Γιατί ο Μητσοτάκης δεν έκανε δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση

Oσοι έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με τον πρωθυπουργό έχουν αποκομίσει την εντύπωση ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη βασική δομή της κυβέρνησής του.

Oσοι έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με τον πρωθυπουργό έχουν αποκομίσει την εντύπωση ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη βασική δομή της κυβέρνησής του.

 

 

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι ηγείται ενός αποτελεσματικού σχήματος, που κάτω από αντίξοες (και πρωτόγνωρες) συνθήκες έχει καταφέρει να ανταποκριθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Η δεύτερη έχει να κάνει με την πάγια θέση που έχει ο επικεφαλής της κυβέρνησης και συνδέεται με την αντίθεσή του στις συχνές αλλαγές των προσώπων που κατέχουν κυβερνητικά αξιώματα.

Ακόμη και όταν τα μέσα ενημέρωσης καλλιεργούσαν κλίμα περί δομικού ανασχηματισμού, ο κ. Μητσοτάκης έδειχνε να μη συμμερίζεται τη σχετική αναγκαιότητα. Απεναντίας, είχε καταλήξει, και μάλιστα εδώ και καιρό, στις πρόσφατες αλλαγές.

Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή φρουράς στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υγείας δεν προέκυψε τις τελευταίες ημέρες. Απεναντίας, ο πρωθυπουργός το είχε αποφασίσει εδώ και αρκετό διάστημα, έχοντας επισημάνει τα προβλήματα που είχαν προκύψει. Με τις αλλαγές σε Υγείας και Προστασίας του Πολίτη επί της ουσίας επιχειρεί μια επανεκκίνηση σε δύο τομείς που εν πολλοίς θα καθορίσουν την πολιτική ατζέντα του φθινοπώρου.

Όσοι γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο αναφέρουν ότι, σε σχέση με τον τέως υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποφασίσει την αλλαγή του τις ημέρες της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Ωστόσο, τότε επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα να παραταθεί η θητεία του τέως υπουργού στην Κατεχάκη.

Ο ένοικος του Μαξίμου έδειχνε να μην είναι ευχαριστημένος από την αποτελεσματικότητα που επέδειξε η Αστυνομία σε μια σειρά από εγκληματικές πράξεις.

Σε σχέση τώρα με το δίδυμο Κικίλια – Κοντοζαμάνη, παραδεχόταν ότι περίμενε πολύ περισσότερα, όχι τόσο στο επίπεδο της διαχείρισης της πανδημίας όσο στις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στις βασικές δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μάλιστα, είχε φροντίσει με τη στάση του έναντι των δύο να τους στείλει το σχετικό μήνυμα.

Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι εδώ και μήνες η πολιτική εποπτεία στη διαχείριση της πανδημίας είχε περάσει στα χέρια των Άκη Σκέρτσου και Μάριου Θεμιστοκλέους.

Ο Μητσοτάκης, έχοντας καταγράψει τα προβλήματα, αλλά και τις δυσλειτουργίες στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, έκρινε σκόπιμο ότι τώρα ήταν το κατάλληλο timing για να γίνουν οι όποιες διορθωτικές αλλαγές.

Και το έκανε γνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις του θα είχαν ευρύτερο αντίκτυπο (λόγω των αυξημένων προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί σε επίπεδο βουλευτών) και θα δημιουργούσαν και μια αναταραχή στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Ωστόσο, ποτέ ο Μητσοτάκης αποφασίζοντας δεν κοιτάζει τη μικρή εικόνα. Επιλέγει να έχει στραμμένο το βλέμμα στη μεγάλη και, όπως έχει αποδείξει η μέχρι τώρα διαδρομή, στο τέλος δικαιώνεται.

Πηγή: parapolitika.gr