Όλο το σχέδιο Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση: Τι θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός – Οι προτάσεις-τομές

Τι θα περιλαμβάνει η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού στις επικείμενες συνόδους κορυφής σε πρώτο πλάνο το κύμα των ανατιμήσεων και πολλά μου στην Ουκρανία

Σε αναβαθμισμένο πλαίσιο τοποθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρότασή του για τη δημιουργία κοινού ενεργειακού ταμείου, με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διεθνής κρίση στην ενέργεια, η οποία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώθηκε δραματικά.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», στις δύο προσεχείς Συνόδους Κορυφής, στις 10-11 Μαρτίου στο Παρίσι και στις 24-25 του μηνός στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει εκ νέου να δώσει ισχυρό στίγμα σε όλα τα επίπεδα, προχωρώντας σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάσχεση των συνεπειών του ενεργειακού ζητήματος στη «Γηραιά Ήπειρο».

«Η Ελλάδα έχει πλέον ενεργό ρόλο και σημαντικό λόγο σε όλα τα μεγάλα θέματα που έχουν προκύψει στην Ευρώπη από τη στιγμή που ανήλθε στην εξουσία η Ν.Δ. Κι αυτό φάνηκε εμπράκτως και στη διάρκεια της μάχης με την πανδημία και τώρα, με τα ενεργειακά και τη σύρραξη στην Ουκρανία», υπογραμμίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού, αποτυπώνοντας τις προθέσεις του για το επόμενο διάστημα, και προσθέτει: «Πέραν της συμμαχίας με τον Μακρόν, έχει βρει κοινούς κώδικες επικοινωνίας ακόμα και με ηγέτες χωρών που τα προηγούμενα χρόνια έβλεπαν με σκεπτικισμό την Ελλάδα».

Κοινή προμήθεια

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν της θερμής αποδοχής της οποίας έτυχε από τους εταίρους η αρχική του εισήγηση, πρόκειται να κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες: Αφενός, θα σταθεί στο -κορυφαίο και κρίσιμο, όπως διαμηνύει η ελληνική πλευρά- εγχείρημα της υιοθέτησης ενός συστήματος κοινής διαπραγμάτευσης και ακολούθως προμήθειας και αποθήκευσης φυσικού αερίου και συνολικά ενεργειακών πόρων για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Είναι σίγουρα πιο δύσκολη η θέση της κάθε χώρας, για τις πιο ευάλωτες και αδύναμες, να εισέρχεται κατά μόνας στην αγορά ενέργειας αυτή την περίοδο. Αντιθέτως, μια κοινή πολιτική στο μέτωπο αυτό ισχυροποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των διεθνών παραγόντων, ενώ δημιουργεί καλύτερες συνθήκες και για το κάθε κράτος-μέλος», εξηγούν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα τονιστεί η αναγκαιότητα να δοθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, στα πρότυπα των αντίστοιχων πρωτοβουλιών που ελήφθησαν με φόντο την πανδημία

Αφετέρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει την αναγκαιότητα να δοθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για όσο διάστημα διαρκεί η παρούσα, δύσκολη συγκυρία, στα πρότυπα των αντίστοιχων πρωτοβουλιών ελήφθησαν εξαιτίας της πανδημίας. Η παράμετρος αυτή αγγίζει, όπως γίνεται αντιληπτό, και τον ίδιο τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά την αντοχή της ελληνικής οικονομίας έναντι της κρίσης και την απορρόφηση των σχετικών κραδασμών. Μάλιστα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη πρακτική αξία, αν αναλογιστεί κανείς το αναπτυξιακό πλάνο που προωθείται στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, της προσέλκυσης επενδύσεων και των γενικότερων κυβερνητικών ενεργειών.

Οι προτεραιότητες

Εξάλλου, κατά την εμφάνισή του στη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός φρόντισε (στον απόηχο μάλιστα των εξαγγελιών για τους πλειστηριασμούς, την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και το πλαφόν στα προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από την κατάσταση στην Ουκρανία) να δώσει μια γεύση των προτεραιοτήτων και των σχεδιασμών ενόψει των Συνόδων Κορυφής.

«Δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας. Μια τέτοια προοπτική πιθανώς θα προκαλέσει και επιπλέον ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε πως αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα. Εχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, έχουμε ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους, έως ότου τελειώσει αυτή η κρίση. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για επαρκές αέριο LNG», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη. Κατόπιν της ελληνικής πρότασης, η Κομισιόν θα συζητήσει τη δημιουργία κοινού ταμείου. Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Μέσοπρόθεσμα, η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Πηγή: Parapolitika.gr