχέση με άλλους δήμους αλλά όπως τόνισε ο υφυπουργός «σε κάθε περίπτωση μπορούν μέσα από την δεξαμενή να επιλέξουν τις δράσεις εκείνες, να τις αναπτύξουν και να προβάλουν και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου τους. Για παράδειγμα τον τουρισμό, τον αγροτουρισμό, τη γεωργική παραγωγή, την ελαιοπαραγωγή, διάφορα πράγματα που μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο των έξυπνων πόλεων, από έξυπνες διαβάσεις, για παράδειγμα, πεζών, δράσεις ψηφιακές σε περιοχές τουριστικές. Μπορούμε πλέον να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, για παράδειγμα, των διερχομένων, την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των τουριστών, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επιλεχθούν για να βελτιωθεί η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής στους δήμους. Κάθε δήμος μπορεί στο εξής να έχει τα δικά του εργαλεία και αυτό είναι σημαντικό».
Για υπουργείο και πολιτική ηγεσία που έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στους στόχους της έκανε λόγο ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συνεργασία υπηρεσιακών παραγόντων, υπηρεσιών των δήμων, φορέων: «Με στόχο το όφελος των πολιτών, η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια φαίνεται καθημερινά και είναι σημαντικό ότι σήμερα από την Κρήτη προχωράμε ως κυβέρνηση και ως υπουργείο στο πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις έξυπνες πόλεις κάτι που ζητούσε η τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια», τόνισε.