Παπαγγελόπουλος: Τι σηματοδοτεί η παραπομπή για 8 αδικήματα

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Άνοιξε ο δρόμος για το Ειδικό Δικαστήριο, με 177 ναι.

 

Δυόμιση χρόνια μετά την διαπόμπευση – χωρίς στοιχεία – δέκα πολιτικών προσώπων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis και δέκα μήνες μετά την έναρξη των εργασιών της Προανακριτικής, η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε να παραπέμψει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για 8 αδικήματα.

 

Για εκδικητική πράξη μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύφθηκε η σκευωρία, επανήλθε η Δικαιοσύνη, απαντούν ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Ενδεχομένως να είναι και η αρχή για το «ξήλωμα του πουλόβερ» και την ανάδειξη και άλλων έκνομων ενεργειών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα όσα αποκαλύπτονται τελευταία (υπόθεση Μιωνή-Παππά, Μάτι, Καλογρίτσας κλπ).

 

Ηταν 6 Φεβρουαρίου 2018, όταν η τότε πολιτική ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και Δημ. Παπαγγελόπουλος έβγαιναν από το μέγαρο Μαξίμου και την συνάντησή τους με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος τότε χαρακτήριζε την υπόθεση Novartis ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους» και προέτρεπε «όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μην μιλούν γιατί εκτίθενται». 

 

Χθες, 22 Ιουλίου 2020, με 177 θετικές ψήφους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής άνοιξαν το δρόμο για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. Από τα οκτώ αδικήματα, τα τέσσερα έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

 

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παραπέμπεται για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, για την ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας, για την ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, για την παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση, για την απόπειρα εκβίασης, για την δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, για την  δωροληψία Υπαλλήλου και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (Συμμορία).

 

Μαζί του ως συμμέτοχοι, θα βρεθούν υπό την κρίση του δικαστικού συμβουλίου και επτά μη πολιτικά πρόσωπα: Η Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς, καθώς και τέσσερις δημοσιογράφοι: ο Γιάννης Φιλιππάκης, ο Αλέξανδρος Τάρκας, η Γιάννα Παπαδάκου και ο Κώστας Βαξεβάνης.

 

Στην ψηφοφορία που έγινε χθες το βράδυ συμμετείχαν 180 βουλευτές δηλαδή το άθροισμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, 177 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα και τρία άκυρα. Εξ αυτών, δύο γιατί δεν υπήρχε σημειωμένο τίποτα επάνω και το τρίτο γιατί είχε γραφεί με μωβ χρώμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 απείχαν από την ψηφοφορία. 

 

Η  απόφαση της Βουλής κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά στην υπόθεση Novartis και στην στοχοποίηση 10 πολιτικών προσώπων, χωρίς επαρκή ή με κατασκευασμένα στοιχεία,  ανάμεσα τους και δύο πρώην πρωθυπουργών. Η σκευωρία Novartis, ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 με την σχετική ψηφοφορία στη Βουλή για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής  για τα 10 πολιτικά πρόσωπα και έκλεισε χθες – σε πολιτικό τουλάχιστον επίπεδο – με την παραπομπή του κ. Παπαγγελοπούλου.

 

Πόρισμα πλειοψηφίας: Προκύπτει ύπαρξη συγκροτημένης ομάδας
 

Η χθεσινή απόφαση είναι μια ηχηρή απάντηση δύο κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής – που είδαν κορυφαία στελέχη να βρίσκονται «κρεμασμένα στα μανταλάκια» επί πολλούς μήνες, σε δημόσια διαπόμπευση – έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την Δικαιοσύνη, τους θεσμούς εν γένει και τους  πολιτικούς του αντιπάλους  το διάστημα που ήταν κυβέρνηση.

 

Άλλωστε στις ομιλίες των περισσότερων πολιτικών στελεχών αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατά την χθεσινή συνεδρίαση, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την υπόθεση Novartis, ήταν η πολιτική εξόντωση και η φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων προκειμένου να κερδηθούν οι εκλογές.

 

Επιπλέον και από τη σύνταξη του πορίσματος της πλειοψηφίας, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπούγας, η εκτίμηση που προκύπτει είναι η ύπαρξη συγκροτημένης ομάδας στην οποία μετείχαν πολιτικοί, εισαγγελείς και δημοσιογράφοι, ομάδα που λειτουργούσε και ακολουθούσε πανομοιότυπο σχεδόν τρόπο εγκληματικής δράσης για στοχοποίηση προσώπων μέσω δημοσιευμάτων και στη συνέχεια ποινικές διαδικασίες σε βάρος των προσώπων αυτών, με συνέπεια την οικονομική, ηθική  πολιτική και επαγγελματική εξόντωσή τους.

 

Η αρχή του μίτου για έκνομες ενέργειες επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Αν η υπόθεση Παπαγγελοπούλου είναι η αρχή διερεύνησης μια σειράς υποθέσεων που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, θα φανεί τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αναφέρουν ότι η υπόθεση Μιωνή που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της προανακριτικής, η λειτουργία παραδικαστικού κυκλώματος στους κόλπους των διωκτικών αρχών, η υπόθεση Καλογρίτσα, (δηλαδή η προσπάθεια ελέγχου ΜΜΕ από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και η υπόθεση στο Μάτι, παραπέμπουν σε έκνομες πράξεις, που πλήττουν τη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και αγγίζουν την συνταγματική Οργάνωση της πολιτείας βασικό στοιχείο της οποίας είναι η διάκριση των εξουσιών.

 

Οι μύδροι Σαμαρά κατά Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ

Στην χθεσινή συνεδρίαση σε πολιτικό επίπεδο κυριάρχησε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε να τον βάλει στο κάδρο των ευθυνών. Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  είπε με νόημα: «Διακρίνω πως ανησυχείτε και για το ότι θα διερευνηθεί, κάποια στιγμή, και ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην “εγκληματική οργάνωση» και πάνω από τον Παπαγγελόπουλο. Δηλαδή, αν ο κ. Τσίπρας, εκτός από “όμηρος” του Παπαγγελόπουλου, ήταν και ο “ιθύνων νους” της σκευωρίας». Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός  χαρακτήρισε «νόμο της ζούγκλας» το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «να βάλουμε μέσα δυο-τρεις, για να κερδίσουμε τις εκλογές» (παραπέμποντας στην περίφημη φράση Πολάκη σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ) και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως το απόστημα έσπασε και η κάθαρση θα πάει μέχρι τέλους.

 

Η αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ από την διαδικασία

 

Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία, που συνοδεύτηκε με βαριές κατηγορίες από την πλευρά του Δημήτρη Τζαννακόπουλου για «καθεστώς Μητσοτάκη» και για «επιστροφή στο μετεμφυλιακό κράτος», σχολιάστηκε από πηγές της Νέας Δημοκρατίας ως επιχείρηση φυγής προκειμένου να αποφύγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιθανές διαρροές και ανταρσίες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ήθελαν να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο την δυσφορία τους για τις αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος.

Με την ίδια γλώσσα απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κύκλοι του οποίου μετά το τέλος της ψηφοφορίας και την ανάγνωση του αποτελέσματος, ερμήνευσαν τα τρία άκυρα ψηφοδέλτια ως συνειδητή αποστασιοποίηση βουλευτών από τη γραμμή που είχαν δώσει τα δύο κόμματα για υπερψήφιση και των οκτώ αδικημάτων.  

 

«Τα δύο κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα ψήφισαν μόνα τους καθώς απείχε σύσσωμη η αντιπολίτευση και δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε τους βουλευτές τους. Δεν θα μπούμε στα ενδοοικογενειακά τους, ας τα λύσουν μόνοι τους» ήταν το σχετικό σχόλιο.

 

Γιατί δεν μίλησε ο Μητσοτάκης και η σιωπή Τσίπρα για Παπαγγελόπουλο

Στην χθεσινή συνεδρίαση δεν μίλησε τελικά ο πρωθυπουργός, παρά τις αρχικές σχετικές πληροφορίες. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μείνει στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών για την φόρτιση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι να οδηγηθεί σε μια σφοδρή αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης, όπως επεδίωκε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, αναφέρθηκε ελάχιστα στην υπόθεση Παπαγγελοπούλου και πολλοί βουλευτές περίμεναν μια δεύτερη ομιλία του το απόγευμα επί της ουσίας της υπόθεσης Novartis. Κάτι που τελικά δεν έγινε, με αποτέλεσμα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μιλούν για «εγκατάλειψη» του κ. Παπαγγελοπούλου από το πρώην πρωθυπουργό.

 

Η αήθης επίθεση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και το επεισόδιο

Την χθεσινή συνεδρίαση στην αρχή της σκίασε η αήθης επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου, με χυδαία φρασεολογία. Μια επίθεση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, προκάλεσε τη διακοπή για λίγη ώρα της συνεδρίασης, αλλά και την οργή της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη, η οποία με επιδεικτικό τρόπο άδειασε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάρμοστη και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του.

 

Τα στασιστικά της δεκάμηνης συνεδρίασης της προανακριτικής
 

Όσον αφορά τώρα τα στατιστικά της δεκάμηνης συνεδρίασης  της προανακριτικής επιτροπής που οδήγησαν στην χθεσινή συνεδρίαση και απόφαση αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή πραγματοποίησε 64 συνολικά συνεδριάσεις, εκ των οποίων οι 4 στην Γενική Ασφάλεια Αθηνών, που διεξήχθησαν σε 235 ώρες. Όσα διημείφθησαν στην Επιτροπή έχουν καταγραφεί σε 12.200 σελίδες πρακτικών περίπου. Εξετάστηκαν 23 μάρτυρες, οι δύο εκ των οποίων με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους λόγω του καθεστώτος προστασίας που έχουν ενταχθεί ενώ το πόρισμα που συνέταξε η πλειοψηφία ξεπερνά τις 400 σελίδες.

 

Το επόμενο βήμα της Βουλής 

Το επόμενο βήμα της Βουλής για να ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία είναι η συγκρότηση του δικαστικού συμβουλίου όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών έτσι πιθανόν και σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής θα απευθύνει επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, για να αποστείλει στη Βουλή κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν τα νόμιμα προσόντα, προκειμένου σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, να αναδειχθούν, δια κληρώσεως, τα πεντε τακτικά και τα τρία αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς και ο ασκών καθήκοντα εισαγγελέα με τον αναπληρωτή του.