-Και μέσα στον χαμό της «Ελπίδας», που μας έδωσε όψη… ελβετικών Άλπεων μέσα σε λίγες ώρες, ανέκυψε μία πραγματική ελπίδα: η εκπαίδευση, που δούλεψε σαν ελβετικό ρολόι. Από τα 31.900 τμήματα γενικής εκπαίδευσης που έκλεισαν λόγω κακοκαιρίας χθες, τα 31.140 λειτούργησαν με ψηφιακές… τάξεις, δηλαδή ποσοστό άνω του 97,6%. Μοναδική αρρυθμία στους «δείκτες» του ρολογιού, ποιοι άλλοι; Λίγοι, εκ συνδικαλιστικών ιδεοληψιών ορμώμενοι, που θυμήθηκαν ότι δεν έχουν εξοπλισμό, σύνδεση στο διαδίκτυο, γνώσεις, μέσα να συνδεθούν με τους μαθητές τους. Να γκρινιάζουν όλη μέρα βέβαια στα social media και στο viber με τους συναδέλφους τους που μια χαρά τα κατάφεραν – με τι σύνδεση και τι συσκευή άραγε; Η Κεραμέως, βεβαίως-βεβαίως, που ως γνωστόν δεν χαρίζει κάστανα όταν πρόκειται για την εκπαίδευση, έβαλε τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου να τους πάρει έναν-έναν τηλέφωνο να τους υπενθυμίζει το υπηρεσιακό τους καθήκον. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών μας δεν έχασε ώρα μαθήματος. Όταν υπάρχει βούληση βρίσκεται και τρόπος.
Οι συναντήσεις Φλαμπουράρη – Παππά – Βρυώνη
-Αυτές τις μέρες στριφογυρίζουν διάφορα στο μυαλό μου που σχετίζονται με την διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Ένα από αυτά που θυμήθηκα αφορά το παρασκήνιο της πώλησης του τότε καναλιού «Έψιλον» από τον επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη στον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Η συζήτηση μεταξύ των δύο ξεκίνησε με μεσολάβηση της τότε κυβέρνησης. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί, πολλά από τα ραντεβού πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο του τότε υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, σύμφωνα με το παρασκήνιο εκείνης της περιόδου σε κάποιες από τις συναντήσεις μετείχε και ο τότε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Αν, δεν με απατά η μνήμη μου, εκείνη την περίοδο στενός (αν όχι ο στενότερος) συνεργάτης του Βρυώνη, ήταν ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης, με τον οποίο διατηρούσε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας το τότε Μαξίμου.
! Θυμάμαι ένα δείπνο κάπου στο Χαλάνδρι την επίμαχη περίοδο της πώλησης του «Έψιλον» στον Σαββίδη με την εξής ενδιαφέρουσα σύνθεση: Μανώλης Πετσίτης (συμμαθητής του Νίκου Παππά), Αρτέμης Αρτεμίου (φίλος του Παππά και δικηγόρος με ειδίκευση στην δημιουργία off shore εταιρειών) και Φίλιππος Βρυώνης (καναλάρχης).
Πρόταση μομφής σε λάθος χρόνο
-Όταν ένας πολιτικός έχει αρχίσει την κατηφόρα, τότε τίποτα και κανείς δεν τον σταματά. Το ως άνω ήρθε να επιβεβαιωθεί ως κανόνας με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος Τσίπρας, που όπως μαθαίνω από αξιόπιστη πηγή, ετοιμάζεται να μεταμφιεστεί σε… Πολάκη στη Βουλή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης θα φέρει μπόλικη λάσπη, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανακόψει τη δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφουν στο σύνολο τους οι έρευνες. Ωστόσο, αυτό που δυσκολεύεται να δεχτεί ο αρχηγός Αλέξης, είναι ότι μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, έχουν αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτό σημαίνει πως, ό,τι κι αν κάνει, απλώς θα βλέπει την πλάτη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Όχι γιατί είναι κάτι φοβερό σε επίπεδο ηγέτη, αλλά επειδή απλώς δεν είναι καμένος. Μάλιστα από την όλη συζήτηση αυτός που θα βγει και πάλι κερδισμένος θα είναι ο Ανδρουλάκης, που θα απέχει από τη λασπομαχία. Οπότε ακόμη και η πρόταση μορφής κατά κάποιο τρόπο αντιμετωπίζεται ως «πολιτική χορηγία» του Τσίπρα στον πρόεδρο Νίκο.
Ο Φουσκίδης στηρίζει το δίδυμο των Καρ – Καρ
-Με έπιασε σ ένα διάδρομο στα γραφεία της εφημερίδας «Παραπολιτικά» το «ιστορικό» στέλεχος του Ομίλου, ονόματι Θανάσης Φουσκίδης και άρχισε να μου επιχειρηματολογεί για το πόσο αδίκησα το δίδυμο των Καρ – Καρ του Υποδομών (όπου Καρ – Καρ, βάζετε Καραμανλής – Καραγιάννης). Όπως μου είπε, λόγω της σύμβασης που υπέγραψε με την Αττική Οδό ο υφυπουργός Καραγιάννης, πλέον ζούμε σε μια νέα εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Και λίγο πιο κάτω, στη συζήτηση μου είπε ότι ο υπουργός Καραμανλής, δεν εμφανίστηκε την ώρα της κρίσης, όχι γιατί κρύφτηκε, αλλά επειδή δεν είχε αρμοδιότητα, έκρινε σκόπιμο να μην εμπλακεί. Δεν σας κρύβω ότι στο τέλος της κουβέντας με έπεισε ο Φουσκίδης, ωστόσο το ζητούμενο δεν είμαι εγώ, αλλά η πλειοψηφία των πολιτών, που έχει εμπεδωμένη άποψη, ότι το δίδυμο του Υποδομών, τις πρώτες ώρες του φιάσκου, απλώς κρύφτηκε ή βρισκόταν σε σύσκεψη μέσω Zoom.
Η ψήφος εμπιστοσύνης από JP Morgan στον Μητσοτάκη…
-Από άπιαστο όνειρο μέχρι πρότινος, η έλευση της JP Morgan στην Ελλάδα και η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε ο επικεφαλής της Jamie Dimon στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν μπει οριστικά σε νέα τροχιά και η εμπιστοσύνη στη χώρα έχει ανακτηθεί πλήρως. Δεν είναι λίγο η κορυφαία αμερικανική τράπεζα να βλέπει την Ελλάδα ως hub για τη δραστηριοποίησή της στην Ευρώπη. Και σίγουρα αυτό δεν θα συνέβαινε αν έβλεπε (όχι μόνο η JP Morgan, αλλά και άλλοι διεθνείς επενδυτές) ότι η χώρα κυβερνάται από μία κυβέρνηση ανίκανη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση, όπως λέει ο Αλέξης που σκέφτηκε να καταθέσει χθες πρόταση μομφής…
…η συνάντηση του Dimon με τον Κυριάκο…
«Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το 2019 και είχαμε προγραμματίσει ένα ταξίδι το οποίο δυστυχώς ακυρώθηκε λόγω αυτής της τρομερής ασθένειας, της Covid. Αλλά είμαι ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχετε πετύχει στην Ελλάδα και είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι που αγοράζουμε το 49% της Viva», είπε χθες ο Dimon στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας πολύ περήφανος που είναι Έλληνας.
…η άγνωστη ιστορία με τον τραπεζίτη παππού
-Για την ιστορία, ο παππούς του Dimon, τραπεζίτης στη Σμύρνη και στην Αθήνα, είχε μεταναστεύσει στην Αμερική και άλλαξε το οικογενειακό επίθετο από Παπαδημητρίου σε Ντάιμον για να ακούγεται γαλλικό (Ντιμόν). Ο παππούς και ο πατέρας του Jamie Dimon (το ελληνικό του όνομα είναι Δημήτρης Παπαδημητρίου) ήταν και οι δύο χρηματιστές στην Shearson, χρηματιστηριακή και επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε στη Wall Street το 1902.
…και το δείπνο με θέα την Ακρόπολη
-Με τη συγκλονιστική νυχτερινή θέα της Ακρόπολης, ο Jamie Dimon δείπνησε το βράδυ με εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης απολαμβάνοντας ελληνικές παραδοσιακές συνταγές. Στο κλειστό δείπνο, δεν παρευρίσκονταν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά ούτε και τραπεζίτες. Μεταξύ των προσκεκλημένων επιχειρηματιών, όπως έμαθα, ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Μιχάλης Στασινόπουλος της Βιοχάλκο, ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ – Τέρνα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος του ομώνυμου ομίλου και ο Μιχάλης Τσαμάζ του ΟΤΕ. Οι συζητήσεις υπό το βλέμμα των Καρυάτιδων ήταν πολύ ενδιαφέρουσες για τις επιχειρηματικές προοπτικές που ανοίγονται στη χώρα με τη μοναδική ευκαιρία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι εξωστρεφείς κλάδοι
-Μιλώντας για Ταμείο Ανάκαμψης και ενόψει της εκκίνησης των χρηματοδοτήσεων των επενδυτικών έργων του «Ελλάδα 2.0», διαβάζω μία κρίσιμη επισήμανση από τη Eurobank Research. Η αύξηση των επενδύσεων που αναμένεται τα επόμενα χρόνια μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι σημαντικό να αφορά κυρίως σε εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να συγκρατηθεί και σταδιακά να μειωθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επισημαίνει η εταιρεία. Το «καμπανάκι» χτυπά με αφορμή τη διαπίστωση ότι η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τις εισαγωγές αλλά και η ενεργειακή κρίση περιόρισαν τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2021. Για το 2021, η ΤτΕ έχει προβλέψει έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 5,7% του ΑΕΠ, το οποίο εκτιμά στο 4,3% το 2022 και 4,2% το 2023.
Φαβορί ο Μωυσής για την Attica Bank
-Έχω μια φρέσκια πληροφορία που σχετίζεται με το επόμενο αφεντικό της Attica Bank. Όπως μαθαίνω από αξιόπιστη τραπεζική πηγή, ο Μίνος Μωυσής, αναλογιστής και στέλεχος που θυμάμαι κυρίως από τον ασφαλιστικό χώρο με πέρασμα από Εμπορική και Εθνική, ακούγεται ότι θα διαδεχθεί τον Θόδωρο Πανταλάκη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Attica Bank. Ο πρώτος τηρεί σιγή ιχθύος στις φήμες, ενώ ο δεύτερος δεν έχει ενημερωθεί περί της αντικατάστασής του. Πάντως ο Ξηρουχάκης του ΤΧΣ φέρεται να προτείνει Μωυσή. Βλέπετε ο Ξηρουχάκης έχοντας καλή επικοινωνία με το Μαξίμου, καταφέρνει να περνά διάφορα πράγματα. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα ο «πατέρας» Γιάννης Στουρνάρας.
! Αίσιο τέλος είχε, μαθαίνω, η υπόθεση των 70 στελεχών των υπηρεσιών data services της Τράπεζας Πειραιώς που δεν είχαν αποδεχτεί την εθελούσια έξοδο κατά τη μεταφορά των δραστηριοτήτων σε νέα θυγατρική. Το Σωματείο Εργαζομένων το πάλεψε και πέτυχε λύση αλά Intrum και οι εργαζόμενοι αυτοί θα μεταφερθούν στη νέα θυγατρική με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Πηγη: powergame.gr