Η κομβική παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή και ο νέος ρόλος που της ανατέθηκε στη «γαλάζια» Κ.Ο.

Το πόρισμα για την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και η μέριμνα για... στραβοτιμονιές

Στην Ολομέλεια της Βουλής , αρχές του νέου έτους, θα εισαχθεί προς συζήτηση το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, που περιλαμβάνει τον «στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Το 135 σελίδων πόρισμα παραδόθηκε την εβδομάδα που πέρασε στα χέρια του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, από την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής, Ντόρα Μπακογιάννη.

Τριάντα χρόνια μετά το πόρισμα Τσουδερού για τη Θράκη, το νέο πόρισμα «γεννήθηκε» με την ελπίδα αυτή τη φορά να μη μείνει αναξιοποίητο στα συρτάρια της Βουλής, ως ακόμα μία έκθεση ιδεών, αλλά να αποτελέσει την αρχή για την ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής. Η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης συστάθηκε με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια και ξεκίνησε το έργο της τον Ιούλιο του 2020. Επί πέντε μήνες τα μέλη της, υπό την καθοδήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη, εργάστηκαν με γνώμονα την ταυτοποίηση και αξιολόγηση των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων της ακριτικής περιοχής, με στόχο η έκθεση συμπερασμάτων να περιλαμβάνει πολιτικές προτάσεις για την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και τη δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και παραγωγικού οικοσυστήματος. Το πόρισμα αναδεικνύει υλοποιήσιμες προτάσεις στη βάση μιας άμεσα εφαρμόσιμης αναπτυξιακής πολιτικής. Βασικά εργαλεία επίτευξης του στόχου αποτελούν η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, και λοιπά εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στο πόρισμα συμπεριλαμβάνεται εκτενής μελέτη για τον πρωτογενή τομέα και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου. Προωθούνται η χρήση τεχνολογικών πρακτικών έξυπνης καλλιέργειας, η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσω ειδικών προγραμμάτων, καθώς και η δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Οι προτάσεις της επιτροπής αγγίζουν στο σύνολό τους τις 85 και χωρίζονται σε πέντε άξονες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην υπουργός δεν ανέλαβε τυχαία επικεφαλής της Διακομματικής Επιτροπής.

Ήταν το πρώτο βήμα γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Μόλις το έργο της επιτροπής ολοκληρώθηκε, ανακοινώθηκε «ανεπίσημα» ο νέος ρόλος της κ. Μπακογιάννη. Πρόκειται να αποτελέσει τον κρίσιμο σύνδεσμο ανάμεσα σε Μέγαρο Μαξίμου και Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ώστε να αποφευχθούν κραδασμοί, να ξεπεραστούν «βραχυκυκλώματα», να καλυφθούν ενδεχόμενα κενά και παραλείψεις, αλλά, το πιο σημαντικό, να ακουστούν και τελικά να «απενεργοποιηθούν» τα παράπονα που έχουν κάποιοι βουλευτές για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και όχι μόνο. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οδεύοντας προς την τελική ευθεία της διακυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, «καλό είναι οι στραβοτιμονιές να προληφθούν».

 

Πηγή: Parapolitika.gr