***Τελικά, εμείς βάζαμε στοιχήματα για το αν θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα το φθινόπωρο και μας προέκυψαν οι… Ιταλοί. Στις 25 Σεπτεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες στην Ιταλία. Μέχρι τότε, θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ντράγκι -αυτό ζητήθηκε από τον Πρόεδρο Ματαρέλα- ή κάποιον άλλον. Ακούγεται το όνομα της κ. Μελόνι, ακροδεξιών καταβολών, του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας». Και μη χειρότερα…
***Αν και μερικοί υπουργοί και βουλευτές-όλων των κομμάτων-δεν έχουν δέσει κόμπο ότι θα έχουμε εκλογές στο τέλος της τετραετίας και δεν καταθέτουν τα (προεκλογικά) τους όπλα ενόψει φθινοπώρου.
***Αν αναρωτηθείτε τώρα πώς θα τα βγάλουν πέρα οι γείτονες με τόσο μακρά περίοδο «ακυβερνησίας», μην συγκρίνετε με τα δικά μας δεδομένα. Η Ιταλία έχει αλλάξει 69 κυβερνήσεις από το 1945 μέχρι σήμερα. Μέσος όρος ζωής της κάθε μιας, οι 13 μήνες.
***Άρα, η κυβέρνηση Ντράγκι κυβέρνησε πάνω από τον μέσο όρο. 17 μήνες.
***Το κύριο, όμως, είναι πως η γειτονική μας χώρα έχει μάθει να επιβιώνει χωρίς ισχυρή κυβέρνηση, με έναν κρατικό μηχανισμό που έχει συνέχεια στη λειτουργία του. Με άλλα λόγια, η κυβερνησιμότητα στην Ιταλία έχει πιο δομικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά -με μια ισχυρή βιομηχανική και τεχνολογική υποδομή, ας μην το ξεχνάμε. Στη χώρα μας, αντίθετα, κυριαρχούν οι πολιτικές ισορροπίες σε συνδυασμό με μια ξεχαρβαλωμένη δημόσια διοίκηση και τις γνωστές διαρθρωτικές αδυναμίες στην οικονομία.
***Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, μόνο ρόδινη δεν διαγράφεται η κατάσταση στην Ιταλία. Το πιο σοβαρό; Τινάζεται στον αέρα η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων που έθεσε ως προϋπόθεση η ΕΕ για τη χορηγία 200 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχει θέμα και με τον προϋπολογισμό του 2023.
***Ας μη μιλήσουμε και για την αποδυνάμωση ηγεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την απουσία του Super Mario.