Mηνύματα ισχύος και ασφάλειας εκπέμπει ο Μητσοτάκης – Η δεξιά ατζέντα και το μπαράζ σημειολογικών πρωτοβουλιών

Η έντονη συγκινησιακή φόρτιση που επικράτησε στην τελετή της Τετάρτης στην Τανάγρα άγγιξε κατά κοινή ομολογία τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας

Την ώρα που η πάγια στρατηγική του συστήματος Μητσοτάκη για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση της επιρροής του κυβερνώντος κόμματος στις τάξεις των κεντρώων και κεντροαριστερών ψηφοφόρων παίρνει νέες διαστάσεις, μετά τη δυναμική που αναπτύσσουν το ΚΙΝ.ΑΛ. και ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά λησμονούν την ανάγκη ενός σταθερού διαύλου επικοινωνίας με τη λεγόμενη παραδοσιακή δεξιά βάση της Ν.Δ.

 

 

 

Εξάλλου, στη δεδομένη χρονική συγκυρία, η επένδυση στην εκπομπή πολιτικών μηνυμάτων που αγγίζουν τις ρίζες της «γαλάζιας» παράταξης απεδείχθη καθοριστικής σημασίας στο εγχείρημα για την προώθηση της ατζέντας της επικαιρότητας και τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος του κοινού από τις συνέπειες της πανδημίας και τα υφιστάμενα μέτρα.

Φυσικά, πέραν των εν λόγω παραμέτρων και με φόντο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει εδώ και έξι μήνες το πρώτο μισό της συνταγματικής θητείας της, σε κάθε ανάλυση του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του περίοπτη θέση κατέχει ο παράγων της εξασφάλισης ποσοστού πέριξ του 38% που απαιτείται για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις επόμενες εθνικές εκλογές (για την ακρίβεια, στη δεύτερη κάλπη που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού μεσολαβεί ο σκόπελος της απλής αναλογικής).

Βλέπετε, μπορεί σε αυτήν τη φάση να μην υπάρχει ορατός πολιτικός κίνδυνος στα δεξιά της Ν.Δ. λόγω της αδυναμίας του Κυριάκου Βελόπουλου να διευρύνει περαιτέρω τα ερείσματά του και της χαμηλής αποδοχής που τυγχάνουν οι προσπάθειες συσπείρωσης των… ελεύθερων πολιτικών σκοπευτών που δρουν στις παρυφές του συγκεκριμένου χώρου, ωστόσο ο υψηλός πήχης της αυτοδυναμίας καθιστά απαραίτητη την προσεκτική παρακολούθηση των σχετικών δημοσκοπικών στοιχείων.

Η πιο ισχυρή εικόνα

Η πιο ισχυρή, βεβαίως, κυβερνητική εικόνα του μπαράζ πρωτοβουλιών των τελευταίων εβδομάδων, αλλά κι ένα από τα μεγαλύτερα ορόσημα της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ήταν άλλο από την άφιξη των πρώτων Rafale στην Τανάγρα, στο πλαίσιο της πολύπλευρης αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν.

Η έντονη σημειολογία και η συγκινησιακή φόρτιση που επικράτησαν στην τελετή της Τετάρτης άγγιξαν κατά κοινή ομολογία τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό του και τόνωσαν το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα, όπως διαμηνύουν στο πρωθυπουργικό στρατηγείο, η κοντόφθαλμη λογική με την οποία αντιμετώπισε η Κουμουνδούρου την περίσταση αυτή εξέθεσε για ακόμα μία φορά τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και φανέρωσε εκ νέου το έλλειμμα τακτικής και σοβαρής επιχειρηματολογίας στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγοι εντός του Μεγάρου Μαξίμου που υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά την έντονη αντίθεση στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις αντίστοιχες της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι, σύμφωνα με τους συγκεκριμένους κύκλους, ήταν πολύ πιο συμβατές με τη σημασία του γεγονότος.

Σχέδιο για τα μέτρα

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο επέλεξε να σταθεί η ηγεσία της κυβέρνησης ήταν η ολική επαναφορά του σχεδίου για τα μέτρα ασφάλειας στα πανεπιστήμια (κάρτα εισόδου κ.ά.), καθώς και η έναρξη της εκπαίδευσης των πρώτων πανεπιστημιακών αστυνομικών, με το Μαξίμου να κάνει σε αυτή την περίπτωση ένα είδος αυτοκριτικής για τον δισταγμό της υλοποίησης των νομικών προβλέψεων που είχαν ψηφιστεί πριν από περίπου έναν χρόνο.

Αλλωστε, το πιο λογικό θα ήταν το εγχείρημα αυτό να έχει δρομολογηθεί για την αρχή του παρόντος ακαδημαϊκού έτους, ωστόσο ορισμένες φωνές έκριναν πως δεν υπήρχε τότε περιθώριο για νέα «μέτωπα», παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ενδεικτικές των προθέσεων των κυβερνώντων ήταν οι διαδοχικές επεμβάσεις των Αρχών, σε συχνότητα που ουδέποτε είχε σημειωθεί στο παρελθόν (δύο-τρεις επιχειρήσεις σε διάστημα μόλις 10 ημερών), ώστε να ανακαταληφθούν πανεπιστημιακοί χώροι που τελούσαν υπό κατάληψη ή υπό καθεστώς ανομίας για δεκαετίες.

Άρχισε η εκπαίδευση των πρώτων πανεπιστημιακών αστυνομικών που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας ένα σημαντικό έργο στα ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύοντας την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και πάταξης των επαναλαμβανόμενων φαινομένων βίας εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, βρέθηκε ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη για να εκφράσει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας στις προσπάθειες των αστυνομικών Αρχών της συμπρωτεύουσας για την εξιχνίαση της πρωτοφανούς υπόθεσης ομαδικού βιασμού με θύμα μια 24χρονη κοπέλα.

Με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται να φανεί σε όλη της την έκταση η άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στη νέα πραγματικότητα που έφερε η αποκάλυψη των γεγονότων και των καταγγελιών τον τελευταίο χρόνο.

Ο νέος Ποινικός

Μάλιστα, από την κυβερνητική πλευρά γίνεται ειδική αναφορά στη θέσπιση στον νέο Ποινικό Κώδικα ποινών ισόβιας κάθειρξης για τις περιπτώσεις ομαδικού βιασμού, αλλά και βαριάς τιμωρίας για υποθέσεις μαστροπείας, γιατί, όπως λένε στα «Π» συνομιλητές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, προέκυπταν -πριν από τις αλλαγές που επέφερε η παρούσα κυβέρνηση- σημαντικά νομικά κενά στις διατάξεις που είχαν ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: parapolitika.gr