Quantcast

Εισηγήσεις για εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου δέχεται ο Μητσοτάκης – Ποια δεδομένα άλλαξαν

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε έναν εκλογικό νόμο που δύσκολα προκύπτει μονοκομματική κυβέρνηση

Την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη ολοένα και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης, σύμφωνα με την στήλη big mouth του powergame.gr.

Πρόκειται για το εκλογικό σύστημα, το οποίο θα ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, το οποίο όπως σημειώνει η στήλη αν και διαθέτει τα χαρακτηριστικά της ενισχυμένης αναλογικής, μάλλον περί μιας κανονικής τρύπας στο νερό πρόκειται. Και αυτό γιατί ενώ άλλαξε ο νόμος, για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Μητσοτάκης, επιβάλλεται να ξεπεράσει το 37,5%.

Σύμφωνα πάντα με το big mouth, οι υπέρμαχοι της αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν χάνουν και την ευκαιρία να καταλογίσουν ευθύνες και στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, αφού όπως επισημαίνουν ήταν ο δημιουργός του εκλογικού συστήματος. Επί της ουσίας τι λένε; Ο,τι ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, απλώς έλαβε ένα σχέδιο εκλογικού νόμου, το οποίο προώθησε προς ψήφιση στη Βουλή.

Τι γράφει το big mouth

Ολοένα και περισσότερα είναι τα κυβερνητικά στελέχη που εισηγούνται στον πρόεδρο Κυριάκο, την αλλαγή του εκλογικού νόμου (αυτού δηλαδή που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές), αφού αν και διαθέτει τα χαρακτηριστικά της ενισχυμένης αναλογικής, μάλλον περί μιας κανονικής τρύπας στο νερό πρόκειται. Και αυτό γιατί ενώ άλλαξε ο νόμος, για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Μητσοτάκης, επιβάλλεται να ξεπεράσει το 37,5%. Επειδή τα δεδομένα έχουν αλλάξει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προκρίνουν (και μάλιστα άμεσα) την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μάλιστα, οι υπέρμαχοι αυτής της θέσης, δεν χάνουν και την ευκαιρία να καταλογίσουν ευθύνες και στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, αφού όπως επισημαίνουν ήταν ο δημιουργός του εκλογικού συστήματος. Επί της ουσίας τι λένε; Ο,τι ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, απλώς έλαβε ένα σχέδιο εκλογικού νόμου, το οποίο προώθησε προς ψήφιση στη Βουλή. Δεν ξέρω τι ισχύει και τι απ΄ όλα αυτά κινείται στην σφαίρα της υπερβολής. Ένα όμως είναι σίγουρο και δεν αλλάζει. Πως η κυβέρνηση του Κυριάκου, ψήφισε έναν εκλογικό νόμο που δύσκολα προκύπτει μονοκομματική κυβέρνηση.

Πηγη: powergame.gr