Πέτσας: Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει πως ό,τι είπαμε το κάναμε

«Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΑΤΤΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι εδώ για να πράξει αυτό που είναι σωστό και όχι αυτό που είναι εύκολο».

«Ο Προϋπολογισμός του 2020 ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε. Όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι ένας προϋπολογισμός που αποδεικνύει πως ό,τι είπαμε, το κάναμε», είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι ο Προϋπολογισμός του 2020 σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ο προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η ευημερία για όλους δεν έρχεται από μόνη της ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολύ δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας».

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις που «δείχνουν αλλαγή στην εικόνα και το κλίμα της Ελλάδας», που καθιστούν «σαφές ότι οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν σημαντικά και ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας μας. Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ειδικότερα:

-την πλήρη άρση των capital controls

-την πρόωρη ολοκλήρωση του υψηλότοκου τμήματος των δανείων του ΔΝΤ

-την απεμπλοκή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (Ελληνικό, Λιμάνι Πειραιά, Χαλκιδική)

-την απεμπλοκή 170 αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιωτικούς σταθμούς σε μη συνδεδεμένα νησιά

-την απενεργοποίηση της ωρολογιακής βόμβας της ΔΕΗ και την προώθηση της εξυγίανσης της. Η κεφαλαιοποίηση της ξεπέρασε τα 900 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τριπλάσια, σε σχέση με το επίπεδο που βρισκόταν πριν τις ευρωεκλογές.

-την έγκριση άλλων έξι επενδυτικών σχεδίων, από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν 1500 μόνιμες θέσεις εργασίας.

-την έγκριση 119 επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.

-την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που αποτυπωνόταν στην 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και τη διασφάλιση υπερπλεονάσματος που διατίθεται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

-την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poors

-το δανεισμό του δημοσίου με έντοκα γραμμάτια, που για πρώτη φορά, έχουν αρνητικό επιτόκιο. Η Ελλάδα δανείστηκε με δεκαετές ομόλογο που έχει επιτόκιο μόλις 1,5%, έναντι επιτοκίου 3,9% λίγους μήνες πριν.

-το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου κινείται κοντά στις 900 μονάδες, αυξημένος κατά 45% από τις αρχές του χρόνου,

-το γεγονός ότι ο Δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται στις 107 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από το Μάρτιο του 2008.

-το γεγονός ότι ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης κινείται σε υψηλά 20ετίας.

Αναφερόμενος στον πρωταρχικό στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι η αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση φόρων και συγκράτηση δαπανών, που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, σπάει τον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης. «Με επενδύσεις λιγότερους φόρους και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η Ελλάδα από ουραγός στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία, θα γίνει η θετική έκπληξη της ευρωζώνης».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε μια περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω, στο σύνολο της ευρωζώνης, στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω. «Όλα τα συστατικά δε της οικονομικής μεγέθυνσης αυξάνονται σημαντικά (κατανάλωση, εξαγωγές, επενδύσεις) και οδηγείται έτσι το ΑΕΠ της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δις ευρώ. Δηλαδή, το εθνικό εισόδημα αυξάνεται κατά 7 δις ευρώ και αυτό σημαίνει 1600 ευρώ περίπου, κατά νοικοκυριό, μεγαλύτερο εισόδημα», σημείωσε.