Quantcast

Παρέμβαση Καραμανλή για αναθεώρηση Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού

Κατά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών στο Λουξεμβούργο

Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό προτείνει ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών.

 

 

Την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, κατά την συμμετοχή του στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών στο Λουξεμβούργο.

 

 

Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδιοργανώσει και να εκσυγχρονίσει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και το σύστημα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας με τρόπο που θα διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα.

 

 

«Κάτι τέτοιο, θα συμβάλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών μας στόχων, διατηρώντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας» δήλωσε ο κ. Κώστας Καραμανλής.

 

 

 

Παράλληλα, τόνισε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του πακέτου (SES2 +) θα συμβάλει στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών αεροναυτιλίας με μοναδικό όμως στόχο τη μείωση του κόστους και διατύπωσε τις επιφυλάξεις της ελληνικής πλευράς όσον αφορά την εισαγωγή εθελοντικής βάσης στη νομοθεσία, τη μη απλούστευση της νομοθεσίας SES και το ασαφές πλαίσιο των παροχών υπηρεσιών δεδομένων ATM που δεν έχει αναγνωρίσιμη προστιθέμενη αξία σε επιχειρησιακό επίπεδο.

 

 

Κατά την παρέμβαση του για την στρατηγική της βιώσιμης και έξυπνης κινητικότητας ο κ. Καραμανλής, τόνισε ότι το σύστημα μεταφορών της ΕΕ μπορεί να επιτύχει την πράσινη και ψηφιακή του μεταμόρφωση και να γίνει πιο ανθεκτικό στις μελλοντικές κρίσεις.

 

 

 

«Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2050, που θα παραδοθεί από ένα έξυπνο, ανταγωνιστικό, ασφαλές, σύστημα μεταφορών» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως αυτό αποτελεί ένα φιλόδοξο στόχο αλλά και μια μεγάλη πρόκληση για την τον τομέα των Μεταφορών. Υποστήριξε μάλιστα ότι η κύρια πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο τομέας των Μεταφορών είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας. «Η αύξηση της χρήσης των υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων όχι μόνο θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων αλλά θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» σημείωσε και υπογράμμισε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα στην αγορά και στους χρήστες.