Πέτσας: Αυτά θα συζητηθούν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παρουσίασε την ατζέντα της προγραμματισμένης συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο.

Για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (4/12) στον ANT1, ξεκαθάρισε ότι η τουρκική πλευρά ήταν εκείνη που ζήτησε να γίνει το τετ α τετ. «Η Αγκυρα ζήτησε συνάντηση» είπε ο κ. Πέτσας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ήταν εκείνη που οδήγησε την Άγκυρα να ζητήσει συνάντηση.

«Προσπαθήσαμε σε όλες τις πολιτικές επαφές μας να αναδείξουμε το θέμα με την άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών» (σ.σ. συμφωνία που αγνοεί το Καστελόριζο και στηρίζεται στην αρχή ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα).

Αναφορικά με τα θέματα που θα συζητηθούν στο τετ α τετ, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί στη Νέα Υόρκη (σ.σ. στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ). Όπως είπε, αυτή είχε θετική έκβαση στο ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ωστόσο έμειναν ανοικτά τα άλλα δύο θέματα, και συγκεκριμένα το μεταναστευτικό και η Ανατολική Μεσόγειος, «στα οποία είχαμε κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση».

«Το στοίχημα της σημερινής συνάντησης είναι να εξομαλύνουμε το κλίμα» δήλωσε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως «η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν γίνεται η Άγκυρα να εξαφανίζει έτσι να νησιά από τον χάρτη».

Στο ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να κάνει εικασίες και υπογράμμισε: «Είμαστε ψύχραιμοι και έχουμε το Δίκαιο με το μέρος μας. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα την εθνική μας κυριαρχία»,

Αναφορικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης για σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ή και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε: «Αν χρειαστεί, θα γίνει», σημειώνοντας πως «οι συγκλήσεις συνδέονται με δραματοποίηση». Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως «αν υπάρξει κάτι καινούργιο για να προσθέσουμε σε αυτά που ήδη ξέρουμε», θα γίνει ανάλογη ενημέρωση.

«Θα υπάρξει συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα ενημέρωση, σε όποιο επίπεδο κριθεί απαραίτητο» κατέληξε.