Quantcast

Κώστας Καραμανλής: Επιστροφή με δημόσια παρέμβαση παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, με κεντρική θεματική «Κωνσταντίνος Καραμανλής»

Την ευρωπαϊκή παρακαταθήκη του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τη Γηραιά Ήπειρο και την Ελλάδα, έρχεται να υπογραμμίσει η επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στις 13 Οκτωβρίου 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.

 

 

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, με κεντρική θεματική «Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη» θα είναι ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, άλλωστε, αποτελεί το μοναδικό κριτήριο τα τελευταία χρόνια για τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή να τοποθετηθεί στη δημόσια σφαίρα, καθώς παραμένει φειδωλός μεν, αλλά παρών σε κρίσιμες στιγμές για το ευρωπαϊκό διακύβευμα, όπως τις παραμονές του δημοψηφίσματος, το 2015.

Με γνώμονα τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κεκτημένου, εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται και η παρούσα χρονική συγκυρία, καθώς η αναβίωση του αγγλοσαξωνικού άξονα στη σκιά του τριμερούς συμφώνου ασφάλειας AUKUS, αλλά και η μετατόπιση του κέντρου βάρους των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, έχουν αναδιατάξει πλήρως τις δυνάμεις στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Απόρροια αυτού αποτελεί και η έντονη τουρκική προκλητικότητα τελευταία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η ενδυνάμωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της ελληνογαλλικής αμυντικής σύμπραξης, στο πλαίσιο μιας «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής, η οποία απασχολούσε διαχρονικά τον πρώην Πρωθυπουργό.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις συμπεριλαμβάνουν -αν δεν υπαγορεύουν- και τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην νέα ευρωπαϊκή φάση – μετά την αλλαγή σκυτάλης στη Γερμανία και βέβαια μετά την πανδημία- καθιστώντας επίκαιρη, αλλά και ενδιαφέρουσα την υπόμνηση της πολιτικής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπως αυτή κορυφώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70, στο Ελσίνκι.

Πέρα από την ιστορική υπόμνηση της συμβολής του «Εθνάρχη» στην εμπέδωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας της Ελλάδας, η τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή αναμένεται με ενδιαφέρον και για το «γαλάζιο» ακροατήριο, καθώς ολοένα και περισσότεροι πρωταγωνιστές των στιγμών της κρίσης της χώρας την τελευταία δεκαετία ανασύρουν μνήμες, αλλά και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της «διακυβέρνησης των μνημονίων», χωρίς να λείπουν και οι αναφορές τους στο σήμερα της παράταξης. Ήδη, το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής θα λάβει τη σκυτάλη μετά την πρόσφατη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο εισήλθαν από κοινού στο Συνεδριακό Κέντρο Ι.Βελλίδης τον περασμένο Σεπτέμβριο για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην 85η ΔΕΘ, εξάπτει το νεοδημοκρατικό και όχι μόνο ενδιαφέρον γύρω από τη σεμνή, κατά τα πρότυπα του «Εθνάρχη» τελετή.