Quantcast

Πέτσας: Βασικός μας στόχος να υλοποιήσουμε τη δέσμευση μας «Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο»

Σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

«Κάνουμε βήματα μπροστά και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΆΡΓΟΣ”» τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, μετά και την ακρόαση των φορέων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής(10:00 – 21:00).

Όπως υπογράμμισε, ο αναπληρωτής υπουργός, «βασικός μας στόχος με αυτό το σχέδιο νόμου, είναι να υλοποιήσουμε μία προεκλογική μας δέσμευση «Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο», σημειώνοντας πως αυτό επιτυγχάνεται με δύο βασικούς τρόπους:

α) με τη θέσπιση κανόνων –για πρώτη φορά– για τα δεσποζόμενα ζώα

β) με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Όπως ανέφερε:

«Υπάρχουν, κυρίες και κύριοι βουλευτές, σήμερα, τέτοιου είδους κανόνες για τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων; Η απάντηση είναι όχι. Μπορεί να έχει όσες γέννες θέλει κάποιος. Υπάρχουν υποχρεώσεις υπεύθυνης ιδιοκτησίας, όπως αυτές που ορίζονται στο παρόν νομοσχέδιο; Πάλι, η απάντηση είναι όχι. Επομένως, όσον αφορά στη δεξαμενή αδέσποτων από δεσποζόμενα ζώα, το νομοσχέδιο πηγαίνει ένα βήμα μπροστά. Εσείς λέτε, όχι. Το αναφέρω απλώς για να καταγραφεί», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με τον δεύτερο βασικό άξονα που διατρέχει τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου και σχετίζεται με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Και εδώ βάζουμε κανόνες, καθώς το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία ευρεία, πλέον, συμμετοχή της αυτοδιοίκησης με ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων ζώων και, πλέον, για πρώτη φορά –όπως εμείς υποστηρίζουμε– οι δήμοι θα έχουν και τους απαραίτητους πόρους για τον σκοπό αυτό».

Ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων, μέσα από το πλέγμα που διαμορφώνεται για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, τη δημιουργία των μητρώων που επιβάλλουν τη λεπτομερή καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων, την αυστηροποίηση των ποινών, καθώς και την ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων.

«Με τον τρόπο αυτό ελέγχουμε την κακοποίηση στην πηγή, στο μέτρο του δυνατού», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο το σχέδιο νόμου προβλέπει έναν ορίζοντα επαναξιολόγησης του πλαισίου.

Ο Στέλιος Πέτσας κάλεσε, εκ νέου, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους. «Μας λέτε ότι το σχέδιο νόμου δεν υπηρετεί τους στόχους του. Αλλά –για ακόμα μία φορά– δεν άκουσα γιατί ακριβώς δεν το κάνει. Δεν άκουσα να μας λέτε προς ποια κατεύθυνση θα θέλατε να ήταν συγκεκριμένα άρθρα επί των οποίων εκφράζετε τις ενστάσεις σας, έτσι ώστε και εγώ, από την πλευρά μου, να μπορώ να πω –σε επίπεδο Κυβέρνησης– ποιες από τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης γίνονται δεκτές και ποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι μέσω του προγράμματος «Άργος», προγραμματίζεται η χρηματοδότηση των δήμων με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και διευκρίνισε ότι η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος –προκειμένου οι δήμοι να μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους– θα βγει αμέσως μετά την έκδοση του νόμου σε ΦΕΚ. «Ήδη, έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών», επισήμανε ο κ. Πέτσας. Πρόσθεσε, δε, ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ, ετησίως, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους –για θέματα που σχετίζονται με την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς, τη σήμανση και τη στείρωση των αδέσποτων και συναφείς δράσεις– θα είναι επαναλαμβανόμενη. Θα δίνεται, δηλαδή, κάθε χρόνο, καθώς αφορά στις λειτουργικές δαπάνες των δήμων.

«Εξασφαλίζουμε τους αναγκαίους πόρους και τις διαδικασίες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος. Για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν νοείται η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων», κατέληξε.